Srećom, postoje trikovi uz koje možete toj nepotrebnoj i nezdravoj navici stati na kraj. Najučinkovitiji lijekovi za besmisleno prejedanje iz dosade ili želje za određenom hranom su: stvaranje ugodnog ambijenta za objedovanje, praćenje porijekla namirnica koje konzumirate i ograničavanje vremena za jelo na barem 30 minuta.
"Estetski izgled blagovaonice je izrazito bitan. Pobrinite se da jedete bez ometanja - isključite televizor, radio i sve ostale uređaje koji bi vam mogli odvraćati pozornost od jela", savjetuje nutricionistkinja Simone Austin.
Lijepo dekoriran prostor u kojemu jedete znači da ćete više pažnje posvećivati hrani koju unosite u tijelo i znati odrediti kad je dosta. Osim prostora, stručnjaci ističu obveznu uporabu pribora za jelo, čak i kada jedete pizzu ili sendvič.
Konzumiranje brze hrane rukama traje kraće, što znači da ćete brže biti ponovno gladni. Današnja kultura jedenja nabrzinu više je fokusirana na druge aktivnosti, a manje na sam čin objedovanja. Stručnjaci preporučuju da odvojite najmanje pola sata za jelo, polako žvačući tako da možete prepoznati trenutak kada je želudac pun.
Razmišljanje o tomu kako je određena hrana došla na vaš stol također pomaže da se koncentrirate na ono što jedete. Ako uvidite od čega je sastavljen vaš nezdravi snack, možda ćete sljedeći put dvaput razmisliti o kupnji istoga i zamijeniti ga nekom zdravijom varijantom.
Još jedan velik problem besmislenog prejedanja jest potreba za nagrađivanjem nakon i najmanjeg postignuća. Umjesto da posegnete za čokoladom, radije se nagradite nekim dobrim filmom, mirisnom kupkom ili kupnjom cvijeća, piše Daily Mail.