TRI OPASNE POGREŠKE U KUHANJU /

Sigurno ih radite nesvjesno, a one dokazano povećavaju toksičnost hrane i samim time - rizik od raka!

Image

Ako ste ljubitelj pečene hrane, kuhajte na indirektnoj vatri, tako će se meso savršeno skuhati

1.6.2021.
10:09
VOYO logo

I najbolji kuhari ponekad griješe kod pripreme jela, a da toga ponekad nisu ni svjesni. Ordinacija.hr donosi popis tih najčešćih omaški te kako ih izbjeći.

Zagorena hrana

Nije preporučljivo spravljati sirovu i slabo kuhanu hranu jer je opasna za zdravlje. No, isto tako termička obrada namirnica na vrlo visokim temperaturama ima sličan efekt jer je možete prepeći. Tako se stvaraju kemikalije koje mogu utjecati na promjenu u DNK, što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti, a posebice raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se meso spravlja na visokim temperaturama nastaju heterociklički aromatski spojevi (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici. Te kemikalije mogu uzrokovati promjenu u DNK, a to povećava rizik od razvoja opasnih bolesti.

Ako ste ljubitelj pečene hrane, kuhajte na indirektnoj vatri, tako će se meso savršeno skuhati i dobiti fini miris, a izbjegli ste kuhanje na direktnoj vatri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prženje u dubokom ulju

Ovdje se ne radi samo o konzumaciji velike količine kalorija jer se prilikom prženja stvaraju i štetni kemijski spojevi, poput akrilamida. On se naviše koristi u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira, a nalazi se i u dimu cigarete. Također, on nastaje i kada se namirnice koje sadrže škrob prže u dubokom ulju.

Istraživanja do sada nisu potvrdila snažnu poveznicu između akrilamida i razvoja raka, no ipak bolje je biti na oprezu.

Zagrijavanje nekih vrsta ulja

Neki stručnjaci tvrde da maslinovo ulje nije zdravo za srce ako se zagrijava na vrlo visokoj temperaturi, no ono pri tome ne ispušta štetne toksine. Nutricionistkinja Bridget Bennett pojasnila je da se ono tijekom zagrijavanja raspada, pa velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada.

Tako se ponašaju i ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog, no ona na visokim temperaturama proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave stanice u tijelu, te akrolein, za kojeg se smatra da uzrokuje nastanak raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova ulja najbolje je koristiti za pripremu salata ili namaza jer tada imaju velike benefite na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo