Brokule i rajčice = kontrola raka
Brokule i rajčice su jako učinkovite u borbi protiv raka, a znanstvenici su otkrili kako zajedno nude čak i veću zaštitu. U nedavno provedenom istraživanju pokazalo se kako je istovremena konzumacija rajčice i brokule učinkovitija u usporavanju rasta kancerogenih tumora na prostati u usporedbi sa samostalnim konzumiranjem ovih namirnica.
Savjet: Jedna i pol šalica brokule i dvije i pol šalice svježe rajčice (ili jedna šalica umaka od rajčice) odradit će čaroliju. Naručite pizzu bogato ukrašenu rajčicom i brokulom ili ovo povrće pomiješajte sa špagetima.
Zeleni čaj i limun = zdravije srce
Zeleni čaj pomaže u reduciranju rizika od srčanog udara zahvaljujući katehinima, moćnim antioksidansima koji se nalaze u ovoj mješavini. No, istraživanja su pokazala kako naše tijelo apsorbira samo 20 posto ovih korisnih spojeva. Dobre vijesti su da je, kada su znanstvenici nedavno dodali limun zelenom čaju, dostupnost katehina koji poboljšavaju naše zdravlje porasli na nevjerojatnih 80 posto.
Savjet: Kada skuhate zeleni čaj, dodajte mu jedan cijeđeni limun (možete koristiti i naranču, limetu ili grejp). Znanstvenici tvrde kako vitamin C u citrusnom voću također pomaže u apsorbiranju katehina.
Jaja i mango = čvršća koža
Želite popraviti sveukupni izgled i čvrstinu vaše kože? Isprobajte ovu moćnu kombinaciju. Jaja su prirodno bogata dvjema aminokiselinama koje su esencijalne za cijelu formaciju kolagena u koži. Sve namirnice bogate vitaminom C, poput manga, rade s ovim kiselinama na podizanju proizvodnje kolagena te se prirodna zaliha kolagena u tijelu nakon nekog vremena obnavlja i koža izgled mnogo bolje.
Savjet: Svom idućem doručku dodajte omlet sa šalicom svježe narezanog manga, što je dostatno za dnevne potrebe za vitaminom C.
Crvene paprike i crni grah = bolji imunitet
U posljednje vrijeme izbjegavate meso kako biste pomogli svom tijelu i planeti? Apsorpciju željeza višestruko ćete potpomoći ako svojoj prehrani dodate crvene paprike. Naime, željezo iz graha dolazi u drugačijem obliku nego željezo koje dobivamo konzumacijom mesa i samostalno ga je teže probaviti. Dodavanje namirnice koja je bogata vitaminom C, poput crvenih paprika, pretvara željezo u onaj tip koji je tijelu probavljiviji.
Savjet: Prema jednom istraživanju žene su apsorbirale gotovo tri puta više željeza kada su svom jelu dodale i 63 miligrama vitamina C. Ova količina jednaka je pola šalice nasjeckane crvene paprike.
Zeleni čaj i crni papar = tanki struk
Zaboravite drastične dijete: prilikom svog idućeg obroka u zeleni čaj stavite malo crnog papra. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako ova kombinacija potpomaže apsorbiranje EGCG, ključnog antioksidansa u čaju koji je usko povezan s izgaranjem masnih naslaga, za čak 130 posto. Ljudi koji piju zeleni čaj uz svoje obroke brže se osjećaju sito i manja je vjerojatnost da će ići po repete za razliku od onih koji uz obrok piju običnu vodu. Znanstvenici tvrde da je to zbog toga što sastojci u zelenom čaju mogu utjecati na hormone koji reguliraju glad i osjećaj sitosti.
Savjet: Mala žličica crnog papra može povećati apsorpciju korisnih sastojaka koji se nalaze u čaju.
Radič (cikorija) i kelj = jače kosti
Šalica za šalicom, kelj je kralj kalcija (sadrži tri puta više nego špinat). No, znanstvenici tvrde da ćete apsorbirati čak i više kalcija ako kelj kombinirate s radičem. Zašto? Ovo tamnocrveno povrće bogat je izvor inulina, ugljikohidrata koji povećava apsorpciju kalcija u crijevima.
Savjet: Pomiješajte ove dvije biljke u ukusnoj i nevjerojatno zdravoj salati.
Avokado i zelena salata = zaštita tena
Vaše će tijelo apsorbirati više karotenoida, sastojaka koji štite kožu, ako svojoj salati dodate avokado. Karotenoidi reduciraju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima i učinkovito štite kožu od štetnih učinaka UV zraka. Istraživanje je dokazalo da ljudi koji jedu avokado u svojim salatama od špinata, mrkve ili zelenim salatama apsorbiraju 15 puta više karotenoida za razliku od onih koji u salati ne jedu avokado. Karotenoidima je potrebno malo masti da bi se optimalno apsorbirali u tijelu, a avokado je odličan kandidat za to jer sadrži solidne zalihe zdravih mononezasićenih masti.
Savjet: U zelenu salatu dodajte pola nasječenog avokada.
Jogurt i pahuljice od mekinja = bolja probava
Ovakav je jogurt prirodni poboljšivač imuniteta jer je prepun dobrih bakterija, a jogurt djeluje kao probiotik - potiče zdrave bakterije da se množe u našem probavnom traktu i tako otklanjaju bolesti.
Savjet: Potražite one probiotičke jogurte s istaknutim znakom koji sugerira da se unutra nalaze žive i aktivne kulture. Jednu šalicu ovakvog jogurta pomiješajte s tri četvrtine šalice pahuljica od mekinja.
Marelice i bademi = zdrave krvne žile
Ovaj moćni par pomaže u prevenciji oksidacije lošeg kolesterola, procesa koji se događa kada se god loš kolesterol susretne sa slobodnim radikalima, a oksidirani loš kolesterol štetan je jer potpomaže nastajanje opasne nakupina u arterijama. Fitokemikalije u bademima u kombinaciji s antioksidativnim vitaminima E i C iz marelica smanjuju oksidaciju lošeg kolesterola.
Savjet: Kombinirajte četvrtinu šalice sušenih marelica s bademima i uživajte u ukusnim i zdravim grickalicama.
Jogurt i borovnice = jače tijelo
Nakon napornog treninga, ovo je idealan obrok. Borovnice sadrže sastojke koji rade na poboljšanju moždanih funkcija, dok je jogurt odličan izvor proteina koji popravljaju pukotine u vašim mišićima nastale tijekom treninga. Ugljikohidrati u obje namirnice vaše mišiće opskrbljuju glikogenom, pohranjenim oblikom energije (premalo glikogena u tijelu izaziva umor). Proteini u jogurtu također pomažu stimulaciji hormona koji prenosi energetski nabijene ugljikohidrate u mišiće kako biste bili učinkovitiji tijekom idućeg treninga.
Savjet: Ako ste se posvetili intenzivnom treningu i želite biti u vrhunskoj formi, budite brzi i u konzumiranju obroka nakon vježbanja. Vaše je tijelo najučinkovitije u pohranjivanju glikogena u prvih 15 minuta nakon vježbanja.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje i rajčice = zaštita od bolesti
Rajčice sadrže sva četiri glavna karotenoida (alfa-karoten, beta-karoten, lutein i likopen), kao i tri moćna antioksidansa (beta-karoten, vitamin E i vitamin C) koji vam mogu pomoći u borbi protiv raka i bolesti srca. Apsorbirat ćete mnogo veće količine navedenih sastojala ako rajčice budete konzumirali s djevičanskim maslinovim uljem koje je bogato mononezasićenim mastima.
Savjet: Malo maslinovog ulja umiješajte u umak od rajčica čime ćete dobiti veliki, fitokemikalijama bogati punč od kuhanih rajčica (nemojte guliti koru rajčica jer se upravo u njima nalaze te kemikalije).
Zobena kaša i jagode = zdravije srce
Zob sadrži dvije važne fitokemikalije: avenantramide, koji djeluju kao snažni antioksidansi, te fenolnu kiselinu koja blokira upale. Njihov je utjecaj pojačan uz prisustvo vitamina C čime se smanjuje utjecaj lošeg kolesterola i pomaže u prevenciji stvaranja štetnih nakupina u arterijama koje mogu dovesti do srčanog udara.
Savjet: Pola šalice nasječenih jagoda dodajte u jutarnju porciju zobene kaše.
Cimet i tost od cjelovitih žitarica = podiže energiju i ubrzava mršavljenje
Ovaj začin pomaže u održavanju zdravije razine šećera u krvi, što sprečava nagle padove u razini energije i gladi.
Savjet: Na tost od cjelovitih žitarica stavite malo maslaca koji ne sadrži trans masti te malu žličicu cimeta. Učinci su povoljniji ako je cimet svjež: cijeli štapići traju do godinu dana, dok mljeveni cimet traje šest mjeseci.
Luk i češnjak = zaštita cijelog tijela
Ovo aromatično povrće sadrži velik broj organosulfatnih komponenti, kemikalija koje su dobre za vaše srce i arterije održavaju fleksibilnima i čistima od štetnih nakupina. Neki od ovih sastojaka bili su predmet istraživanja zbog svojim mogućnosti da vrše detoksikaciju kancerogenih tvari koje u tijelu izazivaju stvaranje raka. Istovremenim konzumiranjem ovih namirnica brinete se za svoje cjelokupno zdravlje i njegovu zaštitu.
Savjet: Skuhani zajedno, luk i češnjak čine odličnu bazu za juhe, umake i variva te odličan dodatak drugom povrću poput brokula koje možete začiniti lukom, češnjakom i maslinovim uljem.