Ivan Turković ugostio je Ivanu, Leonelu, Suzanu i Marina u Viškovu drugog dana riječkog tjedna 'Večere za 5'. Domaćin je za svoju večeru osvojio 33 boda i to mu je bilo dovoljno za ovotjednu pobjedu u Večeri za 5. Evo recepta za njegov pobjednički meni.
Predjelo
Čarolije iz pušnice
- slanina
- šunka
- gauda
- jaja
- svježi sir
- brašno
- kvasac
Na luku pržimo slaninu i šunku prethodno narezane na kockice, gaudu također narežemo na kockice. Nakon toga ove sastojke pomiješamo sa jajima, svježim sirom, brašnom i kvascem. Ostavimo sa strane da fermentacija odradi svoje zatim stavljamo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva Celzijevih na oko 45 minuta. Uz to poslužimo domaće suhomesnate proizvode.
Glavno jelo
Pijana teletina
- teletina
- brašno
- jaja
- krušne mrvice
- vino
- gljive
- vrhnje za kuhanje
- krumpir
Teleće šnicle izlupamo i posolimo, zatim stavljamo u brašno, pa jaja, pa krušne mrvice te pržimo u ulju dok meso ne dobije zlatnu boju. Nakon toga poslažemo u tepsiju, prelijemo vinom, vodom, peršinom, češnjakom te ostatkom ulja od prethodnog pečenja te stavljamo u pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih na oko pola sata.
Uz to pripremimo umak od gljiva. Popržimo luk te dodamo gljive, nakon toga vrhnje za kuhanje, te začine i sol.
Uz to poslužimo pire krumpir.
Desert
Bijela bomba
- keksi
- maslac
- mlijeko
- šećer
- svježi sir
- vrhnje za šlag
- želatina
- maline
- bijela čokolada
Kekse usitnimo, pomješamo sa topljenim maslacem, mljekom i malo šećera te napravimo bazu. Svježi sir mješamo sa šećerom, vrhnjem za šlag i želatinom dok se ne stisne. Maline kuhamo sa šećerom, vodom i želatinom. Bijelu čokoladu rastopimo s malo vrhnja za šlag te prelijemo po torti koju smo složili po slojevima.
POGLEDAJTE VIDEO Festival s mirisom i okusom mora: U Zadar stigli recepti iz cijeog svijeta