Recept za zvijezdu božićnog stola: Napravite savršenu riblju paštetu za samo 10 minuta
Od skromne konzerve do gurmanskog zalogaja, otkrijte kako u samo nekoliko minuta pripremiti kremasto predjelo koje će oduševiti goste i obitelj
Zimski blagdani vrijeme su okupljanja, topline i, naravno, stola prepunog delicija. Dok se mirisi pečenja i slatkih kolača šire domom, predjela su ta koja otvaraju apetit i najavljuju gozbu. Među njima, domaća riblja pašteta zauzima posebno mjesto. Sofisticirana, a opet nevjerojatno jednostavna za pripremu, ona je savršen uvod u svečani jelovnik i dokaz da za vrhunski gurmanski doživljaj nisu potrebni sati provedeni u kuhinji.
Od skromne konzerve do gurmanskog zalogaja
Svestranost je ključna vrlina riblje paštete. Iako se može pripremati od svježe ribe, poput sočnog lososa, jednako impresivan rezultat postiže se kvalitetnom konzerviranom ribom. Srdele, skuše i inćuni iz konzerve, bogati okusom i zdravim masnoćama, temelj su brzih obroka.
Odabirom MSC certificiranih proizvoda osigurava se održivost. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka, skromna konzerva ribe postaje elegantno predjelo dostojno svakog svečanog stola.
Recept za brzu i kremasta pašteta od dimljene ribe
Ovaj recept spaja bogatstvo okusa dimljene ribe s kremastom teksturom i svježinom limuna, a gotov je za svega nekoliko minuta. Idealan je za iznenadne goste ili kao dio raskošne plate s predjelima.
Sastojci:
- 200 g fileta dimljene ribe (pastrva, skuša ili losos), bez kože
- 150 g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 2 žlice kiselog vrhnja ili crème fraîche
- 1 žličica hrena iz staklenke (po želji, za pikantnost)
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- Naribana korica ½ neprskanog limuna
- 1 žlica sitno sjeckanog svježeg vlasca ili kopra
- Sol i svježe mljeveni crni ili bijeli papar po ukusu
Priprema:
- Pažljivo pregledajte filete ribe i uklonite sve zaostale koščice.
- U zdjeli vilicom ili lopaticom dobro izmiješajte krem sir, kiselo vrhnje, hren, limunov sok i koricu dok ne dobijete glatku smjesu.
- Prstima ili vilicom usitnite dimljenu ribu na manje komadiće i dodajte je u smjesu sa sirom.
- Umiješajte sjeckani vlasac ili kopar. Nježno sve sjedinite, pazeći da zadržite nešto teksture ribe. Ako preferirate potpuno glatku paštetu, sve sastojke možete kratko obraditi u sjeckalici ili blenderu.
- Kušajte paštetu te začinite solju i paprom po želji. Budite oprezni sa solju jer je dimljena riba već slana.
- Prebacite paštetu u zdjelicu za posluživanje, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se okusi proželi.
Posluživanje:
Paštetu poslužite ohlađenu, uz prepečeni kruh, krekere od cjelovitih žitarica ili svježe povrće poput štapića krastavca i celera. Za dodatnu notu elegancije poslužite je s malo brzo ukiseljenog crvenog luka na vrhu.
Eksperimentirajte s okusima
Ljepota domaće paštete leži u slobodi prilagodbe. Umjesto dimljene ribe, koristite dvije konzerve kvalitetne skuše ili srdele u maslinovom ulju. Za lakšu verziju, dio krem sira zamijenite grčkim jogurtom. Dodajte sitno sjeckane kapare, prstohvat dimljene paprike ili čak nekoliko kapi Tabasco umaka za ljutinu.
Ne dopustite da vas otmjeni naziv zavara. Riblja pašteta je pristupačna, brza i nevjerojatno ukusna delicija koja će bez sumnje postati zvijezda vašeg blagdanskog stola. Uživajte u stvaranju i dijeljenju ovih malih zalogaja sreće.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Idealno za početak dana: Pripremite za doručak zobenu kašu koja hrani dušu i tijelo
403 Forbidden