Božićni ručak nije potpun bez savršeno odabranih priloga koji obogaćuju glavno jelo i podižu cijeli obrok na novu razinu. Bilo da je riječ o tradicionalnoj purici s mlincima, pečenom odojku ili aromatičnoj sarmi, pravi prilog može savršeno zaokružiti blagdansku trpezu. Od klasičnih priloga poput krumpira, dinstanog kiselog zelja i francuske salate, do modernijih varijacija s povrćem i žitaricama, mogućnosti su bezbrojne.
Prilozi za božićni ručak
Bez obzira preferirate li klasične, jednostavne ili moderne ideje, ovdje vas očekuje inspiracija za priloge za božićni ručak.
Mlinci
Mlince odlikuje neutralan, ali bogat okus koji savršeno upija sokove od pečenja, čineći ih idealnim prilogom za puricu ili pečeni odojak.
Mlinci sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 150 ml vode (po potrebi malo više)
Mlinci priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno i sol, pa postupno dodajte vodu dok ne dobijete glatko tijesto.
- Tijesto podijelite na manje kuglice, razvaljajte u tanke ploče i pecite na vrućoj suhoj tavi ili u pećnici dok ne postanu lagano zlatni.
- Prije posluživanja, mlince prelijte kipućom vodom na nekoliko minuta, ocijedite i prelijte sokovima od pečenja.
Dinstano kiselo zelje
Blago kiselkasti okus balansira bogatstvo masnijih jela. Dinstano kiselo zelje najbolje ide pečeni odojak ili kobasice.
Pečeni krumpir
Njegova hrskava korica i kremasta unutrašnjost čine ga omiljenim prilogom uz gotovo sva glavna jela, pogotovo pečenu puricu, odojak ili patku.
Pečeni krumpir sastojci:
- 1 kg krumpira
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica ružmarina ili majčine dušice
Pečeni krumpir priprema:
- Ogulite i narežite krumpir na jednake komade.
- Kratko ga prokuhajte (oko 5 minuta) i ocijedite.
- Krumpir stavite u lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem i pospite začinima.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne postane zlatno-smeđi i hrskavi (oko 40 minuta).
Francuska salata
Tekstura i blagi okus francuske salate savršeno nadopunjuju pečena i začinjena jela. Poslužite uz šunku, puricu ili hladne narske.
Gratinirani zapečeni krumpir
Kremast, sirast i bogat, ovaj prilog čini svako jelo još svečanijim. Najbolje poslužiti uz pečenu puricu, patku ili odojak.
Gratinirani zapečeni krumpir sastojci:
- 1 kg krumpira
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g naribanog sira (gauda ili parmezan)
- 2 češnja češnjaka
- Sol, papar i muškatni oraščić po ukusu
Gratinirani zapečeni krumpir priprema:
- Ogulite i narežite krumpir na tanke ploške.
- U nauljeni protvan složite red krumpira, posolite i popaprite, te dodajte malo naribanog sira.
- Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završavajući s vrhnjem i sirom na vrhu.
- Pecite u pećnici na 180 °C oko 45-50 minuta dok krumpir ne postane mekan, a sir zlatno-smeđi.
Pire od batata
Blaga slatkoća batata savršeno balansira bogata mesna jela, a kremasta tekstura čini ga posebno privlačnim prilogom.
Pire od batata sastojci:
- 1 kg batata
- 50 g maslaca (ili biljne alternative)
- 100 ml mlijeka (ili biljnog napitka)
- Sol i papar po ukusu
Pire od batata priprema:
- Ogulite batat i narežite na manje komade, pa kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša.
- Ocijedite, dodajte maslac i mlijeko te izgnječite dok ne dobijete glatku smjesu.
- Posolite i popaprite po ukusu te poslužite toplo.
Dinstani šampinjoni
Lagani i aromatični, šampinjoni donose dodatnu sočnost i dubinu okusa glavnim jelima.
Dinstani šampinjoni sastojci:
- 500 g svježih šampinjona
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjaka
- Sol, papar i svježi peršin po ukusu
Dinstani šampinjoni priprema:
- Na zagrijanom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte narezane šampinjone i pirjajte dok ne ispuste vodu i postanu zlatno-smeđi.
- Posolite, popaprite i pospite svježim peršinom prije posluživanja.
Zapečena cvjetača i brokula
Ovo jelo spaja nježne arome povrća s bogatim okusom zapečenog sira, stvarajući savršen balans uz mesna jela.
Zapečena cvjetača i brokula sastojci:
- 500 g cvjetače
- 500 g brokule
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g ribanog sira (gauda ili cheddar)
- Sol, papar i muškatni oraščić
Zapečena cvjetača i brokula priprema:
- Blanširajte cvjetaču i brokulu u slanoj vodi nekoliko minuta, pa ocijedite.
- Posložite povrće u posudu za pečenje, prelijte vrhnjem i pospite ribanim sirom.
- Pecite u pećnici na 180 °C dok ne poprimi zlatno-smeđu boju (oko 20 minuta).
Gratinirani špinat
Kremasti špinat s blagim začinima dodatno naglašava bogatstvo glavnih jela.
Gratinirani špinat sastojci:
- 500 g svježeg špinata
- 1 žlica maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g ribanog sira (parmezan ili gauda)
Gratinirani špinat priprema:
- Na maslacu kratko prodinstajte češnjak, zatim dodajte špinat i pirjajte dok ne uvene.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte nekoliko minuta.
- Prebacite smjesu u posudu za pečenje, pospite sirom i pecite na 200 °C dok ne postane zlatno-smeđe.
Pekarsko povrće
Kombinacija raznovrsnog povrća poput mrkve, batata, luka i tikvica, pečenog s aromatičnim začinima, dodaje šarenilo i lakoću svakom stolu.
Pekarsko povrće sastojci:
- 2 mrkve
- 1 batat
- 2 tikvice
- 1 crveni luk
- Maslinovo ulje
- Začini: ružmarin, timijan, sol i papar
Pekarsko povrće priprema:
- Povrće ogulite i narežite na jednake komade.
- Stavite povrće u protvan, prelijte maslinovim uljem i pospite začinima.
- Pecite u pećnici na 200 °C oko 30 minuta, povremeno miješajući.
Salata od cikle s orasima i feta sirom
Ova salata spaja slatkasti okus cikle, hrskave orahe i kremasti sir, čineći je zanimljivim, osvježavajućim dodatkom.
Salata od cikle s orasima i feta sirom sastojci:
- 3 srednje cikle
- 50 g feta sira
- 30 g oraha
- Maslinovo ulje i limunov sok
Salata od cikle s orasima i feta sirom priprema:
- Ciklu skuhajte ili ispecite, ogulite i narežite na ploške.
- Dodajte izmrvljen feta sir i nasjeckane orahe.
- Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom te lagano promiješajte.
POGLEDAJTE VIDEO: Zadar ima božična drvca kakva još niste vidjeli: 'Kuglice su od posebnog stakla'