RASTE ZABRINUTOST / Nasilne videoigre negativno utječu na psihu i ponašanje mladih, ali nisu svi jednako osjetljivi na to

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Dostupni dokazi do sada sugeriraju da videoigre mogu imati negativne posljedice na ponašanje, emocionalno zdravlje i društveni razvoj mladih igrača

1.9.2023.
9:30
Ilustracija: Shutterstock
Play logo

Nasilne videoigre (kao što su borilačke ili GPS igre s oružjem) često izazivaju zabrinutost u društvu zbog svog negativnog utjecaja na mlade igrače. Iako dosadašnja istraživanja na ovu temu donose različite zaključke, ovisno o zemlji u kojoj se provode, postoje brojni utemeljeni argumenti koji snažno upućuju na to da nasilne videoigre mogu imati štetne učinke na ponašanje, ali i psihičko blagostanje mladih ljudi.

Image
'ZABRINUTI ZA SVOJE FOTELJE' /

Političari imaju razloga za strah: Njihovi protivnici bi mogli zlonamjerno koristiti novu tehnologiju da ih kompromitiraju

Image
'ZABRINUTI ZA SVOJE FOTELJE' /

Političari imaju razloga za strah: Njihovi protivnici bi mogli zlonamjerno koristiti novu tehnologiju da ih kompromitiraju

Pred ekranom i na ulici

Jedan od glavnih argumenata psihologa i istraživača je da izloženost nasilnim sadržajima u videoigrama može pridonijeti povećanju agresivnog ponašanja kod igrača u stvarnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncepti nagrađivanja agresivnog ponašanja unutar same igrice (poput raznih dodataka i 'virtualnog zlata') svakako se mogu prenijeti u stvarni svijet, što može rezultirati impulzivnim ili agresivnim reakcijama u konfliktnim situacijama. Također, stalna izloženost nasilju može dovesti igrače do stvarne agresije i nasilja, dodatno smanjujući empatiju prema njihovim stvarnim žrtvama.

Drugi uobičajeni argument je da nasilne videoigre mogu imati negativan utjecaj na emocionalno zdravlje mladih ljudi. Igranje nasilnih videoigara može uzrokovati ozbiljan stres i tjeskobu, posebno kod osjetljivih pojedinaca, kao i kod tinejdžera. Također je moguće da nasilni sadržaj u igrama uzrokuje 'noćne more' i ozbiljne poteškoće sa spavanjem.

Nasilne videoigre često mogu utjecati na društveni razvoj mladih ljudi - igranjem igara koje promiču nasilje igrači mogu razviti manje društvenih vještina, što otežava uklapanje u društvene interakcije u stvarnom svijetu. To može rezultirati problemima u komunikaciji, rješavanju sukoba i razumijevanju tuđih emocija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu svi osjetljivi na isti način

Play logo

Međutim, vrlo je važno napomenuti da nije svaki pojedinac osjetljiv na negativne učinke nasilnih videoigara. Neki igrači mogu dobro razlikovati stvarnost od virtualnog svijeta te igre koriste kao način opuštanja ili zabave bez negativnih posljedica. Također, obiteljski nadzor i podrška, kao i edukacija o kritičkom promišljanju sadržaja unutar ovih igara mogu pomoći mladima da bolje razumiju potencijalne rizike i posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako postoje mnoge kontroverze oko utjecaja nasilnih videoigara na populaciju igrača, dostupni dokazi do sada sugeriraju da one mogu imati negativne posljedice na ponašanje, emocionalno zdravlje i društveni razvoj mladih igrača. Važno je pažljivo pratiti vrijeme koje djeca i tinejdžeri provode uz takve igre te im pružiti podršku i edukaciju kako bi se što bolje nosili sa sadržajima koje konzumiraju kako u igrama tako i na internetu.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo