POSTOJI I LEGENDA /

Melkior Bašić otkriva tajne originalne cezar salate. Donosimo recept i postupak pripreme

Image
Foto: MasterMeal

Salata je brzo postala hit među gostima, a zatim i svjetski poznati klasik, nezaobilazan u restoranima diljem svijeta

14.2.2025.
12:37
MasterMeal
VOYO logo

Originalna cezar salata nema piletinu! Šokantno, zar ne? Ali ne brinite i dalje je fino.

Originalna cezar salata ne potječe čak ni iz Italije, nego iz Meksika. 1920-tih talijanski chef Ceasar Cardini bio je vlasnik restorana u Tijuani. Prema legendi, salata je nastala iz nužde – restoranski gosti su nahrupili tijekom američkog Dana nezavisnosti, a zalihe sastojaka bile su ograničene. Cardini je improvizirao s onim što je imao pri ruci: rimskom salatom, parmezanom, krušnim krutonima. Salata je brzo postala hit među gostima, a zatim i svjetski poznati klasik, nezaobilazan u restoranima diljem svijeta.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za svaku tehniku – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Image
Foto: MasterMeal

Za Cezar salatu potrebno je znati dvije tehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Cezar dresing
  2. Veliki krutoni

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Cezar dresing

Potrebne namirnice:

  • Češnjak (5g)
  • Inćuni (10g)
  • Senf (15g)
  • Žumanjak (2kom)
  • Limeta sok (20g)
  • Biljno ulje (100g)
  • Maslinovo ulje (100g)
  • Parmigiano reggiano (20g)
  • Sol
  • Papar
  • Voda
Image
AUTENTIČAN OKUS /

Kako napraviti domaći ghee? Poznati chef otkriva jednostavni trik

Image
AUTENTIČAN OKUS /

Kako napraviti domaći ghee? Poznati chef otkriva jednostavni trik

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. dio:
  1. Sitno nasjeckamo češnjak i inćune
  2. Nasjeckani češnjak i inćune stavimo u istu hrpu i dodatno nasjeckamo. Ideja je sjeckanjem napraviti nešto nalik na pastu od češnjaka i inćuna
  3. Potom sve spremimo u zdjelu

2. dio:

  1. Razdvojimo žumanjke od bjelanjka pa ih stavimo u posebnu posudu
  2. Dodamo u to pastu od sitno nasjeckanog češnjaka i inćuna
  3. Dodamo žlicu senfa
  4. Pomiješamo sve pjenjačom
  5. U posudu dodamo malo maslinovog ulja
  6. Potom dodamo malo biljnog ulja da izbjegnemo intenzivni okus maslinovog
  7. Dodamo sol i papar po potrebi
  8. Iscijedimo dok od jedne limete i promiješamo
  9. S vodom možemo razrijediti umak, po potrebi.
  10. Za kraj, dodamo parmigiano reggiano (parmezan) i sve još dobro izmiješamo.

Veliki krutoni

Potrebne namirnice:

  • Biljno ulje
  • Sol
  • Focaccia

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Kruh narežemo na deblje šnite, kao da su štapići.
  2. Masnim papirom prekrijemo podlogu lima za pečenje
  3. Stavimo štapiće kruha na masni papir u pleh
  4. Pouljimo kruh s biljnim uljem i pospemo začinsko bilje
  5. Posolimo
  6. Pečemo u pećnici na 230C jer želimo da kruh naglo dobije zlatnu boju, ali da u sredini ostane mekan
  7. Nakon što se kruh ispeče, ostavimo ga da se ohladi
  8. Nakon što se kruh ohladio, narežemo ga na velike kocke
  9. Tako dobivamo prave velike krutone
Image
Foto: MasterMeal

Serviranje

Potrebne namirnice:

  • Salata romana (150g)
  • Cezar dresing
  • Veliki krutoni

Postupak:

  1. Operemo salatu
  2. Velike listove prepolovima. Manje listove možemo ostaviti čitave
  3. Izbacimo višak vode iz zdjele u kojoj je bila salata pa ju narezanu vratimo unutra
  4. Cezar dresing izlijemo preko salate
  5. Promiješamo
  6. Složimo sve na tanjur u koji ćemo servirati
  7. Na vrh možemo dodatno naribati 5-10g sira
  8. Pobacamo velike kocke krutona

Dobar tek,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Pogledajte što vas očekuje u prvoj epizodi novog reality showa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
JARAK
NE PROPUSTI!
VOYO logo
Još iz rubrike