SAVRŠENO SOČNA /

Špiček otkrio svoj recept za savršenu puricu s mlincima

Image
Foto: RTL

Omiljeni kuhar podijelio je recept za savršenu puricu s mlincima koja će upotpuniti tradicionalnu blagdansku trpezu

4.12.2020.
13:21
RTL
VOYO logo

Purica s mlincima nezaobilazno je jelo na hrvatskim blagdanskim stolovima, koje simbolizira obiteljsku toplinu i tradiciju. Ova gastronomska delicija savršeno spaja sočnost pečene purice s bogatim okusom mlinaca natopljenih u aromatičnim sokovima mesa.

Image
HRANA ZA DUŠU /

Jedinstveni gastronomski užitak: Donosimo recept za gulaš od hobotnice sa slanutkom

Image
HRANA ZA DUŠU /

Jedinstveni gastronomski užitak: Donosimo recept za gulaš od hobotnice sa slanutkom

Recept za puricu s mlincima

Ovaj tradicionalni specijalitet kruna je blagdanskog objeda i simbol okupljanja obitelji. Donosimo vam detaljan vodič kako pripremiti savršenu puricu s mlincima po receptu Tomislava Špičeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Purica s mlinicima sastojci

Recept za 6 osoba:

  • 1 svježa purica cca 3 kg
  • 2 glavice luka
  • svinjska mast
  • sol
  • 500 g mlinaca

Purica s mlincima priprema

  • Puricu posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh.
  • U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije te zalijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.
  • Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijepi oblik.
  • Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5 l tople vode.
  • Puricu od cca 3 kg pecite 2 sata uz stalno podlijevanje s masnoćom.
  • Važno je da puricu pečete na 240°C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200°C.
  • Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

Kako pripremiti mlince?

  • Napunite lonac s vodom (vode stavite ovisno o tome koliko mlinaca pripremate).
  • Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite.
  • U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe.
  • Čim mlinci upiju masnoću uklonite ih s vatre.
  • Najukusniji mlinci su oni koji se malo zapeku, a da se pritom ne zalijepe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
djevojke sunca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo