Lazanje potječu još iz antičkog doba – slična jela spominju se u starogrčkim i rimskim tekstovima. No, lasagne alla bolognese, kakve danas poznajemo, oblikovale su se u gradu Bologni u regiji Emilia-Romagna, a prvi zapisani recept pojavio se u 18. stoljeću.
Iako su danas nezaobilazni sastojci rajčica i ragu, originalne lazanje iz Bologne nisu sadržavale rajčicu! Prvi recepti koristili su samo tijesto, sir i začine, a tek dolaskom rajčice iz Amerike u Europu, lazanje su dobile svoju prepoznatljivu crvenu boju.
Prave lasagne alla bolognese temelje se na bogatom raguu, polako kuhanom umaku od mljevenog mesa, rajčice, vina i začina. No, ono što ih čini posebno kremastima je bešamel umak – nježni, baršunasti umak od maslaca, brašna i mlijeka, koji savršeno povezuje sve slojeve.
Iako izrada može potrajati nekoliko sati, za savršene lasagne se itekako isplati.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za savršene lazanje potrebno je znati šest tehnika:
- Kako napraviti savršeni bolognese umak
- Kako pripremiti domaću tjesteninu (opcionalno)
- Kako napraviti domaće lasagne (opcionalno)
- Kako napraviti domaći bechamel umak
- Kako kuhati tjesteninu za lasagne
- Kako slagati i ispeći lasagne na pravilan način
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Bolognese umak
Potrebne namirnice:
- Luk (300 g)
- Mrkva (100 g)
- Celer stabljika (100 g)
- Sol
- Maslinovo ulje (10-15 g)
- Miješano mljeveno meso (900 g)
- Češnjak (2 režnja)
- Koncentrat rajčice (30 g)
- Lovorov list
- Papar
- Crno vino (150 mL)
- Pasata (400 g)
- Voda
- Grana padano (40 g)
Postupak:
- Nasjeckamo luk, mrkvu, celer na sitno
- U ugrijani lonac stavimo maslinovo ulje i lagano dodamo pripremljeno povrće
- Lagano pirjamo, posolimo, podlijemo vodom i poklopimo poklopcem. Po potrebi promiješamo
- Dodajemo miješano mljeveno meso tek kad sva voda ishlapi i posolimo po potrebi
- Razradimo meso kuhačom i pjenjačom kako bismo dobili sitne komadiće mesa
- Moramo čuti da se meso počelo pržiti, a na dnu ne smijemo imati tekućinu
- Dodajemo sitno nasjeckani češnjak i kratko ga prepržimo
- Dodajemo koncentrat rajčice i lovorov list
- Začinimo sve solju i paprom
- Deglaziramo crnim vinom i pustimo da vino malo ishlapi
- Dodamo pasiranu rajčicu, lovor i vodu
- Poklopimo i pirjamo oko 60 minuta, a po potrebi promiješamo
- Ako tekućina ishlapi, a smjesa bude pregusta, slobodno dodajemo vode da dobijemo željenu gustoću
- Na kraju dodamo naribani grana padano i po potrebi začinimo
Izrada domaće tjestenine
Ovaj postupak možete preskočiti kupnjom gotovog tijesta za lasagne, ali evo postupka ako želite izraditi domaću tjesteninu
Potrebne namirnice:
- Jaje (5 kom)
- Glatko brašno (550g)
Postupak:
- Jaja stavimo u posudu
- Razradimo ih pjenjačom
- U veliku zdjelu stavimo brašno i dodamo razmućena jaja
- Umijesimo sve tako da se oblikuje tijesto
- Ako tijesto bude pretvrdo, možete namočiti ruke vodom kako bi tijesto dobilo više vlage
- Tijesto dobro izradimo
- Tijesto zamotamo u plastičnu foliju. Ne smije biti zraka.
- Pustimo da se tijesto odmori u hladnjaku minimalno 30 minuta, a idealno 60 minuta
Završna faza izrade tjestenine
Potrebne namirnice:
- Domaća tijesto
- Glatko brašno
Postupak:
- Tijesto izvadimo iz hladnjaka
- Oblikujemo manje kugle za valjanje
- Zamotamo kugle u plastičnu foliju kako se ne bi osušile
- Tijesto počnemo valjati i preklopimo ga dva puta
- Pobrašnimo tijesto da nam se ne lijepi dok ga valjamo
- Razvaljamo ga do željene debljine i izrežemo u željeni oblik
- Ponavljamo postupak dok ne razvaljamo sve tijesto
- Tjesteninu izrežemo na željeni oblik – oblik lasagne
Domaći bechamel umak
Potrebne namirnice:
- Glatko brašno (50 g)
- Maslac (50 g)
- Mlijeko (600 mL)
- Muškatni oraščić
- Papar
- Sol
Postupak:
- Maslac ugrijemo na dubokoj tavi
- Dodamo brašno
- Pržimo na laganoj vatri dok se ne dobije orašasta nota mirisa
- Postupno podlijevamo toplim mlijekom kako ne bismo dobili grudice
- Kada dobijemo umak, začinimo ga po potrebi paprom, soli i muškatnim orahom
Kuhanje tjestenine za lasagne
Potrebne namirnice:
- Led
- Sol
- Maslinovo ulje (70g)
- Voda
- Glatko brašno
- Tijesto za lasagne
Postupak:
- U lonac stavimo vodu pa je posolimo
- Pripremimo vodu s ledom kako bismo ohladili tjesteninu nakon kuhanja
- Nauljimo pladanj za odlaganje ohlađene tjestenine
- U kipuću vodu stavimo dio tjestenine.
- Kuhamo oko 2 minute da bude al dente
- Tjesteninu izvadimo pa je uronimo u hladnu vodu s ledom
- Tjesteninu stavljamo na nauljen pladanj
- Ponavljamo postupak dok ne skuhamo svu tjesteninu

Slaganje i pečenje lasagna
Potrebne namirnice:
- Grana padano
- Bechamel umak
- Bolognese umak
- Tjestenina za lasagne
Postupak:
- U lim za pečenje stavimo bechamel umak na dno i ravnomjerno ga rasporedimo
- Stavljamo potom tjesteninu
- Na tjesteninu stavljamo bolognese umak
- Nakon toga stavljamo bechamel umak
- Rasporedimo žlicom umake
- Naribamo grana padano
- Opet stavimo tjesteninu i ponovimo korake dok ne rasporedimo sve sastojke
- Na vrh lasagna stavljamo naribani grana padano
- Složenu tjesteninu zamotamo aluminijskom folijom i dobro zatvorimo
- Stavljamo peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 °C oko 45 min
- Nakon 45 min otkrijemo lasagne i dodamo na vrh lasagna naribamo grana padano
- Vratimo lasagne u pećnicu pa ih zapečemo do željene boje – 30 do 45 min
Serviranje
- Pečene lasagne izvadimo iz pećnice
- Pustimo lasagne da se odmore (temperiraju) minimalno 30 minuta
- Lasagne ne smiju biti prevruće prije rezanja
- Kada su dovoljno ohlađene, narežemo ih na kocke i serviramo na tanjuru
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU