Mnogima je poznato koliko konzumiranje pripravaka od maslačka ima blagotvorno djelovanje na zdravlje. Od njega možete pripremati čajeve, med i salate, a tijekom sezone možete ga u potpunosti iskoristiti i ne dopustiti da vam niti jedan dio ove biljke propadne, piše Srbija danas.
POGLEDAJTE VIDEO: Pobuna zagrebačkih studenata! Žele veganske obroke, pitali smo Upravu gdje je zapelo
Velik dio maslačka je jestiv, uključujući korijen i lišće. Ova biljka potiče izbacivanje toksina iz organizma te potiče probavu, podiže imunitet, a najbolji učinak se postiže ako dan započnete šalicom čaja od maslačka.
Priprava listova maslačka
Sastojci:
- listovi maslačka,
- maslinovo ulje,
- češnjak,
- začini.
Listove operite i stavite ih kuhati u lonac sa žličicom soli. Kuhajte ih dok ne omekšaju tri do četiri minute. Ocijedite i isperite hladnom vodom dok se ne ohlade. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i na njega stavite listove maslačka. Umiješajte češnjak i pirjajte tri do četiri minute. Začinite solju i paprom.
Sirup od maslačka
Sastojci:
- 2 šalice cvjetova maslačka,
Mnogima je poznato koliko konzumiranje pripravaka od maslačka ima blagotvorno djelovanje na zdravlje.
- organski limun,
- šećer.
Potopite latice u tekuću vodu na pet minuta da se dobro očiste. Stavite ih u lonac zajedno s jednom ili pola šalice vode i dvije kriške limuna. Pustite da zavrije na jakoj vatri, smanjite vatru i kuhajte do 15 minuta. Maknite posudu s vatre i ostavite da odstoji preko noći.
Čaj od maslačka procijedite kroz gazu, istiskujući svaku kap. Izmjerite tekućinu i dodajte joj šećer. Miješajte i zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Zatim prokuhajte sirup na laganoj vatri i spremite u steriliziranu staklenku.
Kava od maslačka
Sastojci:
- 15 do 30 grama korijena maslačka ovisno o količini koju želite napraviti,
- zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa,
- vruća voda,
- sojino mlijeko,
- cimet u prahu.
Izrežite korijenje i ostavite da se suši u pećnici jedan sat. Korijene zatim pecite 30 do 40 minuta na 200 stupnjeva i sameljite u mlincu u fini prah. Pomiješajte jednu čajnu žlicu sa šalicom vrele vode te dodajte cimet, zaslađivač ili sojino mlijeko po želji.