DOBRO RAZMISLITE / Ove su cipele opasne po zdravlje

Iako većina vjeruje da su upravo vrtoglave potpetice najbolji prijatelj, ali i najgori neprijatelj nježnih ženskih stopala, opasnost vreba i od cipela za koje bi se najmanje nadali.

30.3.2015.
14:03
VOYO logo

Salonke

Pri nošenju cipela na visoku petu težina se prebacuje na prednji dio stopala što vrši veliki pritisak na njega. Ovo također uzrokuje da se vaša koljena i kukovi pomiču naprijed što jako šteti vašim nogama i leđima. Nošenje ovakvih cipela uzrokuje hiperekstenziju, iščašenja zglobova, frakture srednjeg dijela stopala, benigne živčane tumore i otekline sa zapaljenjem na palcu noge.

Platforme

Platforme imaju petu koja također uzrokuje pritisak na jedan dio stopala i tjera tijelo naprijed. Ipak, ovakve cipele su udobnije, smanjuju pritisak i lakše ih je nositi, ali mogu uzrokovati frakture i ostale simptome kao kod visokih peta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čizme na visoku petu

Čizme na visoku petu uzrokuju slične probleme kao salonke. Peta na čizmama ne bi trebala biti previsoka, pri čemu se treba držati jednog pravila. Za svakih 2,5 cm pete pritisak na vaše stopalo je veći za 25 posto vaše težine. Nošenje ovih čizmi uzrokuje hiperekstenzije, oticanje i savijanje nožnih prstiju.

Balerinke

Ne pružaju nogama dovoljno potpore, nemaju jastučiće i imaju pre tanak potplat. Balerinke su ipak fleksibilne, zbog čega tjeraju mišiće da više rade, što je dobro jer se oni zbog toga jačaju. Ali postoji i problem - veliki rizik da vam se u stopalo zabode neki strani predmet. Nošenje balerinki također može uzrokovati upalu mišića, bolne pete i istegnuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Starke

Iako nemaju jastučiće, uvijek možete u njih naknadno staviti uloške, kako bi vam bile udobnije. Također su vrlo fleksibilne, a materijal štiti stopalo od okoline. Međutim, čak i ova popularna obuća može prouzrokovati upalu mišića i bol u peti.

Tenisice za trčanje

Previše jastučića također nije dobra stvar. Ove tenisice su idealne za kretanje poput trčanja, hodanja i sličnog, ali mogu dovesti do kroničnih ozljeda stopala, posebno u predjelu pete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanke

Većina japanki je pre ravna, pre tanka i pre otvorena. Zbog toga je stopalo jako izloženo okolini i ne dobiva dovoljno potpore. Dio koji se nalazi između prstiju također je opasan jer forsira mišiće da se previše naprežu. Nošenje japanki može uzrokovati upalu mišića, bolove u petama i frakture.

Gumene čizme

Ove su čizme popularne u kišno i vlažno doba, jer štite od vode, ali one su napravljene od gume, lateksa i sličnih materijala koji ne dišu, zbog čega se lakše razvijaju bakterije, gljivice i žuljevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo