KRALJICA BLAGDANSKOG STOLA /

Genijalan i jednostavan recept: Francuska salata gotova za svega 15 minuta

Image
Foto: Shutterstock

Francuska salata izvrstan je prilog uz blagdanski ručak i brzo je gotova. Pa, kako pripremiti jednostavnu francusku salatu?

23.12.2024.
18:59
Shutterstock
VOYO logo

Francuska salata klasično je jelo koje se često nađe na blagdanskim i svečanim stolovima. Ova kremasta salata spaja jednostavne, ali ukusne sastojke poput kuhanog povrća, kuhanih jaja i kiselih krastavaca, sve povezano bogatom majonezom. Svojim blago slatkastim i osvježavajućim okusom, savršeno se uklapa kao prilog uz mesna jela ili kao samostalna hladna zakuska.

Image
SLASNO I HRSKAVO /

Ne treba vam ražanj, odojak možete savršeno ispeći u pećnici: Slijedite ove korake

Image
SLASNO I HRSKAVO /

Ne treba vam ražanj, odojak možete savršeno ispeći u pećnici: Slijedite ove korake

Originalna francuska salata

Francuska salata sama po sebi je vrlo jednostavno jelo, međutim za vrijeme blagdana često nemamo puno vremena da pripremamo dodatne priloge uz glavna jela, stoga će vas ova jednostavna francuska salata spasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Francuska salata sastojci:

  • 2 mrkve
  • 3 krumpira
  • smrznuti grašak
  • 6 malih kiselih krastavaca
  • majoneza
  • sol
  • papar

Francuska salata priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova jednostavna francuska salata gotova je za svega 15-ak minuta.

  • Najprije mrkvu i krumpir kuhajte 4 minute, a zatim ubacite grašak i kuhajte još 4 minute dok sve povrće ne omekša.
  • Ocijedite, ohladite nekoliko minuta, a zatim stavite u zdjelu s krastavcima i majonezom.
  • Sve zajedno promiješajte i začinite po ukusu.
  • Jednostavna francuska salata već je gotova, poslužite ju dobro rashlađenu.

Zašto se francuska salata tako zove?

Unatoč svom nazivu, francuska salata nema direktnu poveznicu s Francuskom, već je njen naziv rezultat povijesnih utjecaja i prilagodbe recepata u različitim zemljama. Evo nekoliko razloga zašto se naziva "francuskom":

Inspiracija francuskom kuhinjom

U 19. stoljeću, francuska kuhinja smatrala se vrhuncem kulinarstva i utjecala je na europsku gastronomiju. Salate s kombinacijom povrća, majoneze i umaka bile su česte u francuskim receptima, što je vjerojatno inspiriralo stvaranje ovog jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjecaj ruske Olivier salate

Francuska salata vuče korijene iz ruske Olivier salate, koju je u 19. stoljeću kreirao francuski kuhar Lucien Olivier u Moskvi. Ovaj recept bio je bogatiji, uključujući luksuzne sastojke poput kavijara, rakova i skupocjenog mesa. S vremenom su je druge zemlje prilagodile jednostavnijim i pristupačnijim namirnicama, poput kuhanog povrća, jaja i majoneze, a u nekima je dobila naziv "francuska" salata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularnost u srednjoj i istočnoj Europi

U mnogim zemljama srednje i istočne Europe, poput Hrvatske, ova salata nazvana je "francuskom" zbog utjecaja francuskog kulinarskog stila ili jednostavno kao oznaka "elegancije" i sofisticiranosti, iako se recept značajno razlikuje od izvornog francuskog stila.

POGLEDAJTE VIDEO: Francuska salata na 3 razlilita načina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo