Ovo su čajevi i sokovi kojima ćete znatno sniziti rizik od pojave raka

Ispijanjem čaja i sokova od citrusnog voća može se smanjiti rizik od raka jajnika, tvrde znanstvenici nakon velikog 30-godišnjeg istraživanja.

29.10.2014.
11:21
VOYO logo

Veliko istraživanje koje je trajalo više od 30 godina otkriva da tvari iz čaja i citrusnog voća brane tijelo od te razorne bolesti.

Rak jajnika poznat je i kao 'tihi ubojica' zbog činjenice da je često dijagnosticiran prekasno. Samo u Velikoj Britaniji, 7.000 žena godišnje oboli od tog oblika raka, od čega 4.000 umre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su istraživali način prehrane kod 171. 940 žena u dobi od 25 do 55 godina, u razdoblju od tri desetljeća. Rezultati su pokazali da su one koje su konzumirale namirnice bogate antioksidansima, poput čaja, crvenog vina, jabuka i citrusnog voća, imale znatno niži rizik od razvoja tumora na jajnicima.

Opasnost od raka je bila manja za čak 31 posto žena koje su pile čaj, a 21 posto za one koje su pile velike količine sokova od citrusnog voća, posebno naranče, izvijestio je to American Journal of Clinical Nutrition.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni izvori tih spojeva su čaj, citrusna voća i sokovi, koje su žene uklopile u prehranu. Tako jednostavna promjena u konzumiranju namirnice može smanjiti rizik od raka jajnika", rekao je voditelj istraživanja, profesor Aedin Cassidy.

"Zdrav stil života i kvalitetna prehrana te redovita tjelovježba može blago umanjiti rizik od raka", rekao je dr. Simon Newman.

"Ključ pobjede ove bolesti je da se simptomi rano otkriju", komentirala je Louise Bayne, iz dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka jajnika.

"Žene bi se trebale raspitati unutar svoje obitelji postoje li žene koje su oboljele od raka dojke ili jajnika", savjetovala je Louise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo