Tako bi rado pojeli malene, sitne vanilin kiflice, no zbog intolerancije na gluten to je za vas zabranjeno voće. Razmišljate kako ispeći kolač s brašnom bez glutena. Kako će ispasti? Hoće li se raspasti jer tijesto bez glutena nije elastično. Ne brinite, donosimo vam recept koji će vam omogućiti pripremu slatkog užitka – vanilin kiflice bez glutena.
Što je gluten?
Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama poput pšenice. Njegova glavna funkcija je da djeluje kao vezivno sredstvo, dajući tijestu elastičnost i omogućujući mu da se digne i zadrži oblik. Gluten je odgovoran za mekanu i prozračnu teksturu kruha i peciva. Osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten iz toga razloga moraju koristiti posebno bezglutensko brašno.
Vanilin kiflice bez glutena
Za ovaj recept svakako će ti uz bezglutensko brašno trebati i još jedna vrsta brašna. Mi preporučujemo brašno od badema zbog blagog orašastog okusa koji će prožeti kiflice.
Vanilin kiflice bez glutena sastojci:
- 150 g bezglutenskog brašna
- 150 g brašna od badema
- malo praška za pecivo
- 100 g maslaca
- 100 ml jogurta
Vanilin kiflice bez glutena priprema:
- Pomiješajte suhe sastojke (oba brašna i prašak)
- Naribajte hladan maslac iz hladnjaka te zamijesite tijesto uz dodatak jogurta.
- Formirajte kuglu, zamotajte ju prozirnom folijom te ju stavite na cca. pola sata u hladnjak.
- Tijesto narežite na manje komade, svaki izvaljajte u obliku salame te narežite na manje komadiće koje formirate dlanovima u obliku valjka.
- Stavite u tepsiju na masni papir i pravite kiflice.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 12 minuta na 170°C.
- Pustite da se vanilin kiflice bez glutena potpuno ohlade jer su tople lomljive, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.
POGLEDAJTE VIDEO: Ekološke jabuke postale hit među školarcima: 'Pojeo sam ih 10'