Dok spavate u tijelu se događaju bizarne stvari

Dok spavate vaše tijelo ne miruje – u njemu se odvijaju mnoge aktivnosti, a zbog nekih od njih biste u budnom stanju propali u zemlju od srama.

13.9.2013.
8:06
VOYO logo

San je izuzetno važan za zdravlje, a tijekom sna redovito dolazi do smanjenja tlaka i tjelesne temperature (najniža je oko 2.30 ujutro) te manjeg broja srčanih otkucaja. Znojenjem i disanjem gubi se i voda, pa ćete ujutro biti nešto lakši. No pogledajte što se još sve odvija dok mirno spavate.

1. Mišići su vam privremeno paralizirani

'Zvuči zastrašujuće, ali ova paraliza je dobra jer onemogućuje da se krećete dok sanjate', kaže dr. Lisa Shives, stručnjakinja za san iz američke udruge SleepBetter.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Trzanje očiju

Tijekom REM faze sna, oči se iznenada pokreću od jedne do druge strane oka, a znanstvenici još uvijek ne znaju točno zašto. Ipak, znaju da ćete se osjećati najodmornije ako se probudite nakon što prođe REM faza. Iako to ovisi od osobe do osobe, jedan ciklus spavanja (uključuje sve faze) obično traje 90 minuta. A bit ćete najodmorniji ako se probudite nakon 7,5 sati sna (pet ciklusa) nego nakon 8 sati (5⅓ ciklusa).

3. Seksualno ste uzbuđeni

I kao što muškarci imaju erekciju tijekom REM faze sna, i žene tad mogu biti seksualno uzbuđene. Razlog je u većoj aktivnosti mozga tijekom REM faze, što zahtijeva više kisika, a to rezultira i boljom cirkulacijom po cijelom tijelu. 'Dolazi do prirodnog povećanja klitorisa jer se krv slijeva u ove dijelove i uzrokuje oticanje', rekla je dr. Shives.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Imate plinove

Nije zgodno, ali tijekom noći mišići analnog sfinktera popuštaju, pa će lakše doći do pojave vjetrova. Srećom, vaš se osjećaj za miris (i osobe do vas) smanjuje dok spavate.

5. Mogli biste imati grč po cijelom tijelu

Mnogi su osjetili da tijekom noći imaju grč i to je sasvim normalno. Neki stručnjaci misle da ti grčevi mogu imati veze s tjeskobom i/ili nepravilnim rasporedom spavanja, dok drugi misle da su oni neizbježni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Povećava se proizvodnja kolagena

Kolagen je protein koji jača krvne žile i daje elastičnost koži. Dok spavate oslobađa se hormon rasta koji potiče i rast kolagena.

7. Rastete

Diskovi u kralježnici, koji djeluju kao jastuci između kostiju, noću se rehidriraju i postaju veći, jer ih težina tijela ne pritišće kao kad stojite. Ako imate tvrd madrac, spavajte na boku u položaju fetusa jer ćete tako smanjiti opterećenje leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo