Budite se u ovo doba noći? Vaše vam tijelo možda poručuje nešto prilično važno

Obratite pozornost na ove znakove, možda vam poručuju nešto jako važno

8.6.2017.
15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ste jedni od onih koji tijekom noći spavaju čvrsto i bez da se nenadano probude, onda ste prilično sretni. Ipak, mnogo se ljudi bori s nemirnim snom, a iako postoje različite teorije o tome zašto je tomu tako, buđenje u različito doba noći može značiti zaista mnogo toga. Barem ako pitate tradicionalnu kinesku medicinu.

"Vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja šalju vam važnu poruku koju ne biste trebali ignorirati", piše Wikr.com, a New York Magazine navodi kako je opsesija spavanjem počela još 1800-ih, tako da ne brinite - niste ludi ako brinete o tome što se budite usred noći kad biste zapravo trebali spavati. Povjesničar Roger Ekirch proučavao je tradicionalne obrasce spavanja i podijelio ga na dvije 'smjene' segmentiranog spavanja.

"Te dvije faze spavanja premostile su takozvanu fazu 'tihe budnosti' koja traje otprilike sat vremena (ili malo više), a tijekom tog perioda u različitim se kulturama odvijaju različiti rituali - od molitve, seksa do interpretacije snova - i dok se rituali razlikuju, sam obrazac toliko je rasprostranjen da je moguće kako sugerira evolucijsku osnovu, koju smo na određene načine poremetili mi u modernom Zapadnom svijetu", objašnjava Benjamin Reiss za New York Mag.

Određeno doba noći signalizira određene probleme

Ako ne možete mirno spavati (ili spavati 'u komadu') tijekom noći, ipak ste najvjerojatnije sasvim normalni. Ali ako se budite - i to u određeno doba noći - postoji mogućnost da vam vaše tijelo nešto poručuje i signalizira određene probleme koje biste trebali riješiti, piše Bustle. Evo pet znakova na koje biste trebali obratiti pozornost.

1. Teško vam je zaspati između 21 i 22 sata navečer? Vjerojatno ste pod stresom

Ako vam je najteže zaspati upravo u ovom periodu, najvjerojatnije ste pod prevelikim stresom. Danas je to vrlo česta pojava, ali meditacija može uvelike pomoći. Joga? Prolazi. Duboko disanje? Prolazi. Zašto ne isprobati?

2. Ako se budite između 23 sata i 1 sat ujutro, to signalizira emocionalno razočaranje

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ovo je doba kad je žučni mjehur najaktivniji, a upravo je on povezan s našim emocijama. "Žučani mjehur pojačava našu hrabrost, a ako su njegove funkcije oslabljene, to se može manifestirati pojačanim strahom i nesigurnošću. Dok je jetra zadužena za planiranje i organiziranje, žučni je mjehur zadužen za provođenje svih naših odluka.

A ako nismo sposobni stvarno djelovati, to nam ukazuje na disbalans", objašnjava Robert Keller. A kako si pomoći? Pokušajte sami sa sobom razriješiti sve što vas muči i nemojte sami sebe kažnjavati! Oprostite si za sve što ste možda pogrešno napravili... Niste jedini.

3. Ako se budite između 1 i 3 sata ujutro, to je znak da ste ljuti

"Ova je energija povezana s jetrom i ljutnjom. Ako vas je lako naživcirati i naljutiti, imate problema s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, ne možete se sabrati i otpustiti neke potisnute osjećaje - moguće je da vaša jetra ne funkcionira kako treba.

Ako su takve emocije kronične i ako ih često doživljavate, to bi moglo signalizirati i ozbiljnije probleme sa zdravljem vaše jetre", kaže tradicionalna kineska medicina. A preporuka? Popijte čašu hladne vode i meditirajte prije spavanja kako biste se riješili negativne energije i ljutnje (nemojte ih nositi u krevet).

4. Ako se budite između 3 i 5 sati ujutro, viša vam sila pokušava nešto reći

Buđenje u ovo doba noći povezano je s radom pluća i osjećajem tuge i depresije. A moguće je da vam i neka viša sila pokušava nešto poručiti. "Ako se suočite s bolesti ili problemima u radu pluća i iskusite neki od ovih simptoma - očaj, pesimizam, osjećaj nepravde, osjećaj kao da su svi protiv vas, emocionalna nedostupnost - važno je da promijenite filozofiju prema kojoj živite.

Pronađite novu perspektivu suočavanja sa životom i promijenite način na koji motivirate sami sebe. Učite o samima sebi i svojoj duhovnoj moći koja je skrivena duboko u vama", piše The Joy Of Wellness. A najbolje rješenje za ovaj problem su vježbe dubokog disanja i, još jednom, meditacija - koje će vam pomoći da ponovno i lakše zaspite.

5. Buđenje između 5 i 7 sati ujutro signalizira da ste se emocionalno zatvorili

Buđenje u ovo doba može signalizirati probleme s radom crijeva, ali i činjenicu da ste se emocionalno zatvorili. "Disbalans debelog crijeva može se manifestirati u obliku kroničnog zatvora crijeva, ali i u obliku emocionalne tendencije da ne otpuštate sve one negativne osjećaje. Ovo nisu odvojeni pojmovi, već samo različite manifestacije iste neravnoteže", piše Stepping Stone Acupuncture and Wellness.

Istezanje prije spavanja, lakša hrana i odlazak na toalet mogli bi vam pomoći, a što se emocija tiče - uvijek, ali uvijek izgovarajte sve što mislite, osjećate i sve što vas muči. Nemojte ništa zadržavati u sebi jer će se ti negativni osjećaji samo gomilati, a to će se zatim odraziti na vaše sveukupno fizičko i psihičko zdravlje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali