TKO BI IM ODOLIO /

Ovo voće je superhrana, idealno za ljubitelje slatkog: Često konzumiranje štiti od srčanih bolesti i dijabetesa

Image
Foto: Shutterstock

Ako konzumirate bobičasto voće, a posebno maline, koje obiluju antioksidansima, onda štitite svoj organizam od neželjenih tegoba

22.7.2023.
8:51
Shutterstock
VOYO logo

Konzumiranje malina povezano je sa smanjenjem kroničnih bolesti povezanih sa stresom.

Ovo su znanstveno utvrđene činjenice o dobrobiti malina za organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Pune su hranljivih sastojaka 

Jedna porcija malina od 100 grama sadrži 23 miligrama vitamina C, što je, prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, otprilike 30 posto minimalnog dnevnog unosa vitamina C za žene.

Između ostalog, ovaj vitamin ima zaštitnu ulogu u očuvanju imuniteta i zdravlja kože i pomaže u proizvodnji kolagena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin C u malinama povećava sposobnost tijela u sagorijevanju masti. Ovo voće sadrži i mangan, kalcij i vitamin K, koji imaju važnu ulogu u zdravlju kostiju. Također, sadrži manje količine vitamina E, vitamina B, magnezija, bakra, grožđa i kalija.

Image
Foto: Shutterstock

2. Imaju nizak sadržaj šećera

Maline su voće s najmanjim sadržajem šećera, sa samo 2,7 grama šećera na 100 grama malina. Usporedbe radi, jedna jabuka od 100 grama sadrži oko 15 grama šećera.

Zbog toga je malina odličan izbor za sve one koji vole jesti slatkiše, ali ipak žele svesti unos šećera na minimum.

Image

3. Bogat izvor antioksidansa

Veći unos voća bogatog antioksidansima poput maline povezan je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti povezanih sa stresom. Ove bolesti uključuju kardiovaskularne bolesti i rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAPAMTITE DOBRO /

Nutricionisti preskaču ovih pet namirnica na švedskom stolu kako bi izbjegli bolan 'putnički trbuh': Evo kako se hraniti na putu

Image
ZAPAMTITE DOBRO /

Nutricionisti preskaču ovih pet namirnica na švedskom stolu kako bi izbjegli bolan 'putnički trbuh': Evo kako se hraniti na putu

Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, antioksidansi mogu spriječiti ili odložiti neke vrste oštećenja ćelija. Antioksidansi koji se nalaze u malini također pomažu u smanjenju upale, poznatog pokretača preranog starenja. 

Image
Foto: Shutterstock

4. Bogate su vlaknima

Vlakna imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, a to su: osjećaj sitosti, usporavanje skokova šećera u krvi i podržavanje dobrog zdravlja probavnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlakna maline također potiču aktivaciju korisnih crijevnih bakterija, što može pozitivno utjecati na osobe koje pate od pretilosti, metaboličkog sindroma i drugih kroničnih crijevnih bolesti.

Image
Foto: Shutterstock

5. Pomažu u prevenciji dijabetesa

Jedno istraživanje obuhvatilo je 32 odrasle osobe između 20 i 60 godina. Oni su jeli tri različita obroka za doručak. Svaki obrok je bio sličan u kalorijama i hranjivim sastojcima. Međutim, imali su različite porcije smrznutih crvenih malina. Jedan obrok nije sadržao maline, drugi je uključivao jednu šalicu malina, a treći je imao dvije šalice malina.

Istraživači su otkrili da za one koji su u riziku od dijabetesa tipa 2, jedenje više malina smanjuje količinu inzulina potrebnog za kontrolu razine šećera u krvi. Šećer u krvi bio je niži kod onih koji su konzumirali dvije šalice crvenih malina od onih koji nisu jeli niti jednu.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Malina je voće koje se najteže uzgaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
dosje
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo