Kada dođu hladniji dani ništa bolje od uživanja u ukusnim varivima. Uz manje od sat vremena pripremite ukusno varivo od zelene leće puno povrća i začina.
Zelena leća varivo sastojci:
- žlica maslinovog ulja
- mrkva
- 2 štapića celera
- 25 dkg krumpira
- prstohvat čilija
- češanj češnjaka, zgnječen
- 3 rajčice
- 25 dkg zelene leće
- 1/2 l povrtnog temeljca sa smanjenom količinom soli
- 4 žlice jogurta
- malo lista peršina
Zelena leća varivo priprema:
Mrkvu, celer, bijeli krumpir i rajčice oribajte i narežite na kockice. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, celer i krumpir i kuhajte uz miješanje oko 15 minuta ili dok ne porumeni.
Dodajte čili i češnjak i kuhajte još 1 min. Umiješajte rajčice i zelenu leću koju ste prethodno isprali. Dodajte temeljac od povrća i 500 ml vruće vode i pustite da zakipi, zatim poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta dok leća ne omekša. Prebacite veliku grabilicu leće u veliki vrč ili zdjelu i upotrijebite stapnu miješalicu za miješanje dok ne postane glatka. Izliti natrag u plitku limenu posudu i začinite po ukusu.
Rasipajte u zdjelice, prelijte malo jogurta i pospite peršinom.