Svi znamo da miris pečenih linzera koji dolazi iz pećnice donosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u doba blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i prah šećerom na vrhu, savršen su izbor za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do darivanja.
Linzeri recept
Srčeka, zvjezdice, cvjetići - koji god oblik odaberete, okus i aroma linzera ostaje isti. Ljubitelji keksića i božićnih kolača obožavaju linzere, a ovaj recept će impresionirati i najizbirljivije.
Linzeri sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 100 g džema po izboru (najčešće se koristi malinov ili ribizli)
- šećer u prahu za posipanje
Linzeri priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prstohvat soli, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro promiješajte suhe sastojke.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- U smjesu dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
- Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
- Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.
- Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.
- Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Linzeri s orasima recept
Za one koji traže zdraviju verziju, uz neke male prilagodbe, možete napraviti i zdrave linzere koji ne sadrže previše šećera, a i dalje su izuzetno ukusni. Ovi prhki linzeri sa orasima savršen su izbor za sve ljubitelje slatkih i orašastih okusa. S bogatstvom oraha i nježnim tijestom, ovi linzeri su prava poslastica koja se lako prilagođava za svaku priliku. Ako želite pripremiti zdraviju verziju, možete koristiti integralno brašno i zaslađivač po izboru, a okus će i dalje biti izuzetno ukusan.
Linzeri s orasima sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih oraha
- 150 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
- 80 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
- prstohvat soli
- džem po izboru (najčešće se koristi malinov, ribizli ili šumske plodove)
- šećer u prahu za posipanje
Linzeri s orasima priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna.
- Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
- Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.
- Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.
- Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti