Ako vam je jedna od novgoodišnjih odluka bila kako ćete izbaciti ugljikohidrate iz prehrane, možda biste ipak trebali dvaput razmisliti. Naime, prema istraživanju predstavljenom na godišnjem okupljanju Društva za pretilost (The Obesity Society), tjestenina i nije toliko strašna za zdravlje, piše Delish.
Manji ideks tjelesne mase i manje centimetara u struku
Znanstvenici su otkrili da ljubitelji tjestenine jedu manje zasićenih masnoća i šećera od onih koji je izbjegavaju. Isto tako, postoji veća mogućnost da će konzumirati folnu kiselinu, željezo, magnezij i dijetalna vlakna.
"Tjestenina može biti učinkovita u izgradnji dobre prehrane jer služi kao savršena podloga za konzumiranje voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki", izjavila je nutricionistica Diane Welland. Studija iz 2016. čak tvrdi da konzumiranje tjestenine vodi do manjeg ideksa tjelesne mase i manje centimetara u struku.
Sve u svemu, ne treba pretjerivati s ičime jer onda ima suprotan efekt na organizam.
A sad da vas podsjetimo na neke obožavane recepte za tjesteninu:
Brzinski ručak: Tjestenina s tunjevinom, češnjakom i rajčicama
Brzinski ručak: Šarena tjestenina s kozicama, brokulom i paprikom
Brzinski ručak: Zeleni rezanci u umaku od pršuta i špinata
Brzinski ručak: Špageti u finom umaku s kobasicama, prokulicama i jajima