KATAKLIZMA JE BLIŽE NEGO SE ČINI / Smrtonosne oluje, nenaseljivi gradovi, nestašica hrane i nikad viđene migracije: 'Djelujte sad da spasite naciju!'

Bez mjera ograničavanja stakleničkih plinova veliki dijelovi Britanije mogli bi postati nenastanjivi

16.9.2021.
19:52
Ilustracija: Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prijetnja klimatske krize stvarna je i hitna. Diljem svijeta vidimo rezultate globalnog zatopljenja, od ekstremnih temperatura u Sjevernoj Americi do razornih poplava u Belgiji i Njemačkoj. Utjecaj klimatskih promjena počinje se osjećati i u Velikoj Britaniji, piše Mirror.

U posljednjih godinu dana dogodile su se poplave, požari i pojačana obalna erozija. Škotska je imala najtoplije ljeto od 1884. godine, a Sjeverna Irska je imala najtopliji dan od početka bilježenja.

Ozbiljne poplave i smrtonosne oluje

Mirror je detaljno opisao opasnosti za zelenu Britaniju ako se globalno zagrijavanje ne stavi pod kontrolu. Bez mjera ograničavanja stakleničkih plinova veliki dijelovi Britanije, uključujući velike obalne gradove poput Londona, Bristola i Hulla, mogli bi postati nenastanjivi.

U roku od 50 godina do 1,5 milijuna posjeda u Engleskoj moglo bi biti ugroženo poplavama ili porastom razine mora. Bit će još nepredvidljivih i ekstremnih vremenskih uvjeta koji će uzrokovati ozbiljne poplave i smrtonosne oluje.

Potrebno je sada djelovati

Mnoge autohtone vrste mogle bi izumrijeti, piše Mirror, a dragocjeni dijelovi prirodnog krajolika mogli bi zauvijek biti razoreni ili promijenjeni.

Budući naraštaji morat će se nositi s globalnom nestašicom hrane i masovnom migracijom u razmjerima koji do sada nisu viđeni.

"Ne možemo to ostaviti našoj djeci i unucima da riješe", poručuje Mirror te naglašava da je potrebno sada djelovati da bi se spasila nacija. Mnogi vjeruju da je klimatski summit COP26 sljedećeg mjeseca u Glasgowu posljednja prilika da se zaustavi globalno zagrijavanje prije nego što bude kasno a situacija nepovratna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali