Gurmani su bili podjednako zadivljeni i užasnuti nakon što su saznali kako se od svinjske potrbušine prave usoljene kriške slanine kroz masovnu proizvodnju u tvornicama, piše The Mirror.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto smo najdeblji u Europi? 'Nije za sve kriv špek, ali…'
Video iz dokumentarnog serijala "Kako se proizvode…", koji je prvotno prikazan na kanalu Discovery UK 2018. godine, ponovno se pojavio na YouTubeu, s pojedinostima o nekim od sumornijih aspekata proizvodnje prerađenog mesa.
Dok su neki ljudi gledajući snimku još više poželjeli slaninu, drugi su, pak, priznali da im je dio procesa proizvodnje bio prilično gadan. Gledatelji su mogli vidjeti kako se slanina, koja se obrađuje kroz proces sušenja i ponekad kuhanja, masovno proizvodi.
Prvo se krupni komadi svinjske potrbušine ubace u veliki lonac koji ih omekša da se lakše s njih skine koža. Zatim se stave s kožom prema dolje na pokretnu traku, koja ih vodi do oštrice koja reže kožu. U vrlo detaljnom isječku, gledatelji mogu vidjeti kako svinjska koža pada na pokretnu traku.
Natapaju se tekućim dimom
Zatim se svinjska potrbušina okreće strojem kako bi inspektori mogli ukloniti sav višak kože. Slijedi proces stvrdnjavanja, koji uključuje miješanje soli i vode dok se potpuno ne otopi, prije dodavanja tekućeg dima i drugih aroma.
Na pokretnoj traci u kriške svinjske potrbušine iglama se ubrizgava otopina za stvrdnjavanje. Metalna vješalica koja se naziva "češalj" zatim se pričvrsti na rub mesa tako da se može objesiti na rešetku.
Hrpe visećih svinjskih potrbušina se zatim transportiraju u "kabinet za namakanje" kako bi se natopile tekućim dimom, koji mesu dodaje okus i boju. Nakon toga komadi svinjetine se u pećnici na laganoj vatri peku pet sati kako bi okusi proželi meso.
Gledatelji su mogli vidjeti kako se slanina, koja se obrađuje kroz proces sušenja i ponekad kuhanja, masovno proizvodi.
Nakon što je pečena, slanina se premješta u zamrzivač za brzo zamrzavanje kako bi se brzo ohladila, prije nego što se preseli u drugi hladnjak na nekoliko dana. To olakšava rezanje slanine.
Kriške svinjetine prolaze kroz detektor metala
Prije toga odvode se u "stanicu za dimenzioniranje", gdje im se obrezuju krajevi, a također prolaze kroz detektor metala kako bi se osiguralo da neki komadići vješalice nisu zapeli unutra. Zatim se slažu i prenose u zamrzivač, gdje čekaju dok ne budu spremni za rezanje i pretvaranje u slaninu. Kad dođe vrijeme, mesne ploške se stavljaju u žljebove, koji se njišu naprijed-natrag preko oštrice kako bi bile razrezane na kriške.
Ali tu nije kraj. Trake slanine na pokretnoj traci idu prema mikrovalnoj pećnici, kako bi se ispekli, a masnoća od tog procesa ide u korito te se koristi za izradu umaka i hrane za kućne ljubimce. Nakon toga slaninu provjerava inspektor koji odbacuje nareske koji nisu po standardu tvrtke.
Slanina je na koncu složena za pakiranje i spremna za distribuciju. Dok su mnogi bili fascinirani tim procesom, drugi su ostali užasnuti.
Hrpe visećih svinjskih potrbušina se zatim transportiraju u 'kabinet za namakanje'.
"Kada ste zgroženi skidanjem kože i fascinirani u isto vrijeme", "Neću lagati da je prvi dio izgledao pomalo odvratno, ali znam da ću i dalje jesti slaninu", "Opa! Ovo je ozbiljan proces! Nije ni čudo što je slanina tako skupa", samo su neki od komentara.