Miris bakine kuhinje: Recept za sočne medvjeđe šape koje uspiju baš svaki put
Starinske šape kao iz bakine kuharice najbolje su medvjeđe šape. Donosimo vam recept kako napraviti dobre, stare medvjeđe šape.
Medvjeđe šape su tradicionalni božićni kolačići karakteristični za mnoge krajeve, a naziv su dobili po kalupima u obliku šapa u kojima se peku. Recepti za izradu šapa su različiti, a najpoznatiji je s orasima.
Medvjeđe šape s orasima
Ako postoji božićni keks koji može pobuditi osjećaj zime i miris bakine kuhinje, to su medvjeđe šape. Medvjeđe šape s orasima suhi su kolači koji se mogu jesti i do nekoliko dana, a savršene su za blagdane i tijekom adventa.
Sastojci:
- 32 dkg brašna
- 25 dkg maslaca
- 20 dkg šećera
- jaje
- 12 dkg mljevenih oraha
- vanilin šećer
Priprema:
- Od svih sastojaka napravite glatku smjesu.
- Kada je smjesa gotova, ostavite je 15-ak minuta neka se odmori.
- Za to vrijeme pripremite kalupe za pripremu medvjeđih šapa.
- Dobro ih namastite i pobrašnite.
- Nakon toga u svaki kalup s rukom utisnite malo smjese da se popuni kalup.
- Posložite kalupe u lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko 20 minuta.
- Medvjeđe šape s orasima izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Medvjeđe šape s kakaom
Iako je tradicionalni onaj s orasima, medvjeđe šape se mogu napraviti na više načina. Mnogi zbog alergija na orašaste plodove iz toga razloga ne mogu uživati u ovim ukusnim božićnim keksima. No postoji rješenje! Jeste li probali šape s kakaom?
Sastojci:
- 30 dkg brašna
- 15 dkg masti
- 15 dkg šećera
- žlica kakaa
- 1 jaje
Priprema:
- Od svih sastojaka napravite glatku smjesu.
- Nakon toga pripremite kalupe za šape i ispunite ih tijestom.
- Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusai pecite šape oko 20 minuta.
- Ohladite šape i pospite ih sa šećerom u prahu.
POGLEDAJTE VIDEO Elegancija u jednostavnosti: Recept za francuski kolač od jabuka s kremom od vanilije
403 Forbidden