Jedna od najvažnijih uloga mu je stvaranje sinteze proteina i DNA, te utjecaj na libido kod ljudi. Nedostatak cinka može uzrokovati niz fizioloških promjena i problema. U nekim se istraživanjima pokazalo kako uzimanje cinka u prehrani može smanjiti smrtnost među djecom koja imaju akutnu infekciju donjeg respiratornog sustava.
Preporučena doza je veća kod ovih skupina ljudi
Ovaj mineral jako je važan radi svojih antioksidativnih svojstava koji će pomoći jačati imunitet. Prisutan je u baš svim organima, a najviše ga se nalazi u eritrocitima (crvenim krvnim stanicama), kostima, mišićima, jetri i prostati kod muškaraca. Cink je nakon željeza drugi element u tragovima u ljudskom tijelu. Odgovoran je za rast i diobu stanica, pojačavanje obrambenog sustava te za pravilnu reprodukciju. Cink pomaže proizvodnju muškog spolnog hormona testosterona. Pomaže stvoriti ravnotežu organizma pri infekciji te nadzire upalu i ograničava ju.
U kombinaciji s B vitaminom, smanjivat će proizvodnju histamina što znači da je vrlo djelotvoran u suzbijanju alergija. O cinku će ovisiti neke osnovne funkcije kao što je zacjeljivanje rana te spolno sazrijevanje. Sudjeluje i u razgradnji alkohola i metabolizmu ugljikohidrata. Hrana bogata cinkom pomaže u održavanju moždane strukture i generalnog zdravlja živčanog sustava. Ovaj mineral bitan je za stvaranje rezervi inzulina te promiče njegovu funkciju. Kompleks cinka i inzulina nalazi se u stanicama gušterače, a kada tijelo nema dovoljno tog elementa, postoji mogućnost nastanka dijabetesa. Može se reći kako dijabetičari imaju dvostruko manju količinu cinka od normalne.
Za razliku od nekih tvari, tijelo ne može pohranjivati cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimanje cinka u hrani. Ljudski organizam sadrži oko 2-3 grama cinka. Preporučena dnevna razina cinka za žene je 8 mg dnevno. Kod trudnica se taj broj povećava na 11 mg, a kod majki na 12 mg. Unos cinka u trudnoći će pozitivno utjecati na zdravlje bebinog mozga. Posebno pažljivi moraju biti vegetarijanci i osobe koje ne jedu meso, oni trebaju uzimati čak više od 50% preporučenog dnevnog unosa cinka iz hrane. Grupa ljudi koja ima veći rizik od nedostatka cinka su sportaši, alkoholičari, osobe s gastrointestinalnim bolestima, te oni koji dugotrajno uzimaju neke lijekove.
Cink u hrani pomaže jačanju imuniteta
Pad imuniteta česta je pojava kod ljudi, a može se dogoditi iz mnogih razloga. U tom slučaju se mogu javljati česte upale i infekcije koje se ponavljaju, kronične infekcije, a oporavak od bolesti je duži i otežan ako je imunitet slab. Na pad imuniteta može utjecati pušenje, kronične bolesti, iscrpljenost i nedovoljno sna, fizički i psihički stres, nepravilna prehrana i nedovoljno kretanja te mnogi drugi razlozi. Kako bi ojačali imunitet, možete početi konzumirati veće razine cinka kroz hranu.
Cink u hrani nalazi se u ovim namirnicama:
- mesni proizvodi: teleća jetrica, janjetina, govedina, piletina i puretina, svinjetina
- mliječni proizvodi: sir, mlijeko i jogurt
- ribe, kamenice, oštrige, rakovi, tuna, druge školjke
- integralne žitarice i pšenične klice
- jaja
- soja
- pivski kvasac
- sjemenke: sušene sjemenke lubenice, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, chia sjemenke
- orašasti plodovi: kikiriki, bademi i orasi
- povrće: krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, špinat, slatki krumpir, rajčice
- voće: avokado, banane, kivi, jagode, breskve
- kakao
Ovo su namirnice koje možete bez problema uvrstiti u svakodnevni jelovnik te ih kombinirati s raznim jelima.