Originalna cezar salata nema piletinu! Šokantno, zar ne? Ali ne brinite i dalje je fino.
Originalna cezar salata ne potječe čak ni iz Italije, nego iz Meksika. 1920-tih talijanski chef Ceasar Cardini bio je vlasnik restorana u Tijuani. Prema legendi, salata je nastala iz nužde – restoranski gosti su nahrupili tijekom američkog Dana nezavisnosti, a zalihe sastojaka bile su ograničene. Cardini je improvizirao s onim što je imao pri ruci: rimskom salatom, parmezanom, krušnim krutonima. Salata je brzo postala hit među gostima, a zatim i svjetski poznati klasik, nezaobilazan u restoranima diljem svijeta.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za svaku tehniku – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za Cezar salatu potrebno je znati dvije tehnike.
- Cezar dresing
- Veliki krutoni
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Cezar dresing
Potrebne namirnice:
- Češnjak (5g)
- Inćuni (10g)
- Senf (15g)
- Žumanjak (2kom)
- Limeta sok (20g)
- Biljno ulje (100g)
- Maslinovo ulje (100g)
- Parmigiano reggiano (20g)
- Sol
- Papar
- Voda
Postupak:
- dio:
- Sitno nasjeckamo češnjak i inćune
- Nasjeckani češnjak i inćune stavimo u istu hrpu i dodatno nasjeckamo. Ideja je sjeckanjem napraviti nešto nalik na pastu od češnjaka i inćuna
- Potom sve spremimo u zdjelu
2. dio:
- Razdvojimo žumanjke od bjelanjka pa ih stavimo u posebnu posudu
- Dodamo u to pastu od sitno nasjeckanog češnjaka i inćuna
- Dodamo žlicu senfa
- Pomiješamo sve pjenjačom
- U posudu dodamo malo maslinovog ulja
- Potom dodamo malo biljnog ulja da izbjegnemo intenzivni okus maslinovog
- Dodamo sol i papar po potrebi
- Iscijedimo dok od jedne limete i promiješamo
- S vodom možemo razrijediti umak, po potrebi.
- Za kraj, dodamo parmigiano reggiano (parmezan) i sve još dobro izmiješamo.
Veliki krutoni
Potrebne namirnice:
- Biljno ulje
- Sol
- Focaccia
Postupak:
- Kruh narežemo na deblje šnite, kao da su štapići.
- Masnim papirom prekrijemo podlogu lima za pečenje
- Stavimo štapiće kruha na masni papir u pleh
- Pouljimo kruh s biljnim uljem i pospemo začinsko bilje
- Posolimo
- Pečemo u pećnici na 230C jer želimo da kruh naglo dobije zlatnu boju, ali da u sredini ostane mekan
- Nakon što se kruh ispeče, ostavimo ga da se ohladi
- Nakon što se kruh ohladio, narežemo ga na velike kocke
- Tako dobivamo prave velike krutone

Serviranje
Potrebne namirnice:
- Salata romana (150g)
- Cezar dresing
- Veliki krutoni
Postupak:
- Operemo salatu
- Velike listove prepolovima. Manje listove možemo ostaviti čitave
- Izbacimo višak vode iz zdjele u kojoj je bila salata pa ju narezanu vratimo unutra
- Cezar dresing izlijemo preko salate
- Promiješamo
- Složimo sve na tanjur u koji ćemo servirati
- Na vrh možemo dodatno naribati 5-10g sira
- Pobacamo velike kocke krutona
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Pogledajte što vas očekuje u prvoj epizodi novog reality showa