SLASNO I HRSKAVO /

Ne treba vam ražanj, odojak možete savršeno ispeći u pećnici: Slijedite ove korake

Image
Foto: shutterstock

Otkrivamo sve korake i trikove kako savršeno ispeći odojak u pećnici, pretvarajući ga u zvijezdu svake svečane trpeze.

30.11.2024.
10:26
shutterstock
VOYO logo

Savršeno pečen odojak s hrskavom kožicom i sočnim mesom kulinarski je užitak kojemu rijetko tko može odoljeti. Iako je pečenje odojka tradicionalno povezano s ražnjem, priprema u pećnici sve je popularnija opcija, jer omogućava savršene rezultate u udobnosti vlastitog doma. No, ključ uspjeha leži u pravilnoj pripremi mesa, izboru začina i tehnikama pečenja koje osiguravaju ravnomjernu termičku obradu i bogat okus.

Image
Kuharica /

Koji je najbolji prilog uz odojak?

Image
Kuharica /

Koji je najbolji prilog uz odojak?

Kako peći odojak u pećnici?

Ukusno i mekano pripremljeni odojak može se pripremiti i u pećnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema odojka u pećnici:

  • Barem pola sata prije nego što ćete staviti peći odojka u pećnicu, zagrijte je na 180°C.
  • Nožem zarežite kožu na nekoliko mjesta. Odojak položite na leđa i uz pomoć sjekača zarežite između njegove kralježnice, točno kroz sredinu kako biste otvorili obje strane prema gore. Počinjete od sredine slabina, sve do njegove glave. Počinjete tako što zasiječete sjekačem, a zatim ga snažno udarate kako biste podijelili kralježnicu.
  • Za pečenje odojka trebat će vam veliki pravokutni lim za pečenje u koji može stati odojak. Odojka začinite sa soli i stavite ga kožom prema dolje na kalup za pečenje. Ulijte oko centimetar vode na dno pleha. Pecite 90 minuta.
  • Izvadite odojka iz pećnice, okrenite s kožom od odojka prema gore, uklonite sokove od pečenja iz kalupa za pečenje i dodajte malo svježe vode, opet oko centimetar. Kožu odojka izbodite vilicom na raznim mjestima kako ne bi došlo do pojave mjehurića ispod kože tijekom pečenja. Premažite ga svinjskom masti i vratite u pećnicu na još sati pol. Povećajte temperaturu pećnice na 200°C za posljednjih 30 minuta pečenja.
  • Odojak izvadite iz pećnice i izvadite ga iz kalupa za pečenje na tanjur za posluživanje. Postupak kako peći odojaku pećnici je vrlo jednostavan, a rezultat je ukusno, sočno i mekano glavno jelo.

POGLEDAJTE VIDEO: Ražanj nikad skuplji: Odojak zlata vrijedan, janjetina na cijeni. Direkt u patroli ražnjeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo