Police u trgovinama prepune su različitog kruha, ali onaj koji se najčešće kupuje jest bijeli. Urbana legenda kaže da je upravo on onaj koji je najmanje zdrav.
Sve opasnosti bijelog kruha: Za jednu skupinu je posebno nezdrav, a kod druge čak može potaknuti depresiju
Kruh je jedna od najstarije pripremane hrane, a njegovo je podrijetlo još uvijek nepoznato. Poznato je da je kruh pripreman još 12.000 godina prije Krista, od vode i divljih žitarica. Te su žitarice vjerojatno preteča današnje pšenice, zdrobljene i pečene na kamenim pločama u špiljama. Tadašnji je kruh zasigurno više nalikovao tortilji.
Kroz povijest vrijedilo je jednostavno pravilo: što je kruh tamniji, to je osoba koja ga jede nižeg socijalnog statusa. Naime, bijelo je brašno stoljećima bilo skupo jer su ga mlinari teško dobivali iz zrna žitarice pa je kruh pripremljen od bijelog brašna bio privilegij bogatih dok su crni kruh jeli robovi i zatvorenici te seljaci. U 17. stoljeću dolazi do široke rasprostranjenosti bijelog kruha uslijed unaprjeđenja procesa mljevenja i povećanja prihoda stanovništva.
Gotovo svaka vrsta kruha ima jednak broj kalorija, ali nema svaki kruh jednaku količinu nutrijenata. Jedna kriška bijelog kruha ima 77 kalorija, ali i visok glikemijski indeks. Samim time, njegova nutritivna vrijednost je jako niska.
S obzirom na to da bijeli kruh ima visok glikemijski indeks, brzo otpušta glukozu i može naglo podići razinu šećera u krvi. To je posebno loše za ljude s dijabetesom jer nagla fluktuacija šećera u krvi može biti opasna za zdravlje.
Anegdota profesora koji je istraživao povijest bijelog kruha svjedoči o samoj njegovoj štetnosti. "Ljudi su me gledali kao da kupujem metamfetamin", rekao je Aaron Bobrow-Strain, profesor na sveučilištu Whitman u Washingtonu i autor knjige "Bijeli kruh: Socijalna povijest kruha".
Jedna studija, objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da bijeli kruh može dovesti čak i do depresije kod žena starijih od 50.
Ono što najveći broj ljudi na svijetu muči jest i činjenica da je bijeli kruh jedna od glavnih namirnica koja uzrokuje debljanje. Ponovimo, debljanje može uzrokovati jer je napravljen od prerađenih ugljikohidrata i podiže razinu šećera u krvi. Tijelo s vremenom taj višak glukoze počne skladištiti u salu što dovodi do debljanja.
Bijeli kruh moguć je krivac i za akne. Akne uglavnom uzrokuje gluten kojeg ima u kruhu. Kada tijelo ne može izlučiti gluten, nastaju crijevna oštećenja. Prije odlaska kod dermatologa ili kozmetologa, probajte promijeniti svoju prehranu.
Ipak, ako ne možete odjednom izbaciti bijeli kruh iz prehrane, probajte ga zamijeniti zdravijom opcijom - crnim kruhom s dodatkom sjemenki.
Talijani jedu bijelu tjesteninu, Kinezi bijelu rižu, Francuzi bijeli kruh, a nijedan od tih naroda nije na vrhu ljestvice pretilih ljudi u svijetu. Zanimljiva je to činjenica kojom ćemo otvoriti vječitu temu - je li bijeli kruh uistinu toliko nezdrav i što će se dogoditi u našem tijelu ako ga prestanemo jesti.