Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
NAJZDRAVIJI KOROV /

Raste vam ispred nosa, a jača imunitet i potiče izbacivanje toksina: Od njega možete napraviti čaj, salatu, ukusni sirup ili kavu

Maslačku mnogi prepisuju ljekovita svojstva, a kaže se da on potiče probavu i izbacivanje toksina iz organizma

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Mnogima je poznato koliko konzumiranje pripravaka od maslačka ima blagotvorno djelovanje na zdravlje. Od njega možete pripremati čajeve, med i salate, a tijekom sezone možete ga u potpunosti iskoristiti i ne dopustiti da vam niti jedan dio ove biljke propadne, piše Srbija danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Pobuna zagrebačkih studenata! Žele veganske obroke, pitali smo Upravu gdje je zapelo

Velik dio maslačka je jestiv, uključujući korijen i lišće. Ova biljka potiče izbacivanje toksina iz organizma te potiče probavu, podiže imunitet, a najbolji učinak se postiže ako dan započnete šalicom čaja od maslačka.

Priprava listova maslačka

Sastojci:

listovi maslačka,

maslinovo ulje,

češnjak,

začini.

Listove operite i stavite ih kuhati u lonac sa žličicom soli. Kuhajte ih dok ne omekšaju tri do četiri minute. Ocijedite i isperite hladnom vodom dok se ne ohlade. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i na njega stavite listove maslačka. Umiješajte češnjak i pirjajte tri do četiri minute. Začinite solju i paprom.

Sirup od maslačka

Sastojci:

2 šalice cvjetova maslačka,

organski limun,

šećer.

Potopite latice u tekuću vodu na pet minuta da se dobro očiste. Stavite ih u lonac zajedno s jednom ili pola šalice vode i dvije kriške limuna. Pustite da zavrije na jakoj vatri, smanjite vatru i kuhajte do 15 minuta. Maknite posudu s vatre i ostavite da odstoji preko noći.

Čaj od maslačka procijedite kroz gazu, istiskujući svaku kap. Izmjerite tekućinu i dodajte joj šećer. Miješajte i zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Zatim prokuhajte sirup na laganoj vatri i spremite u steriliziranu staklenku.

Kava od maslačka

Sastojci:

15 do 30 grama korijena maslačka ovisno o količini koju želite napraviti,

zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa,

vruća voda,

sojino mlijeko,

cimet u prahu.

Izrežite korijenje i ostavite da se suši u pećnici jedan sat. Korijene zatim pecite 30 do 40 minuta na 200 stupnjeva i sameljite u mlincu u fini prah. Pomiješajte jednu čajnu žlicu sa šalicom vrele vode te dodajte cimet, zaslađivač ili sojino mlijeko po želji.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike