MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Image
Foto: MasterMeal

Tko ne voli lazanje, taj nije probao prave lazanje. Ne bi mačak Garfield samo tako pogriješio

25.2.2025.
13:51
MasterMeal
VOYO logo

Lazanje potječu još iz antičkog doba – slična jela spominju se u starogrčkim i rimskim tekstovima. No, lasagne alla bolognese, kakve danas poznajemo, oblikovale su se u gradu Bologni u regiji Emilia-Romagna, a prvi zapisani recept pojavio se u 18. stoljeću.

Iako su danas nezaobilazni sastojci rajčica i ragu, originalne lazanje iz Bologne nisu sadržavale rajčicu! Prvi recepti koristili su samo tijesto, sir i začine, a tek dolaskom rajčice iz Amerike u Europu, lazanje su dobile svoju prepoznatljivu crvenu boju.

Prave lasagne alla bolognese temelje se na bogatom raguu, polako kuhanom umaku od mljevenog mesa, rajčice, vina i začina. No, ono što ih čini posebno kremastima je bešamel umak – nježni, baršunasti umak od maslaca, brašna i mlijeka, koji savršeno povezuje sve slojeve.

Image
MASTERMEAL /

Kako rižoto učiniti najkremastijim? Vrhunski chef otkriva najjednostavniji trik

Image
MASTERMEAL /

Kako rižoto učiniti najkremastijim? Vrhunski chef otkriva najjednostavniji trik

Iako izrada može potrajati nekoliko sati, za savršene lasagne se itekako isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za savršene lazanje potrebno je znati šest tehnika:

  1. Kako napraviti savršeni bolognese umak
  2. Kako pripremiti domaću tjesteninu (opcionalno)
  3. Kako napraviti domaće lasagne (opcionalno)
  4. Kako napraviti domaći bechamel umak
  5. Kako kuhati tjesteninu za lasagne
  6. Kako slagati i ispeći lasagne na pravilan način

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo!

Bolognese umak

Potrebne namirnice:

  • Luk (300 g)
  • Mrkva (100 g)
  • Celer stabljika (100 g)
  • Sol
  • Maslinovo ulje (10-15 g)
  • Miješano mljeveno meso (900 g)
  • Češnjak (2 režnja)
  • Koncentrat rajčice (30 g)
  • Lovorov list
  • Papar
  • Crno vino (150 mL)
  • Pasata (400 g)
  • Voda
  • Grana padano (40 g)

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Nasjeckamo luk, mrkvu, celer na sitno
  2. U ugrijani lonac stavimo maslinovo ulje i lagano dodamo pripremljeno povrće
  3. Lagano pirjamo, posolimo, podlijemo vodom i poklopimo poklopcem. Po potrebi promiješamo
  4. Dodajemo miješano mljeveno meso tek kad sva voda ishlapi i posolimo po potrebi
  5. Razradimo meso kuhačom i pjenjačom kako bismo dobili sitne komadiće mesa
  6. Moramo čuti da se meso počelo pržiti, a na dnu ne smijemo imati tekućinu
  7. Dodajemo sitno nasjeckani češnjak i kratko ga prepržimo
  8. Dodajemo koncentrat rajčice i lovorov list
  9. Začinimo sve solju i paprom
  10. Deglaziramo crnim vinom i pustimo da vino malo ishlapi
  11. Dodamo pasiranu rajčicu, lovor i vodu
  12. Poklopimo i pirjamo oko 60 minuta, a po potrebi promiješamo
  13. Ako tekućina ishlapi, a smjesa bude pregusta, slobodno dodajemo vode da dobijemo željenu gustoću
  14. Na kraju dodamo naribani grana padano i po potrebi začinimo

Izrada domaće tjestenine

Ovaj postupak možete preskočiti kupnjom gotovog tijesta za lasagne, ali evo postupka ako želite izraditi domaću tjesteninu

Potrebne namirnice:

  • Jaje (5 kom)
  • Glatko brašno (550g)

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Jaja stavimo u posudu
  2. Razradimo ih pjenjačom
  3. U veliku zdjelu stavimo brašno i dodamo razmućena jaja
  4. Umijesimo sve tako da se oblikuje tijesto
  5. Ako tijesto bude pretvrdo, možete namočiti ruke vodom kako bi tijesto dobilo više vlage
  6. Tijesto dobro izradimo
  7. Tijesto zamotamo u plastičnu foliju. Ne smije biti zraka.
  8. Pustimo da se tijesto odmori u hladnjaku minimalno 30 minuta, a idealno 60 minuta

Završna faza izrade tjestenine

Potrebne namirnice:

  • Domaća tijesto
  • Glatko brašno

Postupak:

  1. Tijesto izvadimo iz hladnjaka
  2. Oblikujemo manje kugle za valjanje
  3. Zamotamo kugle u plastičnu foliju kako se ne bi osušile
  4. Tijesto počnemo valjati i preklopimo ga dva puta
  5. Pobrašnimo tijesto da nam se ne lijepi dok ga valjamo
  6. Razvaljamo ga do željene debljine i izrežemo u željeni oblik
  7. Ponavljamo postupak dok ne razvaljamo sve tijesto
  8. Tjesteninu izrežemo na željeni oblik – oblik lasagne

Domaći bechamel umak

Potrebne namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Glatko brašno (50 g)
  • Maslac (50 g)
  • Mlijeko (600 mL)
  • Muškatni oraščić
  • Papar
  • Sol

Postupak:

  1. Maslac ugrijemo na dubokoj tavi
  2. Dodamo brašno
  3. Pržimo na laganoj vatri dok se ne dobije orašasta nota mirisa
  4. Postupno podlijevamo toplim mlijekom kako ne bismo dobili grudice
  5. Kada dobijemo umak, začinimo ga po potrebi paprom, soli i muškatnim orahom

Kuhanje tjestenine za lasagne

Potrebne namirnice:

  • Led
  • Sol
  • Maslinovo ulje (70g)
  • Voda
  • Glatko brašno
  • Tijesto za lasagne

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U lonac stavimo vodu pa je posolimo
  2. Pripremimo vodu s ledom kako bismo ohladili tjesteninu nakon kuhanja
  3. Nauljimo pladanj za odlaganje ohlađene tjestenine
  4. U kipuću vodu stavimo dio tjestenine.
  5. Kuhamo oko 2 minute da bude al dente
  6. Tjesteninu izvadimo pa je uronimo u hladnu vodu s ledom
  7. Tjesteninu stavljamo na nauljen pladanj
  8. Ponavljamo postupak dok ne skuhamo svu tjesteninu
Image
Foto: MasterMeal

Slaganje i pečenje lasagna

Potrebne namirnice:

  • Grana padano
  • Bechamel umak
  • Bolognese umak
  • Tjestenina za lasagne

Postupak:

  1. U lim za pečenje stavimo bechamel umak na dno i ravnomjerno ga rasporedimo
  2. Stavljamo potom tjesteninu
  3. Na tjesteninu stavljamo bolognese umak
  4. Nakon toga stavljamo bechamel umak
  5. Rasporedimo žlicom umake
  6. Naribamo grana padano
  7. Opet stavimo tjesteninu i ponovimo korake dok ne rasporedimo sve sastojke
  8. Na vrh lasagna stavljamo naribani grana padano
  9. Složenu tjesteninu zamotamo aluminijskom folijom i dobro zatvorimo
  10. Stavljamo peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 °C oko 45 min
  11. Nakon 45 min otkrijemo lasagne i dodamo na vrh lasagna naribamo grana padano
  12. Vratimo lasagne u pećnicu pa ih zapečemo do željene boje – 30 do 45 min

Serviranje

  1. Pečene lasagne izvadimo iz pećnice
  2. Pustimo lasagne da se odmore (temperiraju) minimalno 30 minuta
  3. Lasagne ne smiju biti prevruće prije rezanja
  4. Kada su dovoljno ohlađene, narežemo ih na kocke i serviramo na tanjuru

Dobar tek,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike