OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Image
Foto: Shutterstock

Delicija koja spaja kuhani bakalar, maslinovo ulje i češnjak u savršen sklad

29.11.2024.
15:19
Shutterstock
VOYO logo

Bakalar na bijelo tradicionalno je jelo koje se često priprema uoči Božića i tijekom posnih dana, a odlikuje ga bogat i kremast okus. Ova delicija spaja kuhani bakalar, maslinovo ulje i češnjak u savršen sklad, stvarajući lagano, ali zasitno jelo koje se savršeno slaže s domaćim kruhom ili krumpirom. Bakalar na bijelo nije samo simbol tradicije, već i gurmanski užitak koji unosi duh Mediterana u svaku prigodu.

Image
Foto: Shutterstock

Bakalar na bijelo s krumpirom - recept

Bogat okusima, nezaobilazan je dio blagdanske trpeze. Bakalar na bijelo se priprema jednostavno, ali za pripremu je potrebno oko dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakalar na bijelo s krumpirom - sastojci:

  • 40 dkg bakalara
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice peršina
  • 4 krumpira
  • 1 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • začini: sol i papar

Bakalar na bijelo s krumpirom - priprema:

  • Bakalar namočite u vodi i ostavite neka odstoji preko noći.
  • Drugi dan ga izvadite iz vode i stavite kuhati u lonac, stavite ga kuhati u hladnoj vodi.
  • U drugi lonac stavite kuhati krumpir, nakon što se skuha očistite ga i narežite na ploške.
  • Kada bakalar omekša, maknite ga s vatre te očistite kožu i kosti, a meso narežite.
  • Zagrijete maslinovo ulje na tavi i dodajte sjeckani češnjak te bakalar.
  • Podlijte sve zajedno vodom u kojoj se kuhao bakalar te bijelim vinom i kuhajte još oko 3 minute.
  • Sve sastojke stavite u blender ili mikser te začinite solju i paprom, dodajte krumpir i peršin i izradite u glatku smjesu.
  • Bakalar na bijelo je spreman za serviranje, a prije nego što ga poslužite, možete ga poprskati s malo maslinovog ulja.

Bakalar na bijelo kalorije

Kalorijska vrijednost bakalara na bijelo ovisi o sastojcima i količinama korištenim u receptu. Evo približnog pregleda kalorija za jednu porciju (oko 150 grama):

Bakalar (kuhani)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 grama bakalara sadrži približno 80 kalorija.
  • Za porciju od 150 grama: 120 kalorija.

Maslinovo ulje

  • 1 žlica (15 ml) sadrži oko 120 kalorija.
  • Obično se koriste 2-3 žlice za cijeli recept (ovisno o količini bakalara), što znači 40-60 kalorija po porciji.

Češnjak

  • Minimalan unos kalorija (oko 5 kalorija po porciji).

Krumpir

  • 100 grama kuhanog krumpira ima oko 80 kalorija.
  • Ako recept uključuje krumpir, dodaje oko 40-60 kalorija po porciji.

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene mesa i bakalara idu gore za blagdane. Provjerili smo koliko: 'To nije normalno, majke mi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo