ZDRAVI RECEPTI

CHIA SJEMENKE: Recepti koji će vam pomoći da ovu zdravu biljku uvrstite na svoj jelovnik

Chia sjemenke plod su biljke iz porodice metvice, koja raste u Meksiku i Gvatemali. Sićušne sjemenke chie bijele su ili tamnosmeđe do crne boje te imaju visoku prehrambenu vrijednost.

Ova biljka tijelo opskrbljuje proteinima, mnogim vitaminima – A, B, E i D. Uz to ima i mnogo minerala – kalcij, kalij, bakar, željezo, mangan i cink. Osim toga one su odličan su izvor vlakana koje pospješuju probavu što ih čini dobrim suputnicima na putu mršavljenja.

Svojstva Chia sjemenki

Chia sjemenke imaju 8 puta više omege-3 od lososa, 6 puta više kalcija od mlijeka, 3 puta više željeza od špinata, 15 puta više magnezija od brokule, 6 puta više bjelančevina od graha, 4 puta više fosfora od neobranog mlijeka.

Postoji nekoliko pozitivnih strana ove biljke, a ovo su samo neke:

  • snizuju razinu šećera u krvi
  • poboljšavaju zdravlje krvnih žila
  • imaju pozitivan utjecaj na probavu i čišćenje crijeva
  • opskrbljuju tijelo zalihama omega-3 masnih kiselina
  • koriste za jačanje zuba i kostiju
  • opskrbljuju tijelo bjelančevinama
  • pomažu pri mršavljenju
  • imaju pozitivan utjecaj na san

Chia sjemenke imaju sposobnost da apsorbiraju vodu i pretvore se u gel. Taj gel se može miješati s hranom bez da joj mijenja okus. Istraživanje je pokazalo da pomažu u kontroliranju razini glukoze u tijelu te pomoći da se osoba dulje osjeća sitom.

Recepti s chia sjemenkama

Gel od chia sjemenki

Sastojci:

1/4 šalice chia sjemenki
2/4 šalice filtrirane vode

Priprema:
Oba sastojka dobro promiješajte, pustite da se malo slegne i ponovno promiješajte. Nakon toga pustite da odstoji 5-10 minuta dok se gel ne formira. Nakon toga promiješajte gel još jednom i dodajte pola porcije gela u obrok koji jedete.

Gel od chia sjemenki u hladnjaku može stajati čak do 2 tjedna. Kako ne mijenja okus hrane, možete ga dodavati u apsolutno bilo što – pahuljice, kečap, umake, marmelade i džemove. Ovaj gel sadrži visok udio vode što poboljšava cjelokupnu hidrataciju organizma i ravnotežu elektrolita u tijelu.

Finally got boomerang and I needed to do some thing with it. So… chia seed gel! #chiaseeds #chiagel

A post shared by Biscuit Meniscus (@scatterbrainrobinjane) on

Napitak s chia sjemenkama i limunom

Sastojci:

1 šalica limunova soka
1 žlica chia sjemenki
1 žlica meda
1 čaša vode

Priprema:
Chia sjemenke ostavite u vodi barem jedan sat. Nakon toga ih stavite u blender i pomiješajte s ostalim sastojcima. Pijte ovaj napitak ujutro jer tako ćete dulje ostati siti. Osim toga smanjiti će broj kilograma, razinu šećera i kolesterola u krvi.  Med je odličan sastojak koji ne smijete zaboraviti niti u ostalim jelima.

Kaša s chia sjemenkama

Sastojci:

  • 1/3 šalice chia sjemenki
  • 2/3 šalice vode
  • 1/2 banane
  • 1 žlica goji bobica
  • 1 žlica kokosovog čipsa
  • 1 čajna žličica agavinog sirupa
  • 1 žlica bučnih sjemenki
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki

Priprema:
Chia sjemenke u većoj zdjelici promiješajte s vodom i dodajte agavin sirup i kokosov čips. Dobro miješajte sve sastojke. Nakon toga dodajte bučine i suncokretove sjemenke. Nakon što upiju svu vodu, kaša postaje kompaktna. Smjesu prebacite u posudu i na to gore narežite banane i goji bobice.

Zobeni keksići s chia sjemenkama

Sastojci:

  • 1,5 žlica chia sjemenki
  • 0,5 dl bademovog ili zobenog mlijeka
  • 2 banane (oguljena i zgnječena)
  • 150 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • 50 g datulja (nasjeckane na sitno)
  • 50 g naribane tamne čokolade
  • 1 žlica maslaca od badema
  • cimet

Priprema:
Prije početka miješanja sastojaka, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi promiješajte chia sjemenke i bademovo mlijeko i pustite da odstoji 10-ak minuta. Kada se stvori gel, istresite ga u veću posudu i dodajte zgnječene banane, zobene pahuljice, maslac od badema i cimet. Navedeno miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Na kraju nježno umiješajte komadiće čokolade i datulje.

Na papir za pečenje oblikujte manje keksiće. Pecite 17-20 minuta, odnosno dok dno keksića ne dobije zlatno-smeđu boju.

keksi od zobenih pahuljica

Nuspojave pretjeranog korištenja chia sjemenki

Ne preporučuje se da se kontinuiran uzimaju dulje od tri mjeseca, dok bi ih s oprezom trebale uzimati osobe kod kojih su povećane razine triglicerida. Ova biljka te razine povećava kao što i potencira nastanak karcinoma prostate radi visoke doze alfa-linolenske kiseline.

Ove sjemenke se hvali zbog visokog udjela proteina i omega-3-masnih kiselina te zbog svojstva da upiju puno vode radi čega stvaraju osjećaj sitosti i voljene su među ljudima koji su na dijeti. No loša strana toga je što ta voda i sastav chia sjemenki onemogućava apsorpciju određenim mineralima i hranjivim tvarima.

Ako imate sklonost alergijama, ne uzimajte kontinuirano ovu hranu. Za većinu ljudi, unos ovih sjemenki razvio je tešku alergiju. Glavni simptomi alergijskih simptoma mogu biti bol želuca, osip na koži i otežano disanje.

Također, ako imate nizak krvni tlak, chia sjemenke nisu pogodni za vašu prehranu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr