KAO IGRA /

Zabava i avantura: Ovih sedam božićnih kolača možete jednostavno napraviti s djecom

Image
Foto: Pexels

Kroz igru, smijeh i slatke zalogaje stvaraju se uspomene koje će se pamtiti dugo nakon što blagdani prođu.

24.12.2024.
16:39
Pexels
VOYO logo

Priprema kolača s djecom nije samo zabavna avantura – to je prilika da se povežete, potaknete njihovu kreativnost i zajedno stvorite uspomene koje će trajati godinama. Mjesto da djecu tjerate iz kuhinje dok ste u jurnjavi s pripremama, zašto ih ne pozvati da budu mali pomoćnici u izradi božićnih slastica?

Od klasičnih linzera i čokoladnih keksića do šarenih medenih kućica, svaki recept može postati igra, a svaka greška – smiješna anegdota. I da, očekujte malo nereda, ali upravo je to dio čarolije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vas smo istražili koje božićne kolače možete lako napraviti s najmlađima, a koji će vašim blagdanskim stolom donijeti radost i toplinu obiteljskog zajedništva.

Image
Blagdanski stol /

Što kuhati za božićni ručak? Imamo sjajne prijedloge za svaki slijed

Image
Blagdanski stol /

Što kuhati za božićni ručak? Imamo sjajne prijedloge za svaki slijed

Kuglice od keksa

Brze kuglice od keksa zaista su sjajno te iznimno jednostavno rješenje za slastice u čijoj pripremi mogu sudjelovati i najmlađi. Djeca će uživati u oblikovanju kuglica, valjanju u omiljene dodatke poput kokosovog brašna, čokolade ili šarenih mrvica, a kreativnost u ukrašavanju čini ovaj recept pravim malim projektom. Osim što će se osjećati ponosno zbog svog doprinosa, stvaranje kuglica je poput igre – savršen način da ih uključite u kuhinjske aktivnosti i potaknete ljubav prema kuhanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarene oblatne

Šarene oblatne su veseli i šareni desert koji će unijeti radost na svaki stol. Sastavljene su od slojeva oblatni, kremaste kreme u živim bojama i mirisnog okusa vanilije, čokolade ili kokosa. Savršene za obiteljska okupljanja i blagdane, ove oblatne donose raskošan vizualni dojam i bogatstvo okusa, a pripremaju se jednostavno i brzo. Još jedna fora stvar kod ovih oblatni je što možete same oblatne obojiti pomoći boja za hranu. To će dodatno zabaviti vaše mališane.

Šarene oblatne sastojci:

  • 1 pakiranje oblatni 5 komada dimenzija 27×37 centimetara
  • 300 ml mlijeka
  • 300 g šećera
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 300 g mljevenog keksa
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin šećer

Krema za medenu pitu sa gotovim korama radi se od svega nekoliko sastojka. Otkrivamo recept kako napraviti dobru kremu za medenu pitu.

Šarene oblatne postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U široki lonac uliti mlijeko, dodati šećer te uz miješanje pustiti da prokuha.
  2. Maknuti s vatre, a zatim ubaciti maslac ili margarin. Dobro izmiješati da se maslac otopi.
  3. Zatim ubaciti mljevene kekse i izmiješati. Dodati i orahe te dobro izjednačiti kremu koja postane gusta. U manjem loncu otopiti čokoladu (paziti da ne provrije).
  4. Smjesu podijeliti u dvije posude po pola: u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati, a u drugi vanilin šećer te također izmiješati.
  5. Kreme treba vruće stavljati na oblatne. Staviti prvu oblatnu dimenzija 27×37 centimetara na čvrstu podlogu te je namazati s pola količine čokoladne kreme. Paziti da se krema navuče do rubova. Staviti novu oblatnu i lagano je dlanovima pritisnuti na prvu oblatnu da se bolje priljube.
  6. Nanijeti polovicu svijetle kreme. Rasporediti kremu do rubova te postaviti treću oblatnu i opet je pritisnuti dlanovima da se bolje prilijepi.
  7. Ponovo staviti tamnu kremu, zaravnati i prekriti s četvrtom oblatnom. Pritisnuti dlanovima da se izbaci zrak i oblatna bolje priljubi.
  8. Staviti drugi dio svijetle kreme i dobro je zaravnati.
  9. Na kraju poklopiti sa zadnjom oblatnom. Sve prekriti s papirom za pečenje te na njega staviti debelu knjigu (ili nekoliko njih) da se istisne zrak i oblatne što bolje priljube.
  10. Staviti sve u frižider na šest sati da se krema stegne, a može i preko noći.

Lažna mađarica

Lažna mađarica je izrazito nevjerojatno jednostavan kolač, a takav je i ovaj recept – jednostavan, prilagodljiv i prepun mogućnosti za kreativnost. Možete mijenjati sastojke i prilagođavati ga svom ukusu, ali osnovna ideja ostaje ista: krema za mađaricu, keksi koji će zamijeniti slojeve tijesta i, na kraju, bogati čokoladni ganache. Djeca će također uživati u sudjelovanju! Neka pomažu slagati slojeve keksa, premazivati kremom ili ukrašavati čokoladnim ganacheom. Ovaj recept pretvara kuhanje u zabavu – slaganje mađarice može postati poput igre slaganja kockica, dok će ukrašavanje potaknuti njihovu maštu. Osim što će se dobro zabaviti, na kraju će s ponosom uživati u desertu koji su sami pomogli stvoriti!

Medena kućica od keksa

Priprema medene kućice od keksa savršena je prilika za obiteljsko druženje i kreativnost, no priprema samih zidova je malo izazovnija. Neka djeca odluče gdje će postaviti prozore, vrata ili dimnjak, a na vama je da im pripremite sve alate, odnosno dijelove. Njihova kreativnost može pretvoriti svaku kućicu u jedinstveno umjetničko djelo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućica od keksa sastojci za tijesto:

  • 300 g meda
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 2 jaja
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • ½ žličice klinčića (po želji)

Kućica od keksa sastojci za glazuru:

  • 2 bjelanjka
  • 500 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunovog soka

Kućica od keksa sastojci za dekoraciju:

  • Bomboni, gumene bombone, šarene mrvice, čokoladice, mini marshmallowi
Image
Foto: Shutterstock

Kućica od keksa priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U loncu otopite med, šećer i maslac na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite da se smjesa malo ohladi.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte smjesu meda i jaja pa zamijesite glatko tijesto.
  3. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 1 sat
  4. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 0,5 cm i izrežite oblike za kućicu (2 bočne stranice, 2 krova, 1 prednja i 1 stražnja stranica s vratima i prozorima).
  5. Pecite oblike na 180 °C oko 12-15 minuta, dok ne postanu čvrsti i zlatno-smeđi. Ohladite ih prije slaganja.
  6. Istucite bjelanjke u snijeg, postepeno dodajući šećer u prahu i limunov sok dok ne dobijete gustu, čvrstu smjesu.
  7. Glazuru koristite kao ljepilo za spajanje dijelova kućice. Najprije sastavite zidove, pustite da se osuše, a zatim dodajte krov.
  8. Nakon što je konstrukcija stabilna, ukrasite kućicu bombonima, šarenim mrvicama i čokoladicama prema želji.

Linzeri

Svi znamo da miris pečenih linzera iz pećnice unosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u vrijeme blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i posipani šećerom u prahu, savršen su za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do darivanja. Što se tiče klinaca, oni mogu pomagati u izrezivanju oblika pomoću kalupa i slaganju kolačića. Odabir omiljenog džema za punjenje i posipanje šećera u prahu može biti prava mala avantura. Osim što će se zabaviti, priprema linzera postat će lijepa obiteljska tradicija koja stvara nezaboravne blagdanske uspomene.

Raffaelo kuglice

Kokos i bademi savršena su kombinacija okusa, a posebno u doba Božića. Iako možda izgledaju komplicirane za napraviti, domaće Raffaello kuglice brzo su gotove i nestat će s vašeg blagdanskog stola još brže. Izgledaju bolje od kupovnih i završit ćete ih brže nego da odete u dućan. Mali pomagači mogu oblikovati kuglice, valjati ih u kokos i umetati bademe u sredinu. Osim što će se zabaviti, osjetit će ponos jer su sudjelovali u pripremi ovih elegantnih blagdanskih slastica. Njihova jednostavnost i veselje koje donose čine ih pravim hitom svakog božićnog druženja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raffaelo kuglice sastojci:

  • pola litre mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 30 dag kokosovog brašna
  • 25 dag margarina
  • 7 žlica šećera
  • 25 dag šećera u prahu
  • cijeli bademi
Image
Foto: Pexels

Raffaelo kuglice postupak:

  1. Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka.
  2. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi.
  3. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica.
  4. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu.
  5. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama.
  6. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Čokoladni božićni keksi

Blagdansko ozračje nemoguće je zamisliti bez mirisa tek ispečenih keksa koji prožima svaki kutak doma. U bogatoj paleti tradicionalnih božićnih poslastica, čokoladni božićni keksi zauzimaju istaknuto mjesto - njihov raskošan miris i neodoljiv okus čine ih neizostavnim dijelom blagdanskog ugođaja. Ovaj recept pruža priliku za zajedničko uživanje s djecom – neka sudjeluju u oblikovanju keksa, utiskivanju kalupa i ukrašavanju. Izrada keksa postaje prava blagdanska tradicija, gdje se mali i veliki kuhari mogu povezati kroz igru i kreativnost. Djeca će posebno uživati u oslikavanju ili posipavanju keksa šarenim dekoracijama, a rezultat će biti ne samo ukusan nego i vizualno očaravajući dodatak blagdanskom stolu.

POGLEDAJTE VIDEO: Djedovi Božićnjaci pronašli zamjenu za sobove: Pogledajte blagdansku bajku u Veneciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo