Sve namirnice koje preporučuju bogate su antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje omogućuju bolje funkcioniranje organizma.
Neka vam se na tanjuru u 2012. nađe ovih 10 supernamirnica:
1. Trešnje i višnje
Bogate su antioksidansima, a posebno antocijaninom, koji daje boju i crnom vinu. Trešnje sadrže više antocijanina nego šljive i maline. Osim toga, sadrže melatonin i kvercetin.
2. Bobice acai
Uz Amazonu u njima uživaju zdravi i vedri stanovnici Brazila. Ove bobice su među vodećima na nutricionističkoj ljestvici (ORAC), na kojoj se mjere vrijednosti apsorpcije slobodnih radikala u usporedbi s drugim voćem. Bobice acai moguće je naći i u Hrvatskoj, u dućanima zdrave hrane.
3. Losos
Riječ je o divljem lososu, koji je ulovljen u prirodi, a ne o onom iz uzgajališta. Bogat je omega-3 masnim kiselinama. Riječ je o ribi koja ima najviše koristi za srce. Ima relativno malo kalorija, veliku količinu proteina, a dobra je i kao izvor željeza. Ne možete li nabaviti losos, jedite domaću plavu ribu, poput srdele.
4. Slatki krumpir
Tražite li zdrave ugljikohidrate, ne tražite dalje od slatkog krumpira. Pun je vitamina C, kalija, kalcija i vitamina A. U kategoriji superhrane nalazi se i zbog visoke koncentracije minerala.
5. Borovnice
Još jedne bobice koje ne treba zanemariti. Pune su vlakana i antioksidansa, a imaju malo kalorija. Najbolje ih je pojesti za doručak.
6. Špinat
Zelena boja mora se naći na vašem tanjuru barem jednom dnevno. Savršen izbor bio bi špinat, koji je pravi izvor vitamina B, C i E. Ova lisnata biljka sadrži i kalij, kalcij i magnezij.
7. Rajčice
Zrele, sočne rajčice pune su antioksidansa i sadrže puno likopena. Zanimljivo je da kuhane rajčice imaju čak i više antioksidansa. Uživajte u salsi, te salati ili juhi od rajčica.
8. Orašasti plodovi
Tko voli jesti orahe, bademe, lješnjake i druge orašaste plodove, svojem tijelu pruža zdrav izvor masnoća i proteina. Mnoge protuupalne dijete sadrže i orašaste plodove, koji su bogati hranjivim tvarima. No, ne jedite ih pečene, zasoljene ili oguljene. A posebno ne ako su užegli.
9. Kivi
Pun je vitamina C i antioksidansa. Ne volite li njegov okus, smiksajte ga s jogurtom, mlijekom ili jedite u voćnoj salati.
10. Crno grožđe
Tko još nije čuo da je crno vino u umjerenim količinama dobro za zdravlje? No, srce i drugi organi koristi mogu imati i ako jedete grožđe. Tako istovremeno izbjegavate neke loše nuspojave alkohola. Grožđe je bogato vitaminima C, B1 i B6. Sadrži i važne fitokemikalije, pa zato svakako jedite i kožicu.