MASTERMEAL /

Eliksir za probavu: Vrhunski chef otkriva recept za zdravu i ukusnu krem juhu

Image
Foto: MasterMeal
21.2.2025.
10:36
MasterMeal
VOYO logo

Znate li ljude koji ne vole celer? Sigurno znate. A znate tko je iznimno volio celer? Stari rimljani!

Celer je biljka koja je u rimskoj antici bila smatrana pravim zdravim eliksirom. Rimljani su u njemu prepoznavali više od običnog povrća; vjerovali su da celer ima snažna ljekovita svojstva, osobito za probavu i detoksikaciju tijela. Iako su bili poznati po borbenim vještinama i strategijama, Rimljani su znali da istu pažnju treba posvetiti i zdravlju, pa su koristili celer u napicima i pripravcima koji su im pomagali očuvati vitalnost. S obzirom na to da su se tadašnjim "superhranjivim" biljkama pridavali gotovo magična svojstva, nije bilo iznenađenje što je celer, uz ostale biljke, postao nezaobilazan dio njihove svakodnevne prehrane i medicine.

Mi ćemo od celera napraviti jednu prefinu domaću krem juhu. Koja ne samo da je zdrava, nego može služiti i kao afrodizijak. Tako da, svako može u toj juhi naći nešto dobro.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MasterMeal

Poznati hrvatski chef Melkior Bašić

Za krem juhu od celera potrebno je znati dvije tehnike:

  1. Kako napraviti krem juhu od celera
  2. Kako pripremiti tostirane suncokretove sjemenke

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za krem juhu od celera

Potrebne namirnice:

  • Celer (800g)
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Maslac (100g)
  • Luk (1 glavica)
  • Voda
  • Papar
  • Voda
  • Vrhnje za kuhanje (200mL)

Postupak:

  1. Operemo celer i očistimo ga tako što ćemo oguliti koru
  2. Narežemo celer na ploške
  3. Očistimo i narežemo luk na ploške
  4. Luk dinstamo u loncu na maslinovom ulju
  5. Posolimo po želji
  6. Kada luk poprimi zlatnosmeđu boju, dodajemo šnite narezanog celera. Celer treba malo dulje pržiti da se karamelizira
  7. Kada celer poprimi smećkastu boju, došlo je do karamelizacije
  8. Dodajemo maslac koji se treba rastopiti i poprimiti smeđu boju
  9. Nakon toga polijemo sve vodom i pirjamo na laganoj vatri oko 45min
  10. Prebacujemo sadržaj iz lonca u blender i sve skupa blendamo
  11. Dodajemo vodu do željene teksture juhe
  12. Prava tekstura juhe je kada prolaskom kuhače ili špatule ne ostaje vidljiv trag na površini juhe
  13. Dodajemo sol i papar po želji
  14. Legiramo sve vrhnjem za kuhanjem, odnosno gasimo vatru i postepeno dolijevamo vrhnje za kuhanje
Image
POSTOJI I LEGENDA /

Melkior Bašić otkriva tajne originalne cezar salate. Donosimo recept i postupak pripreme

Image
POSTOJI I LEGENDA /

Melkior Bašić otkriva tajne originalne cezar salate. Donosimo recept i postupak pripreme

Tostiranje sjemenki suncokreta

Potrebne namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Suncokretove sjemenke

Postupak:

  1. Stavimo na tavu jedan tanki sloj suncokretovih sjemenki
  2. Upalimo vatru na srednju toplinu. Ciljamo da poprime žučkastosmeđu boju. Neće biti zlatne
  3. Nakon toga ih mičemo s vatre u zdjelicu

Serviranje

Postupak:

  1. Šefljom ili šefarkom dodajemo juhu u zdjelicu
  2. Dodajemo žlicu kiselog vrhnja u juhu te ga ukrasimo po vrhu
  3. Dodajemo malo maslinovog ulje po vrhu kako bi ga ukrasili
  4. Za kraju prospemo nešto manje od pola šake tostiranih suncokretnovih sjemenki po vrhu

Dobar tek,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melkior Bašić

ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike