Risotto alla Milanese – kremasti, zlatnožuti klasik. Ovo milansko jelo svoju prepoznatljivu boju i aromu duguje šafranu, jednom od najskupljih začina na svijetu. Legenda kaže da je nastao 1574. godine u Milanu. Priča govori o majstoru vitraja koji je radio na prozorima milanske katedrale i koristio šafran za postizanje zlatnih nijansi u staklu. Njegov pomoćnik, u šali, dodao je šafran u rižu tijekom svadbenog slavlja, a rezultat je bio toliko ukusan da je novo jelo ubrzo postalo milanski specijalitet.
Tradicionalno se priprema sa šafranom, telećim temeljcem ili juhom, maslacem, bijelim vinom i parmezanom, a često se poslužuje uz ossobuco alla Milanese, sporo kuhane teleće koljenice. Tajna savršenog rižota? Strpljivo dodavanje temeljca uz neprestano miješanje, što stvara onu karakterističnu kremastu teksturu bez potrebe za vrhnjem.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Krenimo!
Recept za risotto alla Milanese
Potrebne namirnice:
- Šafran
- Bijelo vino
- Teleća juha (unaprijed pripremljena)
- Grana padano (60g)
- Luk (60g)
- Riža arborio
- Maslac (100g)
- Sol
- papar

Postupak:
- Narežemo maslac na kockice
- Sitno narežemo luk
- Ribamo grana padano
- Stavimo šafran u prahu u teleću juhu
- Ugrijemo teleću juhu kako bi bila topla. Ne treba kipiti.
- Ugrijemo tavu za rižoto
- Dodamo prethodno narezanih 60g luka na maslinovo ulje pa lagano pirjamo dok luk ne poprimi zlatnu boju. To će trajati oko 5 minuta
- Posolimo luk i dodamo maslinovo ulje po potrebi
- Dodajemo 200g riže i dobro ugrijemo rižu
- Deglaziramo rižu bijelim vinom
- Sve podlijemo telećom juhom, malo po malo
- Dodamo grana padano i promiješamo
- Dodamo papar
- Gasimo vatru pa dodamo hladni maslac koji smo prethodno narezali na kocke
- Rižoto će hlađenje postajati sve gušći
- Ostavimo da odstoji bar 5 minuta prije serviranja
Serviranje:
- Serviramo ga žlicom
- Tanjur podignemo i dlanovima ga udaramo ispod kako bi se riža raširila
- Dodamo začinsko bilje i grana padano
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU