DOKTOR PROGOVORIO NAKON 24 GODINE / 'Pokušao sam sve da spasim princezu Dianu. Srce joj nije radilo kako treba. Borili smo se...'

Poduzeli su sve što su mogli kako bi spasili njezin život

19.6.2021.
21:50
Profimedia

Nakon 24 godine, francuski liječnik MonSef Dahman koji je pokušavao spasiti život tragično preminule princeze Diane, progovorio je o kobnoj noći u kojoj je miljenica engleske nacije izgubila svoj život. Diana je u bolnicu stigla u kritičnom stanju, pošto je na mjestu nesreće doživjela srčani zastoj, ispričao je Dahman za Daily Mail.

"Spavao sam u prostoriji za odmor, kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj", započeo je svoju ispovijest. Kaže da nisu znali tko je ozlijeđena osoba, a kada su na nosilima vidjeli princezu Dianu, shvatili su ozbiljnost situacije. Kaže da je jedna stažistica samo nijemo stajalo u uglu kada je vidjela tko se nalazi na nosilima.

Imala opasno unutarnje krvarenje

"Princezu su odmah poslali na rendgen gdje se ustanovilo da ima opasno unutarnje krvarenje. U tom momentu, kako joj još uvijek nisu ustanovili krvnu grupu primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negdje oko dva sata poslije ponoći, doživjela je drugi srčani zastoj", ispričao je.

Stanje je zahtijevalo hitan kirurški zahvat, nije bilo vremena da je prebace u operacijsku salu", govori pa kaže da je zahvat napravljen na licu mjesta. Dahman je tada otkrio da joj je oštećena srčana maramica.

"Napravo sam sve da bi mogla disati, srce joj nije radilo kako treba jer nije dobivalo dovoljno krvi. Prošlo je pola sata, znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiokirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao", ispričao je on.

Utvrđeno je da je princezi pokidana gornja lijeva plućna vena, na mjestu gdje se spaja sa srcem. Iako su uspjeli popraviti to oštećenje, već je bilo prekasno. Dianino srce prestalo je samo kucati još prije operacije, a na životu je održavana umjetnim putem.

"Probali smo masažu srca, defibrilator, dali smo joj adrenalin", rekao je Dahman.

"Borili smo se, sve smo probali, kada radite u ovakvoj situaciji, ne primjećujete da prolazi vrijeme. Bolnica je jedan od najboljih hitnih centara u Francuskoj. Uspijevali smo spasiti ljude u puno gorem stanju od nje. Ponosili smo se time. Ali nju nismo uspjeli spasiti", rekao je on.

Novinari opkolili bolnicu

Bolnica je bila opkoljena od strane novinara, a doktori su doživljavali sramotne scene. Novinari su pokušavali probiti se u unutrašnjost bolnice, po hodnicima su se raspitivali, prerušavali su se u medicinsko osoblje i gurali kolica po bolnici, sve samo da se približe članovima tima koji je pokušao spasiti princezu.

Najbizarniji od ovih incidenata doktor Daman nikada neće zaboraviti. U noći kada je trajala borba za Dajanin život, nosio je bijele klompe. 

"Tek idućeg jutra, primijetio sam da su mi klompe krvave. Na njima je bilo Dianine krvi. Nisam ih stigao očistiti, a jednog od narednih dana, prišao mi je čovjek dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi da želi kupiti moje klompe, jer one na sebi imaju 'plavu krv'. Fascinantno je dokle su ljudi spremni ići", rekao je Dahman.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali