SLATKO, SLAĐE, A BEZ ŠEĆERA /

Lagani i osvježavajući: Deserti u kojima možete uživati bez grižnje savjesti

Image
Foto: Pexels

Nije vam potreban šećer kako bi pripremili ukusne poslastice.

15.1.2025.
8:44
Pexels
VOYO logo

Šećer je stoljećima nezaobilazan sastojak u slasticama – daje im slatkoću, pojačava okuse i pridonosi savršenoj teksturi. No, prekomjerno konzumiranje šećera može imati negativan utjecaj na zdravlje, od osjećaja umora i nestabilne energije do ozbiljnijih posljedica poput pretilosti i problema s razinom šećera u krvi. Tko kaže da zdraviji deserti ne mogu biti i apsolutno neodoljivi? Bez obzira patite li od dijabetesa, želite li smršaviti ili samo izbaciti šećer iz vaše prehrane, deserti bez šećera savršeni su za vas.

Deserti bez šećera

Možda ih je na prvu teško zamisliti - kad razmišljamo o desertima, to su obično kolači s čokoladom ili nekom kremom, slatki i savršeni. No varijante bez šećera su jednako, ako ne i slađe od "originalnih" varijanti. Oni su lagani, osvježavajući i iznenađujuće ukusni – prava poslastica za nepce, a ujedno i zdravija opcija za tijelo. Istražili smo i pronašli čak 5 recepata za deserte bez šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOTOV ZA 15 MINUTA /

Ovo je brz i lagan čokoladni kolač od tri sastojka: Nisu potrebni ni maslac ni šećer

Image
GOTOV ZA 15 MINUTA /

Ovo je brz i lagan čokoladni kolač od tri sastojka: Nisu potrebni ni maslac ni šećer

Cheesecake od jagoda bez šećera

Ovaj cheesecake od jagoda bez pečenja dokazuje da slatkoća dolazi iz prirode, a ne iz šećera. Svježina jagoda, kremasti slojevi i mirisni začini spojeni su u savršenu kombinaciju koja će oduševiti vaša nepca. Uz to - ovaj cheesecake ne treba peći, pa je u to i još brži i jendostavniji za pripremu!

Cheesecake od jagoda bez šećera sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 600 g smrvljenih krekera (po mogućnosti graham krekere)
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • Prstohvat cimeta
  • Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 pakiranje krem sira (oko 200 g)
  • 360 ml mlijeka
  • 1 pakiranje instant pudinga bez šećera (okus po želji)
  • 2 šalice jagoda
Image
Foto: Pexels

Cheesecake od jagoda bez šećera priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte smrvljene krekere, otopljeni maslac, cimet i muškatni oraščić. Smjesu dobro sjedinite i utisnite u posudu za pitu tako da stvorite čvrstu i ravnomjernu koru. Stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
  2. Krem sir umutite električnom miješalicom na srednjoj brzini dok ne postane gladak i mekan. Smanjite brzinu na lagano i postupno dodajte mlijeko, malo po malo, dok se sve ne sjedini (smjesa će biti tekuća). Po potrebi gumenom lopaticom sastružite smjesu sa stranica zdjele.
  3. U zasebnoj zdjeli pripremite instant puding prema uputama na pakiranju. Umutite ga dok ne postane gust i gladak.
  4. Polovicu kremastog sira rasporedite po pripremljenoj kori od krekera. Zatim polovicu svježih jagoda rasporedite po sloju kreme. Ponovite postupak s preostalim slojevima kreme i jagoda.
  5. Gotov desert stavite u hladnjak i ostavite da se hladi najmanje 1 sat, dok se smjesa ne stegne i dobro ohladi.
  6. Izvadite cheesecake iz hladnjaka neposredno prije posluživanja. Narežite ga na komade i uživajte u savršeno laganom desertu bez šećera.

Kremasti limun kolač bez šećera

Savršeno kremast i lagan desert koji će vas osvježiti, a priprema se za tren! Bez trunke šećera, ali s puno okusa limuna koji će oduševiti vaše nepce.

Kremasti limun kolač bez šećera sastojci:

  • 3 šalice nemasnog svježeg sira
  • 2 pakiranja želea od limuna bez šećera
  • 1 pakiranje preljeva bez šećera (poput šlaga, oko 200 ml)

Kremasti limun kolač bez šećera priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Stavite svježi sir u blender ili posudu za miksanje. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  2. Polako dodajte žele od limuna u prahu dok miksate, tako da se sve dobro sjedini i dobije bogatu aromu.
  3. Umiješajte odmrznuti preljev (ili šlag bez šećera) lagano žlicom ili lopaticom, pazeći da smjesa ostane prozračna.
  4. Prebacite smjesu u kalup ili zdjelice za posluživanje. Ostavite u hladnjaku barem 2 sata, dok se kolač ne stisne i dobro ohladi.
  5. Poslužite hladno, izravno iz hladnjaka. Po želji ukrasite kriškama limuna, listićima mente ili dodatkom naribane korice limuna za dodatnu svježinu.

Kolač od jabuka i zobenih pahuljica bez šećera

Ovaj kolač s jabukama i zobenim pahuljicama savršen je za ljubitelje voćnih deserta. Zobene pahuljice dodaju teksturu, a jabuke donose prirodnu slatkoću, pa ne morate dodavati nikakav zaslađivač. Kolač je mekan, hrskav na rubovima i idealan za uživanje uz šalicu čaja.

Kolač od jabuka i zobenih pahuljica bez šećera sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 srednje jabuke, oguljene i naribane
  • 200 g zobenih pahuljica
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 50 ml kokosovog mlijeka (ili običnog)

Kolač od jabuka i zobenih pahuljica bez šećera priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, cimet i prašak za pecivo.
  2. Dodajte naribane jabuke, jaja i kokosovo mlijeko, te dobro promiješajte.
  3. Smjesu izlijevajte u kalup obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite na 180 °C oko 30 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
  5. Ohladite i uživajte u zdravom i ukusnom kolaču!
Image
Foto: Pexels

Kokos kuglice s rogačem recept

Kokosove kuglice s rogačem savršen su izbor za sve koji žele desert bez ikakvog dodatnog zaslađivača. Rogač, prirodno sladak i bogat okusom, može zamijeniti šećer, a daje im i jedinstveni, blagi okus. Ove kuglice su odlične kao užina, desert ili čak kao zdrava opcija za darivanje!

Kokos kuglice s rogačem sastojci:

  • 200 g kokosovog brašna
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 žlica rogača u prahu
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 50 ml bademovog mlijeka (ili obične vode)
  • 1/2 žličice vanilije u prahu (po želji)

Kokos kuglice s rogačem priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Pomiješajte kokosovo brašno, mljevene bademe i rogač u prahu u zdjeli.
  2. Dodajte kokosovo ulje i vaniliju, pa počnite dodavati bademovo mlijeko dok smjesa ne postane dovoljno kompaktna za oblikovanje.
  3. Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u dodatno kokosovo brašno.
  4. Stavite u hladnjak na 30 minuta da se stisnu i uživajte!

Tart od orašastih plodova i banana recept

Tart od orašastih plodova i banana izvrsna je kombinacija bogatog okusa i zdrave energije. Banane dodaju prirodnu slatkoću, dok orašasti plodovi daju hrskavost i bogatstvo okusa. Ovaj tart je idealan za sve koji žele desert bez šećera, ali s puno okusa.

Tart od orašastih plodova i banana sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 g oraha
  • 100 g badema
  • 2 zrele banane
  • 2 žlice kokosovog brašna
  • 1 žličica vanilije u prahu

Tart od orašastih plodova i banana priprema:

  1. U blenderu ili sjeckalici usitnite orahe i bademe dok ne dobijete sitne mrvice.
  2. Dodajte jednu zrelu bananu, kokosovo brašno i vaniliju te sve dobro pomiješajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
  3. Smjesu utisnite u kalup za tart, stvarajući ravnomjernu podlogu.
  4. Na vrh rasporedite drugu bananu, narezanu na tanke ploške.
  5. Stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi tart stegnuo i ohladio se.

POGLEDAJTE VIDEO: Šušnjar ponovno o krušnim proizvodima, razbjesnio pekare: 'Imam trošak vrećice, trake, struje…'

dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo