14 najgorih stvari koje stalno činite svom tijelu

Od toga da nosite krive cipele do maratonskog gledanja omiljenih serija – sve te loše navike potiho će doći na naplatu.

Spavate premalo ili previše/ujutro pritišćete snooze

Kada je spavanje u pitanju, idealno je između 7 i 9 sati sna. Sve manje ili više vodi do kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i pretilost. Dodatni stres tijelu izaziva snooze gumb. Takvim odgađanjem ustajanja samo ćete biti još umorniji. Radije budilicu namjestite 15 minuta kasnije.

Pijete više od dva alkoholna pića dnevno

Muškarci koji piju 3-4 alkoholna pića dnevno imaju veći rizik od raka usta, grla i vrata. Također imaju dvostruko veću šansu dobiti cirozu jetre i visok krvni tlak.

Maratonsko gledanje serija

Gledanjem više od tri epizode serije odjednom, nakon što ste osam sati proveli za radnim stolom, dovodite zdravlje u pitanje. Odrasle osobe koje sjede i po 11 sati dnevno imaju 40 posto veći rizik od umiranja u sljedeće tri godine, za razliku od onih koji sjede samo nekoliko sati dnevno.

Ne izlazite van

Nedovoljno sunčeve svjetlosti može dovesti do pomanjkanja vitamina D, što se lako može dogoditi tijekom zimskim mjeseci. Neki od simptoma su umor, bolovi, depresija.

Pušite radi društva

Čak i samo povremeni pušači imaju duplo veći rizik od prijevremene smrti. Ljudi ne shvaćaju koliko povremeno pušenje loše utječe na zdravlje.

Previše vježbate

Preintenzivno vježbanje iscrpljuje organizam i slabi imunološki sustav. Ako tijelu ne date dovoljno vremena da se oporavi, činite mu više štete nego koristi.

Jedete gotova jela

Povremeni smrznuti obrok neće vam škoditi, ali pazite da vam to ne prijeđe u naviku. Gotova jela puna su soli i drugih konzervansa. Tipični gotovi obrok ima čak 30 posto više soli od dnevno preporučene količine.

Nosite krive cipele

Loše cipele neće štetiti samo stopalima, nego cijelom tijelu od stopala do vrata. Pametno birajte cipele – ako dugo pješačite na posao, potražite dobar par cipela za hodanje, a štikle obujte tek kada dođete u ured.

Ne rastežete se

Rastezanje, posebno kao dio vježbanja, može spriječiti brojne ozljede. Jutarnje rastezanje olakšat će vam kretanje kroz dan, poboljšati cirkulaciju i povećati fleksibilnost.

Ne pijete dovoljno vode

Voda nas hidratizira, olakšava transport kisika kroz tijelo, odbacuje toksine i štetne tvari, štiti organe – i to je samo dio liste. Pijte osam čaša vode dnevno i bolje ćete se osjećati fizički i psihički.

Ne stavljate kremu protiv sunca

Čak i kada je oblačno, štetne zrake oštetit će kožu i povećati rizik od razvoja raka kože.

Ne koristite kondome

Čak i ako vaša nova djevojka koristi pilulu – koristite kondome. Neželjena trudnoća nije jedini problem. Tako ćete se najbolje zaštititi od klamidije i gonoreje, najčešćih spolnih bolesti.

Pijete previše kave

Kava ima svojih prednosti, ali nemojte pretjerivati. Neka su istraživanja pokazala da muškarci koji piju više od 28 šalica kave tjedno imaju 56 posto veći rizik umrijeti od bilo kojeg uzroka.

Nosite steznike u teretanu

Ako imate ozljedu koja zahtijeva steznik na gležnju ili koljenu, to je u redu. Međutim, nemojte ih nositi na svoju ruku i na redovitoj bazi. Stalnim davanjem vanjske potpore mišićima, oslabit ćete ih tijekom vremena.

Povratak na Net.hr