Seitan je veganska zamjena za meso napravljena od vitalnog pšeničnog glutena. Često se prodaje u kriškama, kockicama ili trakicama, ali se lako može napraviti i kod kuće. Rezultat je gusta, smeđa, pomalo gumena veganska zamjena za meso s pikantnim okusom, a mnogi ljudi vole koristiti seitan jer je bogat proteinima i malo ugljikohidrata.
Što je seitan?
Seitan je mješavina proteina i glutena koji se nalaze u pšenici i sličnim žitaricama, poput ječma i raži. Odgovoran je za elastičnost tijesta napravljenog od ovih žitarica i pomaže da se tijesto drži zajedno. Iako se često prodaje kao samostalna namirnica, moguće ga je dodavati u razne recepte.
Također se koristi kao sastojak u mnogim drugim mesnim proizvodima biljnog podrijetla, poput nekih hamburgera, hrenovki i delikatesnih narezaka.
Nutritivne vrijednosti seitana
Za izradu seitana potrebno vam je pšenično brašno i voda koji se potom miješaju i mijese dok se ljepljivo tijesto ne razvije u niti proteina glutena. Tijesto se potom ispere kako bi se uklonio škrob, ostavljajući masu čistog proteina glutena koji se može aromatizirati i kuhati kao zamjena za meso u raznim biljnim jelima.
- 100 g seitana sadrži čak oko 23 g bjelančevina
- Idealna je dijetalna namirnica jer ima nisku kalorijsku vrijednost i ne sadrži kolesterol
- Prosječno 100 grama proizvoda ima oko 116 kalcija
- Dobar je izvor željeza
- 100 grama seitana zadovoljava šest do deset posto dnevnog unosa vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina i željeza
- Mariniran soja sosom sadrži sve esencijalne aminokiseline
Prednosti seitana
Radite li seitan kod kuće, dobivate veću kontrolu nad sastojcima seitana, eliminirajući rizik od aditiva i omogućujući vam da napravite verziju s niskim udjelom natrija.
U nastavku saznajte neke od prednosti konzumacije seitana koji, ako se pravilno priprema, može pozitivno utjecati na zdravlje.
Visok udio proteina
Seitan je dobar izvor proteina i može biti brz i praktičan način da se onima koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani pomogne da zadovolje svoje potrebe za proteinima. Protein je neophodan za sve, od izgradnje mišića do popravka tkiva i proizvodnje hormona, stoga je unos dovoljne količine u vašu prehranu apsolutno kritičan.
Iako sami proteini neće poboljšati atletsku izvedbu, istraživanje pokazuje da konzumacija proteina pomaže učinku ako se jede prije i poslije vježbanja. Pomaže u povećanju oporavka mišića, potiče sintezu mišića i služi kao učinkovito liječenje bolova u mišićima.
Potiče sitost
Je li seitan dobar za mršavljenje? Budući da je bogat proteinima, ali ima malo kalorija, seitan može pomoći u održavanju sitosti kako biste se osjećali sitima, što bi moglo pomoći u promicanju gubitka težine. Zapravo, pokazalo se da visokoproteinska dijeta smanjuje razinu grelina, hormona koji je odgovoran za poticanje gladi.
Niskokaloričan je
Porcija od tri unce uključuje impresivnih 15 grama proteina, ali samo 90 kalorija.
Za one koji pomno prate koliko kalorija im je potrebno svaki dan, seitan može biti dobra opcija.
Ne sadrži soju
Seitan je također jedna od rijetkih zamjena za meso bez soje koja je mnogima alergen. Najbolje je odabrati organske, fermentirane i minimalno prerađene vrste.
Poput neke vrste hrane, postoje i pozitivni i negativni aspekti kada je riječ o soji, te neka posebna razmatranja za osobe s posebnim zdravstvenim problemima. Međutim, u umjerenim količinama, mnogi proizvodi od soje mogu se uživati kao dio zdrave prehrane.
Svestran i praktičan prehrambeni proizvod
Seitan je jedna od svestranijih zamjena za meso i može se koristiti u širokom rasponu recepata bez mesa. Možete ga jednostavno peći, kuhati na pari, pirjati ili pirjati kako biste napravili veganske fajite, ćevape, odreske, sendviče i gulaše. Osim toga, dobro upija okuse i lako može oponašati okus i teksturu mesa.
Kako pripremiti seitan?
Ako imate želju napraviti seitan kod kuće kako bi zadivili vaše ukućane ili jednostavno kako bi isprobali nešto novo, potrebno vam ej samo nekoliko sastojaka i strpljenja. Sve što vam stvarno treba je pšenični gluten u obliku osušenog praha i tekućina poput vode ili juhe od povrća. Ipak, mnogi recepti zahtijevaju male količine drugih sastojaka poput prehrambenog kvasca, tekućih aminokiselina ili sojinog umaka, kao začina poput češnjaka i luka u prahu za dodavanje više okusa domaćem seitanu. Neki recepti uključuju i brašno od slanutka ili soje.
Satojci
- Šalica (120 grama) vitalnog pšeničnog glutena
- Pola šalice (120 mililitara) juhe od povrća ili vode
- Četvrtina šalice (60 mililitara) soja umaka ili tekućih aminokiselina
- Tri žlice (15 grama) prehrambenog kvasca
- Žlica (14 mililitara) maslinovog ulja
- Žličica (3 grama) češnjaka u prahu
Za temeljac:
- Četiri šalice (960 mililitara) vode
- Četiri šalice (960 mililitara) juhe od povrća
- Po želji - četvrtina šalice (60 mililitara) soja umaka ili tekućih aminokiselina
Priprema
Dodajte sve sastojke za pripremu seitana u zdjelu za miješanje i mijesite ručno ili s pomoću električne miješalice da dobijete gumeno tijesto. U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za juhu za kuhanje u velikom loncu i zakuhajte. Kada je vaše tijesto za seitan spremno, prestanite ga mijesiti i izvadite ga iz posude za miješanje te ga podijelite na tri do pet jednakih komada.
Kada juha za kuhanje proključa, pažljivo stavite komade tijesta seitana u tekućinu, a potom ga pustite da zavrije i pokrijte lonac poklopcem.
Ostavite seitan da se kuha jedan sat. Kada je sejtan gotov, pažljivo ga izvadite iz juhe s pomoću hvataljki ili šupljikave žlice i položite na krpu ili papirnati ubrus da se ocijedi višak tekućine i ohladi.
Nakon što se ohladi, spreman je za upotrebu, a možete ga čuvati u hermetički zatvorenim posudama u hladnjaku do tri dana.
Nedostaci seitana
Iako dobrobiti seitana postoje, postoji nekoliko razloga zbog kojih ne biste željeli početi jesti seitan prečesto, a neki bi ga trebali u potpunosti izbjegavati jer loše utječe na zdravlje. Najveći problem stvara velika količina glutena koji se nalazi u seitanu.
Napravljen je od glutena
Ako imate alergiju na pšenicu, celijakiju ili intoleranciju na gluten, seitan definitivno ne dolazi u obzir jer je napravljen od pšeničnog glutena. Ako ste osjetljivi na gluten, jedenje hrane poput seitana može rezultirati mnogim nuspojavama poput nadutosti, proljeva, umora i bolova u trbuhu.
Prerađena je hrana s visokim udjelom natrija
Većina ljudi ne radi seitan kod kuće već ga nabavlja već pripremljenog u restoranima i trgovinama. Ova ultraprerađena hrana obično ima više natrija, što može pridonijeti visokom krvnom tlaku i nizu drugih zdravstvenih problema. I ne samo to, već su također često puni aditiva i punila koji nisu korisni za vaše zdravlje.
Nije fermentiran i ne sadrži probiotike
Druge popularne veganske proteinske namirnice uključuju tempeh i natto koji su fermentirane namirnice. To znači da sadrže zdrave probiotike koji pomažu u održavanju zdravlja vaših crijeva. Seitan nije fermentiran i ne sadrži probiotike.
Crijevni mikrobiom igra veliku ulogu u zdravlju, a probiotici su povezani s opsežnim popisom dobrobiti poput poboljšanog imuniteta, prevencije raka i boljeg probavnog zdravlja.
Nije potpuni protein
Seitan nije potpuni protein jer ne sadrži sve aminokiseline koje su našem tijelu potrebne za funkcioniranje. Iz tog razloga, posebno je važno upariti seitan s uravnoteženom prehranom kako biste osigurali da dobivate sve esencijalne hranjive tvari i aminokiseline koje su vam potrebne.
Recept za nuggetse od seitana
Veliki broj ljudi voli nuggetse jer su jednostavni za pripremu te su stvoreni za umakanje u željeni umak te su često savršen izbor za gablec. Nakon što komadiće seitana obložite tijestom, nuggets se stavljaju u uljnu kupku da se brzo prže dok ne postanu zlatni i ukusni.
Sastojci
- 170 grama vitalnog pšeničnog glutenskog brašna
- 30 grama prehrambenog kvasca
- Žličica kumina u prahu
- Žličica češnjaka u prahu
- Pola žličice čilija u prahu
- Pola žličice soli
- 210 grama graha
- Šalica vode
- Ljuti umak po izboru
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Dodajte suhe sastojke u jednu zdjelu i promiješajte, a nakon toga dodajte grah, vodu i bilo koji ljuti umak po izboru u blender. Miksajte najvećom brzinom dok ne postane glatko, ali pazite da ne mijesite previše jer tijesto ima tendenciju da postane gumeno.
Tepsiju obložite papirom za pečenje i oblikujte komadiće tako da poprime eliptični oblik.
Nuggetse od seitana pecite na 175 stupnjeva 35 do 38 minuta. također, nemojte zaboraviti okrenite nuggetse nakon što je prošlo pola od toga vremen kako bi bilo jednako pečeni s obje strane.
Kada je jelo gotovo, ostavite ih da se ohlade i uživajte u njima.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Dan šećerne bolesti: U Hrvatskoj 600 tisuća ljudi boluje od dijabetesa, a Hrvatima je najveći problem - hrana