Kuhano vino, pelin ili gin blagdanski su klasici na adventskim štandovima diljem zemlje. Okus slatkoće, kiseline i božićnih začina u kombinaciji s toplim alkoholnim pićem grije i ruke i srce u hladnim noćima. Da ne morate svaki put kad vam se pije kuhani gin izlaziti ili čekati večer da prošećete gradom, možete ga pripremiti sami kod kuće.
Poljski Gdanjsk zatim Prag i Budimpešta su ispred Zagreba s cijenama boravka za dvije noćni na božićnom sajmu između 596,4 funte do 639,06 funti, dok su iza Zagreba poljski Krakow, pa švedski Stockholm, Tallinn u Estoniji, Berlin i francuski Lille
Kuhani gin recept
Sok od jabuke ili naranče koji ćete koristiti u ovom receptu bi trebao biti za što manje šećera, jer će šećer ili med koji dodajete tijekom kuhanja dovoljno zasladiti ovaj kuhani gin. Također, možete dodati malo više gina, ako želite da napitak bude jači ili malo manje za aromu gina bez previše alkohola. Začini koji će vam trebati su štapići od cimeta i klinčići, a po želji možete dodati i zvjezdani anis. Ovaj recept za kuhani gin količinski je dovoljan za dvije osobe, odnosno dvije šalice. Ako želite spremiti više gina, jednostavno poduplajte sastojke navedene u ovom receptu.
Kuhani gin sastojci:
- 500 ml soka od jabuke ili naranče
- 2 štapića cimeta
- 4-5 klinčića
- 1/2 naranče, narezane na kriške
- 1/2 limuna, narezane na kriške
- 80ml gina
- Med ili šećer, po želji
Kuhani gin priprema:
- U loncu zagrijte sok od jabuke ili naranče na srednjoj vatri, ali pazite da ne zakipi.
- Dodajte cimet, klinčiće te kriške naranče i limuna. Kuhajte 5-10 minuta na laganoj vatri kako bi se začini proželi kroz cijeli sok.
- Maknite lonac s vatre i pustite ga da se ohladi na par minuta.
- Umiješajte gin. Nemojte dodavati gin dok je sok vruć kako alkohol ne bi ishlapio.
- Po želji zasladite medom ili šećerom.
- Procijedite napitak u čaše ili šalice, ukrasite kriškom naranče ili štapićem cimeta i poslužite toplo.
Bezalkoholni kuhani gin
Ako iz zdravstvenih ili drugih razloga ne možete piti kuhani gin zato što je glavni sastojak alkoholno piće i to postoji rješenje. Jedno rješenje, ono jednostavnije, je da prilikom kuhanja iskoristite bezalkoholni gin. Postoje marke gina koje ne sadrže alkohol, a svejedno zadržavaju okus gina.
Drugo rješenje je da u potpunosti izbacite gin i zamijenite ga borovnicama. Borovica je ključ za gin-okus, a ako koristite dovoljnu količinu, bilo da koristite zgnječene bobice ili dobar ekstrakt, napitak će imati osnovnu aromu gina. Evo recepta za bezalkoholni gin za dvije osobe.
Bezalkoholni kuhani gin sastojci:
- 500 ml soka od jabuke ili naranče (ili mješavine oba)
- 1 čajna žličica borovica (zgnječenih, za bolji okus) ili 1/2 čajne žličice ekstrakta borovice
- 2 štapića cimeta
- 4-5 klinčića
- 1 zvjezdasti anis (po želji)
- 1/2 naranče, narezane na kriške
- Kora od 1 limuna (samo žuti dio)
- 1-2 kapi vanilin ekstrakta (po želji, za dodatnu toplinu okusa)
- Med ili šećer, po ukusu
Bezalkoholni kuhani gin priprema:
- U loncu na srednjoj vatri zagrijte sok od jabuke ili naranče. Dodajte zgnječene borovice (ili ekstrakt borovice), cimet, klinčiće, zvjezdasti anis, kriške naranče i koru limuna.
- Smanjite vatru i pustite da se začini lagano kuhaju u soku oko 10 minuta. Ovo je ključno za izdvajanje okusa borovice i citrusa.
- Maknite s vatre i umiješajte vanilin ekstrakt, ako ga koristite. Po želji zasladite medom ili šećerom i dobro promiješajte.
- Procijedite napitak kroz sito kako biste uklonili začine. Ulijte u šalice ili čaše, ukrasite kriškom naranče i poslužite toplo.
POGLEDAJTE VIDEO: Ipak se može jeftinije: Pogledajte što nudi Advent u Osijeku i cijene 'vrhunskih kobasica'
Gin u posljednje vrijeme doseže nikad viđenu popularnost, a zašto ga ne bi pili i zimi? Koji je recept za kuhani gin?
Sastojci za kuhani gin:
- 50 ml gina
- 50 ml svježe cijeđenog soka od naranče
- 50 ml soka od limuna
- ½ limuna, narezana
- 2 klinčića
- 2 mahune kardamoma
- 1 štapić cimeta
- 2 bobice kleke
- 2 žličice tekućeg meda
Recept za kuhani gin:
Kada kuhate s bilo kojim alkoholom, toplina čini da većina alkohola ispari. Ovisno o načinu kuhanja i temperaturi, alkohol prilikom kuhanja gina neće u potpunosti izgorjeti, ali vaš napitak neće biti tako snažan kao kada pijete pravi alkohol.
U lonac sa svim sastojcima najprije ulijte približno 100 mililitara vode, ali sjetite se ostaviti jednu krišku limuna. Lagano zagrijte sastojke za kuhanje gina na laganoj vatri dok ne prokuha.
Procijedite smjesu u vrč, bacite voće i začine, a zatim prelijte preko gina u čašama i lagano promiješajte da se sjedini.
Krišku limuna koju ste prethodno ostavili sa strane, sada prepolovite, te je upotrijebite za ukrašavanje pića. Nakon što ste odradili sve potrebne korake, sada možete poslužiti vaš kuhani gin.