Istarski tjedan ''Večere za 5'' zatvorila je Marcela Zagorac, specijalizirana inženjerka vinarstva. No Zdenku, Anku, Radovana i nju ipak je svojom večerom oduševio Franko Kodan. Pripremite njegov meni i uživajte u guštima iz Istre.
Predjelo :
Istrijanska rapsodija
- šparoge
- jaja
- špaletta
- maslinovo ulje
- sol i papar
Šparoge izrežite na male komadiće i stavite ih u posudu s vodom da malo odstoje. Zatim ih iscijedite. U tavu dodajte maslinovo ulje, šparoge i pustite ih da se prže na laganoj vatri. Kad šparoge omekšaju, istucite jaja, začinite sve s malo soli i papra, i pustite na laganoj vatri dok se ne sjedini.
Špalettu popržite na maslinovom ulju (điravolta) te ju servirajte uz šparoge.
Glavno jelo :
Gušti iz Istre
- domaća govedina
- brašno
- luk
- mrkva
- sol
- papar
- voda
- maslinovo ulje
Domaću govedinu izrežite na male komadiće. Luk i mrkvu usitnite. U jedan veliki lonac stavite maslinovo ulje da se ugrije, zatim dodajte usitnjeni luk i mrkvu, te pržite dok luk ne poprimi zlatno žutu boju. Zatim dodajte narezanu govedinu i sve zajedno pomiješajte i pržite dok meso ne dobije boju. Sve začinite po želji. Dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri. Kad, je šug skoro gotov dodajte šalšu i sve pomiješajte. Kuhajte još pola sata i šug je tad gotov. Sav postupak traje tri do četiri sata.
Brašno, sol i vodu stavite u zdjelu i miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, dok ne dobijete tijesto. Zatim ga odložite u hladnjak. Na daski za valjanje tijesta napravite pljukance. Postupak je takav da se komadići tijesta uzimaju i valjaju o dasku u obliku pljukanca ili se taj isti postupak može napraviti rukama. Kada su pljukanci gotovi, posipaju se brašnom da se ne zalijepe i priprema ih se sljedeći dan.
Kuhaju se u kipućoj vodi otprilike 15 min. Kad su gotovi, pomiješaju se sa šugom i serviraju.
Desert :
Ma che bontà
- jaja
- šećer
- kava
- mascarpone
- kakao
- savoiardi
Odvojite bjelanjak od žumanjka. Žumanjke i šećer umutite u gustu smjesu. Bjelanjke umutite u gusti snijeg.
U žumanjke i šećer dodajte mascarpone i sve zajedno pomiješajte. Kad je smjesa gotova, dodajte snijeg od bjelanjaka, sve zajedno lagano umiješajte u jednu smjesu i krema je gotova.
Skuhajte moka kavu, savoiarde umočite u kavu i stavite na dno zdjele. Prelijte polovicom kreme, onda ponovite postupak i na kraju pospite kakaom pa stavite u hladnjak jedan dan. Desert je spreman za serviranje.
POGLEDAJTE VIDEO Postsezona u Istri agroturizmom priredila pravi spektakl, a kuhari su nam otkrili tajni recept pripreme svakog jela