Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
OKUS KARTONA /

Zašto hrana u zrakoplovu ima čudan okus? Stjuardesa objasnila u čemu je zapravo problem

Niže razine tlaka, manjak vlage i buka mijenjaju okus hrane, ali i način na koji tijelo reagira na alkohol

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Opće je prihvaćeno mišljenje da hrana koju jedemo na 10.000 metara visine ima čudan okus – što je u redu, jer većina nas ne ulazi u avion s idejom da uživa u vrhunskoj gastronomiji.

Danas će većina nas kupiti "meal deal" – vrećicu čipsa i sve ostalo – kako bismo izbjegli preskupe gotove obroke, samo kako bismo otkrili da omiljeni sendvič i grickalice jednostavno nemaju isti okus kao na tlu.

Zašto hrana u avionu ima drugačiji okus?

Jeste li se ikada zapitali zašto avionska hrana ima isti okus i teksturu kao obroci u školskoj kantini? Ispada da to nije samo osjećaj – to je stvarno. No ne zbog onog što očekujete.

Percepcija slatkog i slanog se mijenja

To je pitanje novinar LADbiblea postavio bivšoj stjuardesi Mandy Smith tijekom razgovora o njezinom dugogodišnjem iskustvu. Pa, zašto hrana ima tako čudan okus? Pokazalo se da nije toliko do hrane – već do vas.

"Nije hrana loša, nego su vam okusni pupoljci drugačiji dok ste u zraku", objasnila je Smith i dodala kako kabinski tlak utječe na cijelo tijelo.

"Tlak u kabini utječe na cijeli organizam, pa tako i na okusne pupoljke", nastavila je. "Utječe na sve vaše probavne procese, mozak i sve ostalo. I okusni pupoljci su pogođeni."

Možda zvuči kao propagandna poruka Smith koja nas pokušava nagovoriti da kupujemo više hrane u avionu, ali zapravo je istina – naša percepcija slatkog i slanog zaista se mijenja dok letimo.

Promjena u sposobnosti kušanja svodi se na tri čimbenika: niži tlak zraka u kabini, manjak vlage i povećana razina buke (prema portalu Delish), dok Fraunhofer Institut za građevinsku fiziku dodaje da, u takvim uvjetima, naša sposobnost kušanja soli pada za 20 do 30 posto, a šećera za 15 do 20 posto.

Alkohol također ima drugačije učinke

"Okus je kombinacija oba, a percepcija slanog i slatkog opada u kabini pod tlakom", objasnio je Russ Brown, direktor In-flight Dining & Retail odjela u American Airlinesu, u razgovoru za BBC.

Pa kakvog je zapravo okusa hrana koju poslužuju omiljene aviokompanije – kad je ne jedete u zraku? Navodno – slanog.

"Kad biste tu hranu probali na zemlji, što kuhari i rade dok kreiraju jelovnike, bila bi prilično slana i snažnog okusa", dodala je Smith. "Moraju je začiniti jače zbog situacije s okusnim pupoljcima."

Vaša sposobnost da osjetite okus nije jedina stvar koja se mijenja tijekom leta – i alkohol drugačije utječe na tijelo dok letite.

"Alkohol može imati snažniji učinak na tijelo na velikoj visini", rekao je dr. Kevin Huffman za LADbible.

"Kabinski tlak može povećati koncentraciju alkohola u krvi i do 50 posto, pa vas ona čaša vina u zračnoj luci može znatno više omamiti nego inače", objasnio je.

"To može utjecati na vašu prosudbu i motoričke sposobnosti, čineći vas sklonijima nesrećama ili ozljedama prilikom ukrcaja ili iskrcaja."

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: John Terry o dolasku Luke Modrića u Milan

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx