Postoje četiri vrste /

Znate li koje vrste bakalara postore? Ima ih 5 i sve su fantastične

Image
Foto: Shutterstock

Bakalar riba je visoko cijenjena riba hladnih mora sivosmeđe boje koja naraste do jednog metra i teži oko 20 kilograma, a u svijetu postoje četiri vrste ove ribe. Znate li koje su?

28.11.2024.
13:14
Shutterstock
VOYO logo

U svijetu morskih delicija, bakalar zauzima posebno mjesto kao jedna od najcjenjenijih ribljih vrsta. Međutim, kada govorimo o bakalaru, važno je znati da postoji nekoliko različitih vrsta, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i okuse.

Image
DUH MEDITERANA /

Badnjak je dan za ribu: Donosimo tradicionalni recept za najukusniji bakalar na bijelo

Image
DUH MEDITERANA /

Badnjak je dan za ribu: Donosimo tradicionalni recept za najukusniji bakalar na bijelo

U ovom detaljnom vodiču istražit ćemo različite vrste bakalara i pomoći vam odabrati onu koja najbolje odgovara vašim kulinarskim preferencijama.

Koje vrste bakalara postoje?

Bakalar se lovi od listopada do travnja, a većina ove ribe se suši.  Postoje četiri vrste bakalara, a najpoznatija vrsta bakalara je onaj koji se lovi oko norveškog otočja Lofoten, koji je poznat pod imenom Arktički bakalar. 

Atlantski bakalar - Kralj među bakalarima

Atlantski bakalar (Gadus morhua), poznat i kao norveški bakalar, predstavlja ono što većina ljudi prvo pomisli kada se spomene bakalar. Ova vrsta, koja se tradicionalno lovi oko norveškog otočja Lofoten, posebno je cijenjena zbog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Izrazito bijelog mesa
  • Blagog, delikatnog okusa
  • Sočne teksture
  • Velike versatilnosti u pripremi

Međutim, važno je napomenuti da je zbog dugogodišnjeg prekomjernog izlova atlantski bakalar postao ugrožena vrsta, što je dovelo do strožih regulacija njegova ulova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pacifički bakalar - Tihi div

Pacifički bakalar (Gadus macrocephalus) predstavlja manje poznatu, ali jednako vrijednu alternativu atlantskom bakalaru. Iako su znanstvene informacije o njegovim karakteristikama nešto ograničenije, ova vrsta sve više dobiva na popularnosti na globalnom tržištu.

Grenlandski i polarni bakalar - Za ljubitelje intenzivnijih okusa

Ne postoji univerzalno "najbolji" bakalar - izbor najviše ovisi o vašim osobnim preferencijama i namjeni. Pri odabiru je najvažnije voditi se vlastitim ukusom i namjenom za koju ćete bakalar koristiti, uz svijest o održivosti i odgovornom konzumiranju ove cijenjene namirnice.

Grenlandski bakalar

Grenlandski bakalar (Gadus ogac) izdvaja se po:

  • Tamnijem mesu
  • Intenzivnijem okusu
  • Posebnoj popularnosti na brazilskom tržištu

Polarni bakalar (Seith)

Karakteristike polarnog bakalara uključuju:

  • Tamnije meso od atlantskog
  • Oštriji, izražajniji okus
  • Snažan karakter koji privlači specifičnu skupinu potrošača

Crveni bakalar - Pristupačna alternativa

Crveni bakalar (Zarbo) predstavlja manju vrstu koja se često nalazi na tržištu kao pristupačnija alternativa atlantskom bakalaru. Njegove prednosti su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Dostupnost tijekom cijele godine
  • Pristupačnija cijena
  • Dobra kvaliteta mesa
  • Pogodnost za različite načine pripreme

Kako odabrati najbolji bakalar

Pri odabiru vrste bakalara, nekoliko je faktora koje treba uzeti u obzir:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Osobne preferencije okusa
    • Za blaži okus: atlantski bakalar
    • Za intenzivniji okus: grenlandski ili polarni bakalar

  • Namjena
    • Za tradicionalne recepte: atlantski bakalar
    • Za eksperimentiranje: crveni ili grenlandski bakalar

  • Budžet
    • Premium izbor: atlantski bakalar
    • Ekonomičniji izbor: crveni bakalar

stipendisti
NOVO
VOYO logo
Još iz rubrike