Blagdansko ozračje nemoguće je zamisliti bez mirisa tek ispečenih keksa koji prožima svaki kutak doma. U bogatoj paleti tradicionalnih božićnih poslastica, čokoladni božićni keksi zauzimaju istaknuto mjesto - njihov raskošan miris i neodoljiv okus čine ih neizostavnim dijelom blagdanskog ugođaja.
Božićni čokoladni keksi s pukotinama
Jedan od najpoznatijih božićnih keksa su klasični čokoladni raspucanci s karakterističnim pukotinama. Ovi mekani keksi prekriveni su slojem šećera u prahu koji im daje izgled snježnih pahuljica.
Božićni čokoladni keksi s mrvicama sastojci:
- 180 g glatkog brašna
- 75 g kakao praha
- 7 g praška za pecivo
- 3 g soli
- 350 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 5 g vanilije
- 80 ml ulja
- šećer u prahu
Božićni čokoladni keksi s mrvicama priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol
- U drugoj zdjeli izmiješajte šećer, jaja, vaniliju i ulje
- Postepeno umiješajte suhe sastojke u tekuće
- Ohladite tijesto 2 sata u hladnjaku
- Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu
- Pecite 12-14 minuta na 180°C
Dvostruko čokoladni božićni keksi
Ova raskošna verzija tradicionalnih ruskih čajnih kolačića donosi dvostruku dozu čokolade koja će oduševiti sve ljubitelje slatkog.
Dvostruko čokoladni božićni keksi sastojci:
- 230 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 60 g kakao praha
- 10 g vanilije
- 280 g brašna
- 1,5 g soli
- 100 g mini čokoladnih mrvica
Dvostruko čokoladni božićni keksi priprema:
- Kremasto izmiješajte maslac i šećer u prahu
- Dodajte vaniliju i kakao prah
- Umiješajte brašno i sol
- Na kraju dodajte čokoladne mrvice
- Oblikujte kuglice i pecite 12 minuta na 170°C
- Još tople uvaljajte u šećer u prahu
Čokoladni božićni medenjaci
Spoj tradicionalnih medenjaka i bogate čokolade stvara savršenu blagdansku poslasticu koja mirisom i okusom priziva najljepše božićne uspomene.
Čokoladni božićni medenjaci sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 50 g kakao praha
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1/2 žličice klinčića
- 1 žličica praška za pecivo
- 125 g maslaca
- 150 g meda
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica vanilije
Čokoladni božićni medenjaci priprema:
- Pomiješajte suhe sastojke
- Posebno kremasto izmiješajte maslac i med
- Spojite smjese i dodajte jaje
- Ohladite tijesto minimalno 30 minuta
- Oblikujte i pecite na 180°C
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima prava su blagdanska poslastica koja spaja bogatstvo čokolade i hrskavost lješnjaka. Prhki iznutra, a blago hrskavi izvana, ovi keksi odišu toplinom i luksuznim okusima koji su savršeni za blagdansko vrijeme.
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 150 g maslaca sobne temperature
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g sjeckanih lješnjaka
- 100 g nasjeckane tamne čokolade
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli mikserom umutite maslac sa smeđim šećerom dok smjesa ne postane kremasta.
- Dodajte jaje i ekstrakt vanilije, dobro izmiješajte.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, miješajući dok se ne sjedine.
- Umiješajte sjeckane lješnjake i nasjeckanu čokoladu.
- Oblikujte tijesto u valjak promjera oko 5 cm, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Ohlađeno tijesto narežite na ploške debljine oko 1 cm i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 12-15 minuta.
- Ohladite prije posluživanja.
POGLEDAJTE VIDEO: Lady Sarna otišla izvan okvira i ispekla fantastične čokoladne keksiće s klinčićem