MALE TAJNE /

Talijani nikad ne bi napravili ovih sedam grešaka u kuhanju: Hrvati ih vječno rade

Image
Foto: Shutterstock

Iako su talijanska jela većini omiljena i često ih pripremaju, ipak griješe u samoj pripremi, a da toga možda nisu ni svjesni

13.3.2025.
8:40
Shutterstock
VOYO logo

Mnogi obožavaju talijansku kuhinju, no jela koja se poslužuju u drugim zemljama često se bitno razlikuju od onih koja se pripremaju u Italiji, gdje hrana ima poseban okus zahvaljujući dugoj tradiciji, ali nije riječ samo o tome. Mnoge originalne talijanske metode kuhanja nikada nisu stigle u druge zemlje ili su se s vremenom izgubile.

Judy Witts Francini, stručnjakinja za talijansku kuhinju, objašnjava da su se recepti rijetko zapisivali jer je velik dio imigranata bio nepismen. S godinama su se mnoge kulinarske tajne izgubile, a nedostatak kvalitetnih sastojaka dodatno je utjecao na promjene u jelima. Zbog toga su mnoga talijanska jela koja se pripremaju u drugim zemljama često prekuhana, prezačinjena ili jednostavno nisu pravog okusa, piše HuffPost.

Image
KLJUČNE LEKCIJE /

Stogodišnjaci se kunu da ove navike produžuju život: 'Smanjuju stres i čiste krvne žile'

Image
KLJUČNE LEKCIJE /

Stogodišnjaci se kunu da ove navike produžuju život: 'Smanjuju stres i čiste krvne žile'

Sedam grešaka u pripremanju talijanskih specijaliteta

Ako izbjegnete ovih sedam uobičajenih grešaka prilikom pripreme talijanskih jela, vaša će hrana imati puno bolji okus.

1. Ispiranje tjestenine pod vodom

Talijanskim kuharima je ispiranje tjestenine nezamislivo, iako drugi narodi to rade jer gotova tjestenina koju su kupili u prodavaonici ispušta puno škroba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, kada je dostupna kvalitetnija tjestenina, ispiranje više nije potrebno. Samo treba uložiti malo više u kupnju boljih proizvoda. Osim toga, umak će se bolje prilijepiti za tjesteninu koja nije isprana, a u nekim receptima se čak preporučuje da se u umak doda malo vode u kojoj se kuhala tjestenina", poručuje Francini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

2. Pretjerivanje s češnjakom

"Umak od rajčice treba imati okus po rajčicama, ne po češnjaku. Ovaj sastojak se samo kratko preprži na maslinovom ulju i ukloni čim dobije zlatnosmeđu boju. Ovdje nećete na ulici osjetiti miris češnjaka iz usta prolaznika", objašnjava Francini.

Također, češnjak se u Italiji rijetko kombinira s crvenim lukom – koristi se jedno ili drugo jer su oba sastojka jaka i mogu se međusobno nadmetati u jelu.

3. Štednja maslinovog ulja

Talijanski kuhari ne štede na maslinovom ulju, ono je ključni sastojak koji omogućuje da se umak ravnomjerno rasporedi po tjestenini i dodaje jelu dubinu okusa.

Ako je ulje proizvedeno u Italiji, vjerojatno je kvalitetnije i zdravije. Svježe prešano maslinovo ulje ima intenzivniji okus koji se s vremenom omekšava, a posebno je dobro za bruschettu. No umjesto da ga samo poprskate po jelu, slobodno ga obilno prelijte.

Image
Foto: Pexels

4. Korištenje sastojaka slabije kvalitete

Jedan od glavnih razloga zašto hrana u Italiji ima bolji okus jest korištenje kvalitetnih sastojaka. Zahvaljujući europskim regulativama, prehrambeni proizvodi u trgovinama imaju manje aditiva i konzervansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je sastojak masovnije proizveden, to ima manje okusa, a kad nema dovoljno okusa, ljudi dodaju razne začine da bi ga poboljšali. Moja svekrva je uvijek je govorila da treba provesti više vremena birajući sastojke, a manje vremena kuhajući", ističe Francini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Stavljanje sira na sve

U Italiji se sir ne koristi u tolikim količinama kao u drugim zemljama. Kada ga pak koriste, obično je dio jela, a ne sloj rastopljenog sira na vrhu, koji prekriva ostale okuse.

Mnoge će iznenaditi da se u Italiji na mnoga jela ne dodaje sir – to uključuje pizzu, bruschettu, gotovo sva jela od morskih plodova i brojne vrste tjestenina.

6. Prekuhavanje tjestenine

Talijani nikada ne kuhaju tjesteninu dok ne postane potpuno mekana, ona se uvijek kuha al dente i zatim miješa s umakom. Ako je već mekana prije dodavanja u umak, tjestenina će se i dalje kuhati i postati raskuhana.

7. Kompliciranje jela

Nekoliko kvalitetnih sastojaka ne treba dodatne začine ni prekomjerne dodatke. Bruschetta, na primjer, ne treba biti pretrpana dodacima, dovoljno je tostirati kruh s maslinovim uljem i malo soli, eventualno s češnjakom ili svježim rajčicama. Isto vrijedi i za pizzu – ne treba na nju staviti sve što imate u hladnjaku.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pizza majstori za Direkt otkrili koju nikada ne bi probali, ali i o tijestu koje 'ne pada teško na želudac'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
stipendisti
NOVO
VOYO logo
Još iz rubrike