RECEPT TJEDNA /

Pripremite pobjednički meni, isprobajte gušte iz Istre

Image
Foto: RTL

Pripremite Frankov meni i uživajte u guštima iz Istre

28.9.2024.
8:00
RTL
VOYO logo

Istarski tjedan ''Večere za 5'' zatvorila je Marcela Zagorac, specijalizirana inženjerka vinarstva. No Zdenku, Anku, Radovana i nju ipak je svojom večerom oduševio Franko Kodan. Pripremite njegov meni i uživajte u guštima iz Istre.

Predjelo :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istrijanska rapsodija

  • šparoge
  • jaja
  • špaletta
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Šparoge izrežite na male komadiće i stavite ih u posudu s vodom da malo odstoje. Zatim ih iscijedite. U tavu dodajte maslinovo ulje, šparoge i pustite ih da se prže na laganoj vatri. Kad šparoge omekšaju, istucite jaja, začinite sve s malo soli i papra, i pustite na laganoj vatri dok se ne sjedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špalettu popržite na maslinovom ulju (điravolta) te ju servirajte uz šparoge.

Image
Foto: RTL

Glavno jelo :

Gušti iz Istre

  • domaća govedina
  • brašno
  • luk
  • mrkva
  • sol
  • papar
  • voda
  • maslinovo ulje

Domaću govedinu izrežite na male komadiće. Luk i mrkvu usitnite. U jedan veliki lonac stavite maslinovo ulje da se ugrije, zatim dodajte usitnjeni luk i mrkvu, te pržite dok luk ne poprimi zlatno žutu boju. Zatim dodajte narezanu govedinu i sve zajedno pomiješajte i pržite dok meso ne dobije boju. Sve začinite po želji. Dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri. Kad, je šug skoro gotov dodajte šalšu i sve pomiješajte. Kuhajte još pola sata i šug je tad gotov. Sav postupak traje tri do četiri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brašno, sol i vodu stavite u zdjelu i miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, dok ne dobijete tijesto. Zatim ga odložite u hladnjak. Na daski za valjanje tijesta napravite pljukance. Postupak je takav da se komadići tijesta uzimaju i valjaju o dasku u obliku pljukanca ili se taj isti postupak može napraviti rukama. Kada su pljukanci gotovi, posipaju se brašnom da se ne zalijepe i priprema ih se sljedeći dan.

Kuhaju se u kipućoj vodi otprilike 15 min. Kad su gotovi, pomiješaju se sa šugom i serviraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Desert :

Ma che bontà

  • jaja
  • šećer
  • kava
  • mascarpone
  • kakao
  • savoiardi

Odvojite bjelanjak od žumanjka. Žumanjke i šećer umutite u gustu smjesu. Bjelanjke umutite u gusti snijeg.

U žumanjke i šećer dodajte mascarpone i sve zajedno pomiješajte. Kad je smjesa gotova, dodajte snijeg od bjelanjaka, sve zajedno lagano umiješajte u jednu smjesu i krema je gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuhajte moka kavu, savoiarde umočite u kavu i stavite na dno zdjele. Prelijte polovicom kreme, onda ponovite postupak i na kraju pospite kakaom pa stavite u hladnjak jedan dan. Desert je spreman za serviranje.

Image
Foto: RTL

POGLEDAJTE VIDEO Postsezona u Istri agroturizmom priredila pravi spektakl, a kuhari su nam otkrili tajni recept pripreme svakog jela

Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo