Zdrava hrana /

Koliko dugo namakati sušeni bakalar? Ovo su najvažniji koraci

Image

Bakalar se namače kako bi mu smanjili snažan „riblji“ miris.

4.12.2024.
12:02
VOYO logo

Namakanje bakalar ključni je korak u pripremi ove tradicionalne blagdanske namirnice. Iako proces zahtijeva vrijeme i strpljenje, pravilno namočen bakalar osnova je za sve ukusne recepte, bilo da ga pripremate na bijelo ili crveno. Bakalar se namače kako bi mu smanjili snažan „riblji“ miris.

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Koliko dugo namakati bakalar?

Vrijeme namakanja bakalara ovisi o vrsti i suhoći bakalara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Vakumirani bakalar: 24-48 sati
  • Tvrdo sušeni bakalar: 3-7 dana
  • Klasični sušeni bakalar: minimalno 48 sati

Namakanje bakalara - osnovni koraci

  1. Odaberite prikladnu posudu u kojoj će bakalar biti potpuno potopljen
  2. Koristite isključivo hladnu vodu
  3. Držite posudu u hladnjaku tijekom cijelog procesa
  4. Mijenjajte vodu minimalno dva puta dnevno
  5. Provjeravajte mekoću bakalara svaki dan
Image

Temperatura i prostor

Bakalar se obvezno namače u hladnoj vodi i drži u hladnjaku. Sobna temperatura može dovesti do kvarenja ribe i razvoja bakterija. Posuda mora biti dovoljno velika da omogući ribi da bude potpuno potopljena.

Provjera kvalitete

Prije namakanja, provjerite kvalitetu sušenog bakalara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Riba treba biti ravna i plosnata
  • Koža mora biti neoštećena
  • Ne smije imati znakove kvarenja ili udubljenja
  • Peraje trebaju biti okrenute prema gore

Kako znati je li bakalar spreman?

Pravilno namočen bakalar trebao bi biti:

  • Mekan i elastičan na dodir
  • Bez previše slanog okusa
  • Bijele do svijetlo žute boje
  • Ugodnog mirisa bez prejake arome ribe

Nakon namakanja

Kada je bakalar pravilno namočen, važno ga je odmah pripremiti. Ne preporučuje se držati namočenog bakalara dulje vrijeme jer može izgubiti kvalitetu. Vodu od zadnjeg namakanja možete sačuvati za pripremu jer sadrži vrijedne sastojke koji će obogatiti okus jela.

Pravilno namakanje bakalara zahtijeva vrijeme i pažnju, ali je ključno za pripremu tradicionalnih blagdanskih specijaliteta koji su nezaobilazni dio hrvatske kuhinje. Uz ove smjernice, vaš bakalar bit će savršeno pripremljen za daljnju termičku obradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo