Grije i dušu i tijelo / Sarma na drugačiji način: Špiček podijelio recept za tradicionalno blagdansko jelo i dobio pusu od Anite

Image
22.12.2023.
11:28
VOYO logo

U novoj epizodi božićnog specijala 'Domaće i tradicionalno', chefu Tomislavu Špičeku pridružila se voditeljica showa 'Ljubav je na selu', Anita Martinović. Njih dvoje su pripremili tradicionalno blagdansko jelo omiljeno mnogima - sarmu, ali na malo drugačiji način. Svi smo navikli na onaj topli, pomalo kiselkast okus nadolazećeg Božića kad se na stol donosi lonac miomirisne sarme, ali Špiček nam je otkrio recept za svog asa u rukavu. Umjesto riže, njih su dvoje koristili ječam, a bilo je tu i nekih neuobičajenih dodataka koji su sarmicama podarili moderan štih.

"Kakva bih ja to bila Slavonka da me mama nije naučila motati sarmice?", rekla je Anita, a Špiček joj je otkrio da će, osim ječma, koristiti i celer, poriluk i mrkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zelje je ipak neizostavan dio sarme pa je u receptu zadržalo svoje kraljevsko mjesto. Kao dodatak glavnom jelu, Špiček i Anita poslužili su krumpir s lukom i maslacem. Prije same pripreme sarme, ječam se mora kuhati 40-ak minuta kako bi postao mekši, potrebno ga je procijediti i prirodno ohladiti. Uz to, Špiček je napomenuo kako se ječam ne ispire.

Image

Dok je miješala ječam i mljeveno meso, Anita je otkrila kako se upravo vratila iz Slavonije gdje joj je mama, po njezinoj narudžbi, skuhala upravo sarmu. Špiček je za to vrijeme narezao slaninu koja je sarmi dodala onaj poseban 'šmek' od kojeg nam svima zakruli u trbuhu za blagdanskim stolom. Sve sastojke možete pronaći u SPAR-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Dobro je u sarmu staviti malo više kiselog zelja, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme i ako smo popili koju čašicu više. Ovo definitivno nije dijetalno jelo, Tomek", našalila se Anita dok je u tavu rezala kriške maslaca na kojem su popržili luk.

Recept za Špičekovu blagdansku sarmu

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 600g mljevene svinjetine
  • 100g ječma
  • 1 glavica S-BUDGET kiselog zelja
  • 1 srednja mrkva
  • 3 glavice crvenog luka
  • poriluk
  • 100g S-BUDGET slanine
  • 2 režnja češnjaka
  • pola stabljike celera stabljikaša
  • 800g oguljenog krumpira
  • 150g S-BUDGET maslaca
  • 100ml SPAR Natur*pur mlijeka

Priprema:

Ječam skuhajte i ocijedite. Sitno nasjeckajte luk, češnjak, poriluk, mrkvu, celer stabljikaš i slaninu. U mljevenu svinjetinu dodajte smjesu od povrća i ohlađeni kuhani ječam. Napunite listove zelja smjesom i zarolajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kuhajte 2-3 sata. Ispržite luk na maslacu, prelijte mlijekom te ga dodajte u pire krumpir.

"Tomek, nadmašio si sam sebe. Evo ti jedna pusa", rekla je Anita nakon što je probala sarmu, a chefu je ovo bio itekako drag kompliment.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako bi ovaj recept mogao biti pravi blagdanski hit kojim biste mogli usrećiti ukućane ili goste. U svakom slučaju, vani je možda hladno i oblačno, ali uz ovu sarmu ugrijat će se i srce i želudac, a tko zna - možda padne i pokoja pusa. Dobar vam tek!

Image

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo