Namakanje bakalar ključni je korak u pripremi ove tradicionalne blagdanske namirnice. Iako proces zahtijeva vrijeme i strpljenje, pravilno namočen bakalar osnova je za sve ukusne recepte, bilo da ga pripremate na bijelo ili crveno. Bakalar se namače kako bi mu smanjili snažan „riblji“ miris.
Koliko dugo namakati bakalar?
Vrijeme namakanja bakalara ovisi o vrsti i suhoći bakalara:
- Vakumirani bakalar: 24-48 sati
- Tvrdo sušeni bakalar: 3-7 dana
- Klasični sušeni bakalar: minimalno 48 sati
Namakanje bakalara - osnovni koraci
- Odaberite prikladnu posudu u kojoj će bakalar biti potpuno potopljen
- Koristite isključivo hladnu vodu
- Držite posudu u hladnjaku tijekom cijelog procesa
- Mijenjajte vodu minimalno dva puta dnevno
- Provjeravajte mekoću bakalara svaki dan
Temperatura i prostor
Bakalar se obvezno namače u hladnoj vodi i drži u hladnjaku. Sobna temperatura može dovesti do kvarenja ribe i razvoja bakterija. Posuda mora biti dovoljno velika da omogući ribi da bude potpuno potopljena.
Provjera kvalitete
Prije namakanja, provjerite kvalitetu sušenog bakalara:
- Riba treba biti ravna i plosnata
- Koža mora biti neoštećena
- Ne smije imati znakove kvarenja ili udubljenja
- Peraje trebaju biti okrenute prema gore
Kako znati je li bakalar spreman?
Pravilno namočen bakalar trebao bi biti:
- Mekan i elastičan na dodir
- Bez previše slanog okusa
- Bijele do svijetlo žute boje
- Ugodnog mirisa bez prejake arome ribe
Nakon namakanja
Kada je bakalar pravilno namočen, važno ga je odmah pripremiti. Ne preporučuje se držati namočenog bakalara dulje vrijeme jer može izgubiti kvalitetu. Vodu od zadnjeg namakanja možete sačuvati za pripremu jer sadrži vrijedne sastojke koji će obogatiti okus jela.
Pravilno namakanje bakalara zahtijeva vrijeme i pažnju, ali je ključno za pripremu tradicionalnih blagdanskih specijaliteta koji su nezaobilazni dio hrvatske kuhinje. Uz ove smjernice, vaš bakalar bit će savršeno pripremljen za daljnju termičku obradu.