PRHKI I PREFINI /

Božićni keksić drag starima i mladima, donosimo recept za linzere

Image
Foto: Pexels

Osim što su jednostavni za pripremu, ovi linzeri pružaju bogatstvo okusa, a njihov prhki i nježni izgled čini ih idealnim za sve prilike.

2.12.2024.
13:21
Pexels
VOYO logo

Svi znamo da miris pečenih linzera koji dolazi iz pećnice donosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u doba blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i prah šećerom na vrhu, savršen su izbor za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do darivanja.

Linzeri recept

Srčeka, zvjezdice, cvjetići - koji god oblik odaberete, okus i aroma linzera ostaje isti. Ljubitelji keksića i božićnih kolača obožavaju linzere, a ovaj recept će impresionirati i najizbirljivije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Linzeri sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g džema po izboru (najčešće se koristi malinov ili ribizli)
  • šećer u prahu za posipanje

Linzeri priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prstohvat soli, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro promiješajte suhe sastojke.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. U smjesu dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
  4. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
  5. Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.
  6. Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.
  7. Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Image
Foto: Pexels

Linzeri s orasima recept

Za one koji traže zdraviju verziju, uz neke male prilagodbe, možete napraviti i zdrave linzere koji ne sadrže previše šećera, a i dalje su izuzetno ukusni. Ovi prhki linzeri sa orasima savršen su izbor za sve ljubitelje slatkih i orašastih okusa. S bogatstvom oraha i nježnim tijestom, ovi linzeri su prava poslastica koja se lako prilagođava za svaku priliku. Ako želite pripremiti zdraviju verziju, možete koristiti integralno brašno i zaslađivač po izboru, a okus će i dalje biti izuzetno ukusan.

Linzeri s orasima sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih oraha
  • 150 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • džem po izboru (najčešće se koristi malinov, ribizli ili šumske plodove)
  • šećer u prahu za posipanje
Image
BRZO I JEDNOSTAVNO /

Kako se radi medena pita s gotovim korama?

Image
BRZO I JEDNOSTAVNO /

Kako se radi medena pita s gotovim korama?

Linzeri s orasima priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna.
  4. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
  5. Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.
  6. Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.
  7. Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
dosje
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo