UBOJITI PLODOVI MORA / Nemojte jesti sirove kamenice, stručnjaci objasnili zašto: 'To je kao da ste zavrtjeli kolo sreće oceanskih bolesti'

Image
Foto: Shutterstock

Procjenjuje da će se slučajevi Vibrioa udvostručiti između 2041. i 2060. s obzirom na brzinu zagrijavanja zemlje

24.7.2023.
17:04
Shutterstock
Play logo

Vjerojatno ste u nekom trenutku vidjeli naslove poput ovog "Sirove kamenice povezane s dvije smrti". Nije prvi put da liječnici upozoravaju ljude da ne jedu sirove kamenice, piše Lifehacker.

POGLEDAJTE VIDEO: Prvi puta je probala kamenice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamenice, poput školjki, dagnji, jakobovih kapica, spužvi, usatih kitova i drugih, poznate su kao "filtarske hranilice". Hrane se planktonima i izvlačeći hranjive tvari iz vode, a u tome su vrlo dobre.

Školjke, skupina životinja kojoj pripadaju kamenice, bogate su bjelančevinama i bile su glavni dio naše prehrane tijekom posljednjih 165.000 godina. Problem nastaje kada se klima našeg planeta promijeni, što može biti smrtonosno za čovjeka u nekim slučajevima.

Image
TKO BI IM ODOLIO /

Ovo voće je superhrana, idealno za ljubitelje slatkog: Često konzumiranje štiti od srčanih bolesti i dijabetesa

Image
TKO BI IM ODOLIO /

Ovo voće je superhrana, idealno za ljubitelje slatkog: Često konzumiranje štiti od srčanih bolesti i dijabetesa

S obzirom na to da funkcioniraju kao filtri, kamenice su spužve oceana. Kada ih jedete sirove, to je kao da ste zavrtjeli kolo sreće oceanskih bolesti koje potencijalno možete uhvatiti. Nedavno istraživanje časopisa Nature otkrilo je da su se slučajevi Vibrio vulnificus, vrste smrtonosne bakterije koja se nalazi u kamenicama, osam puta povećali od 1988. godine u istočnom dijelu SAD-a zbog zagrijavanja mora, a zahvaćena područja brzo se šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Vodeći uzrok smrti od plodova mora

Ista studija procjenjuje da će se slučajevi Vibrioa udvostručiti između 2041. i 2060. s obzirom na brzinu kojom se naš planet zagrijava. Prema NASA-i bakterije Vibrio uspijevaju u toplijim dijelovima oceana i mora, a sa zagrijavanjem planeta, realno je za očekivati ​​da će kamenice postati opasnije za jesti u toplijim godišnjim dobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 80.000 ljudi zarazi se vibriozom, bolešću uzrokovanom bakterijom Vibrio, a 100 umre od nje svake godine u SAD-u, što je čini vodećim uzrokom smrti od plodova mora. FDA izvješćuje da infekcija jednom vrstom Vibrioa, točnije Vibrio vulnificus, ima stopu smrtnosti do 50 posto kod visokorizičnih ljudi.

Play logo

Kamenica koja sadrži bakteriju Vibrio neće izgledati, mirisati ili imati drugačiji okus. Ako pojedete zaraženu kamenicu, možete dobiti blagu bolest, uključujući proljev i povraćanje. U rijetkim slučajevima možete se jako razboljeti i potencijalno umrijeti od infekcija krvotoka, jakih mjehura na koži ili amputacije udova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako stvarno volite kamenice, najprije ih skuhajte, pa onda pojedite. Iz CDC-a preporučuju da ih kuhate najmanje tri minute ili pržite u ulju najmanje tri minute na 190 stupnjeva, pečete na roštilju oko sedam centimetara od izvora topline isto toliko vremena te pečete u pećnici deset minuta na 230 stupnjeva.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo