NEMA NA ČEMU /

Top 10 božićnih kolača za koje uopće ne morate paliti pećnicu: Toliko efektni, a recepti jednostavni čak i za početnike!

Image
Foto: Shutterstock

Ovi božićni kolači su prefini, brzo se naprave i ne iziskuju nikakve posebne kulinarske trikove

20.12.2023.
13:20
Shutterstock
VOYO logo

Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da peći brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas imamo recepte za jednostavne i ukusne kolače. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će svakoga.

Ovo su neki od suhih božićnih kolača koji se ne peku, a među receptima ćete pronaći i stare, dobro poznate božićne kolače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rolada od kokosa

Kora:

  • 300 g mljevenih keksa
  • 200 g šećera
  • žlica kakaa
  • 1 dl mlijeka

Nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 125 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 100 g kokosa

Postupak:

Zamijesite sve sastojke za koru i raširite je na foliju. Umutite margarin sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev. Rasporedite nadjev po kori i rolajte je uz pomoć folije dok ne dobijete roladu. Stavite u hladnjak barem sat vremena.

Rum kuglice

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g mljevenih keksa
  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 žlice ruma
  • 100 g grožđica
  • 100 g čokolade
  • šarene mrvice

Postupak:

Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raffaelo kuglice

Sastojci:

  • pola litre mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 30 dag kokosovog brašna
  • 25 dag margarina
  • 7 žlica šećera
  • 25 dag šećera u prahu
  • cijeli bademi

Postupak:

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvenkapica

Krema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 2 dcl šećera
  • pola l slatkog vrhnja
  • 2 želatine

Biskvit:

  • Petit Beurre keksi

Preljev:

  • kompot od višanja

Postupak:

U jednoj litri mlijeka sa šećerom skuhajte tri pudinga i ostavite da se ohlade. Istucite slatko vrhnje i pustite neka se hladi barem pola sata pa ga zatim umiješajte u puding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lim za pečenje stavite red keksa, na njih pola kreme, zatim opet kekse i na njih ostatak kreme. Iz kompota izvadite višnje pa ih posložite po kolaču. Od soka skuhajte preljev koji će se stisnuti kao želatina i rasporedite ga po kolaču.

Pustite neka se preljev ohladi, a potom kolač stavite u hladnjak na dodatno hlađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čokoladni truffelsi

Sastojci:

  • 250 g tamne čokolade
  • 130 ml slatkog vrhnja
  • žličica cimeta
  • 30 g maslaca
  • ribana kora jedne naranče
  • tamni gorki kakao prah

Postupak:

Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu. Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje - na balkonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salama od oblatni

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g samljevenih oraha
  • 150 g Petit Beurre keksa
  • 1 žumanjak
  • 2 oblatne

Postupak:

Samljeti Petit Beurre kekse i ostaviti sa strane. Na pari otopiti tamnu čokoladu i ostaviti je da se hladi. U drugoj posudi na pari otopiti maslac i šećer. U otopljenu smjesu maslaca i šećera dodati žumanjak i miješati da se smjesa sjedini i zgusne. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati. Ubaciti samljevene orahe i promiješati. Ohladiti na sobnu temperaturu. Na kraju dodati samljevene kekse i dobro izmiješati cijelu smjesu.

Na podlogu staviti čistu mokru krpu, preko nje oblatnu te preko oblatne novu mokru krpu, zatim novu oblatnu i preko čistu mokru krpu. Ostaviti tako pola sata da oblatne omekšaju i da se mogu rolati. Nakon pola sata namazati pola nadjeva na jednu oblatnu i oprezno je zarolati uz pomoć krpe. I drugu oblatnu premazati s ostatkom nadjeva i pažljivo je zarolati. Ostaviti oblatne da se osuše na sobnoj temperaturi barem preko noći, a onda ih rezati na širinu oko 8 mm i poslužiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot YouTube Recepttura

Bečka pita

Sastojci:

  • 1 list oblatne
  • 400 ml vode
  • 300 g šećera
  • 125 g margarina
  • 200 g kokosova brašna
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 250 g mljevenog keksa s maslacem
  • 200 g cijelog keksa s maslacem 28 komada
  • 50 ml vode
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 125 g margarina
  • 200 ml iscijeđenog soka naranče
  • 200 g mljevenih oraha

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica ulja

Ukrašavanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 20 g kokosova brašna

Postupak:

Na štednjaku zagrijati širi lonac s vodom i šećerom te pustiti da smjesa prokuha. Maknuti lonac sa štednjaka, dodati margarin i vratiti na vatru uz miješanje da se margarin otopi. Ugasiti štednjak pa u smjesu natrgati čokoladu i miješati da se potpuno otopi. Zatim ubaciti kokosovo brašno, izmiješati pa onda dodati mljevene kekse. Miješati da se dobije jednolična smjesa te pustiti 10 minuta da se prohladi. Oblatnu staviti na podlogu te po njoj rasporediti prvi sloj kreme i dobro ga izravnati. Na taj sloj poslagati kekse s maslacem. Sok od naranča zaliti žlicom po keksima.

U veći lonac uliti vodu i šećer te zagrijati do vrenja, maknuti s vatre i dodati margarin. Vratiti na štednjak i miješati da se margarin otopi. Ugasiti štednjak te u smjesu dodati čokoladu uz miješanje da se brže otopi. Zatim više puta dodati mljevene orahe i svaki put dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa. Pustiti 10-ak minuta da se smjesa prohladi te je rasporediti po keksima. Za glazuru u posudu natrgati čokoladu i dodati ulje. Zagrijavati uz miješanje na laganoj vatri i paziti da ne zavrije. Vruću glazuru žlicom rasporediti po kolaču te dok je glazura vruća posuti s kokosovim brašnom. Prije posluživanja dobro ohladiti, minimalno črtiri sata, a najbolje preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajadera

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 250 g margarina
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 400 g mljevenog keksa
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g čokolade za kuhanje

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lonac na štednjaku uliti vodu te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer. Sve zagrijavati uz miješanje da se sastojci otope. U veliki lonac staviti mljevene kekse i mljevene orahe pa ih izmiješati. Napraviti u njima malu rupu te u nju staviti otopljene sastojke. Kuhačom sve dobro izmiješati da se dobije fina ujednačena smjesa.

S pomoću vage podijeliti smjesu na dva jednaka dijela. Istopiti čokoladu za kuhanje i uliti u jednu polovicu smjese. I tu smjesu izmiješati s pomoću kuhače da postane jednolična. Protvan dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem. Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati. Nanijeti svijetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti. Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem i sipati po svijetlom sloju. Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći prije rezanja i posluživanja. Rezati na pravokutnike prema želji, naše bajadere su dimenzija 4×2 centimetra.

Šarene oblatne

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 pakiranje oblatni 5 komada dimenzija 27×37 centimetara

Krema:

  • 300 ml mlijeka
  • 300 g šećera
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 300 g mljevenog keksa
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin šećer

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U široki lonac uliti mlijeko, dodati šećer te uz miješanje pustiti da prokuha. Maknuti s vatre, a zatim ubaciti maslac ili margarin. Dobro izmiješati da se maslac otopi. Zatim ubaciti mljevene kekse i izmiješati. Dodati i orahe te dobro izjednačiti kremu koja postane gusta. U manjem loncu otopiti čokoladu (paziti da ne provrije). Smjesu podijeliti u dvije posude po pola: u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati, a u drugi vanilin šećer te također izmiješati.

Image
TKO BI IM ODOLIO /

Znate li već koje ćete kolače peći? Ako vam fali ideja, evo recepata za slastice bez kojih je Božić nezamisliv

Image
TKO BI IM ODOLIO /

Znate li već koje ćete kolače peći? Ako vam fali ideja, evo recepata za slastice bez kojih je Božić nezamisliv

Kreme treba vruće stavljati na oblatne. Staviti prvu oblatnu dimenzija 27×37 centimetara na čvrstu podlogu te je namazati s pola količine čokoladne kreme. Paziti da se krema navuče do rubova. Staviti novu oblatnu i lagano je dlanovima pritisnuti na prvu oblatnu da se bolje priljube. Nanijeti polovicu svijetle kreme. Rasporediti kremu do rubova te postaviti treću oblatnu i opet je pritisnuti dlanovima da se bolje prilijepi. Ponovo staviti tamnu kremu, zaravnati i prekriti s četvrtom oblatnom. Pritisnuti dlanovima da se izbaci zrak i oblatna bolje priljubi. Staviti drugi dio svijetle kreme i dobro je zaravnati. Na kraju poklopiti sa zadnjom oblatnom. Sve prekriti s papirom za pečenje te na njega staviti debelu knjigu (ili nekoliko njih) da se istisne zrak i oblatne što bolje priljube. Staviti sve u frižider na šest sati da se krema stegne, a može i preko noći.

Čokoladne kuglice

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 300 g keksa
  • 100 g tamne čokolade
  • 200 g kokosovog brašna
  • 1 dl mlijeka

Za ukras:

  • 70 g kokosovog brašna

Postupak:

U blenderu samljeti kekse. U loncu na štednjaku zagrijati mlijeko te istopiti redom šećer, maslac i čokoladu. Dobro izmiješati. U vruću masu dodati mljevene kekse i promiješati. U smjesu dodati kokosovo brašno i dobro sjediniti. Ostaviti smjesu na hladnom desetak minuta.

Raditi kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno. Kuglice stavljati u ukrasne papirnate košarice. Ohladiti barem tri sata prije posluživanja, piše Recepttura.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je orah ukrao Božić

bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo