Sarma je jedno od najdražih tradicionalnih jela koje mnogi povezuju s obiteljskim okupljanjima i blagdanima. No, iako je njezin okus neodoljiv, klasična priprema može trajati satima, što ponekad otežava uklapanje u užurbani svakodnevni ritam. Tu na scenu stupa express lonac – praktičan saveznik u kuhinji koji skraćuje vrijeme kuhanja sarme, a zadržava bogatstvo okusa i mirisa ovog omiljenog jela.
Sastojci koju su vam potrebni za kuhanje sarme su:
- 1 glavica kupusa
- žlica maslinovog ulja
- šalica luka narezanog na kockice
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 kg mljevenog mesa
- 3/4 šalice nekuhane riže dugog zrna (smeđe ili bijele)
- 1/4 šalice nasjeckanog peršina
- šalica pirea od rajčice iz konzerve
- 1 1/2 žličice soli
- papar po ukusu
- 3/4 šalice tekućine
Vrijeme kuhanja i priprema sarme u ekspres loncu:
- Iz glavice kupusa odvojite listove i operite ako želite isprati kiselinu.
- Nakon toga na ulju pržite luk i češnjak. U mljeveno meso dodajte sve sastojke i luk. Dobro izmiješajte i punite listove kiselog kupusa smjesom od mljevenog mesa.
- Na dno expres lonca stavljamo sarme po redu, pazeći da ih ne guramo jednu na drugu.
- Bitna stavka je da prvo na dno lonca stavimo sloj rezanog zelja. Isto to radimo i nakon što ih sve poredamo, na kraju.
- Napunite lonac vodom i stavite kuhati.
- Vrijeme kuhanja sarme u expres loncu također ovisi i o količini sarme koju smo stavili kuhati.
- Količinu dozvoljene količine svakako nemojte prekoračiti jer bi expres lonac mogao izbaciti sigurnosni čep.
- Kuhamo sarmu, a nakon što expres lonac zapišti vrijeme kuhanja sarme u expres loncu približava se kraju.
- Ostavite kuhati na laganoj vatri još kojih 40 minuta.
- Na kraju napravite klasičnu zapršku i poslužite sarmu.
POGLEDAJTE VIDEO: Kraljica je novogodišnje trpeze, nepcu draga, a kažu i zdrava. Kako do najfinije sarme? 'Tretiraš je kao ženu'