Imamo savršen recept za paštetu od bakalara. Evo kako je napraviti
Pašteta od bakalara jedan je od najomiljenijih mediteranskih specijaliteta, posebno popularan tijekom blagdana. Iako postoji mnoštvo različitih recepata, donosimo vam provjerenu tradicionalnu recepturu koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane.
Pašteta od bakalara - recept
Za vrhunsku paštetu najvažnije je odabrati kvalitetnu ribu. Atlantski bakalar (Gadus morhua) smatra se najboljim izborom zbog svoje specifične teksture i okusa. Prepoznat ćete ga po sivo-smeđoj koži s tamnim pjegama.
Namakanje bakalara
Ako koristite sušeni bakalar, potrebno ga je namakati 2-3 dana u hladnoj vodi, mijenjajući vodu 2-3 puta dnevno. Proces je završen kada riba postane mekana i udvostruči volumen. Tijekom namakanja, ribu držite na temperaturi nižoj od 20°C, idealno u hladnjaku.
Pašteta od bakalara sastojci
600 g sušenog bakalara (nakon namakanja)
3 srednja krumpira
6 češnjeva češnjaka
200 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 lista lovora
2 žlice svježe sjeckanog peršina
sol i svježe mljeveni bijeli papar po želji
Pašteta od bakalara pripreme
Namočeni bakalar stavite u lonac s hladnom vodom i lovorovim listom
Kuhajte na laganoj vatri 40-45 minuta
U istoj vodi skuhajte oguljene krumpire
Očistite bakalar od kostiju, ali zadržite kožu koja će dati prirodnu želatinu
Na maslinovom ulju kratko popržite sjeckani češnjak
U blender stavite bakalar, krumpir i češnjak
Postupno dodajite maslinovo ulje tijekom blendanja
Na kraju umiješajte sjeckani peršin
Serviranje i čuvanje
Paštetu možete poslužiti na tradicionalan način uz prepečeni kruh ili krekere. Posebno je ukusna uz kapare, masline ili cherry rajčice. Čuva se u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana.
Za najbolji okus, paštetu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi dostigla sobnu temperaturu. Prije posluživanja možete je dodatno začiniti s malo maslinovog ulja i svježeg peršina.
Ovaj jednostavan, ali sofisticiran recept rezultirat će kremastom paštetom savršene teksture i autentičnog mediteranskog okusa koji će oduševiti vaše goste.