MIRIŠE NA ZIMU /

Kuhano vino po receptu Jamieja Olivera: Koliko sastojaka! A okus je prava bomba

Image
Foto: Pixabay

Sezona kuhanog vina počinje u studenom i traje sve do siječnja

6.11.2024.
7:36
Pixabay
VOYO logo

Kuhano vino idealan je napitak za hladne zimske mjesece, a njegova tradicija, rado prihvaćena u Hrvatskoj, potječe iz sjeverne Europe gdje se konzumira još od Srednjeg vijeka. Iz Švedske se ovaj napitak preko barbarskih plemena proširio u Rimsko carstvo, a zatim i u naše krajeve. Obično sezona kuhanog vina počinje u studenom i traje sve do siječnja. Kuhano vino možete pripremiti kod kuće, a možete koristiti i bijelo i crno vino. Sama priprema dosta je jednostavna, a recepti vam dopuštaju da budete kreativni sa začinima i prilagodbom okusa.

Kako pripremiti kuhano vino?

Ono što daje posebnu draž ovom napitku su, uz šećer, začini. Oni često ovise o lokalnoj recepturi za kuhanje vina, kao i o tradiciji. Od začina se kuhanom vinu najčešće dodaju klinčić, cimet, anis, đumbir, kardamon, lovorov list, kora limuna, zelenog limuna ili naranče, ponekad se čak dodaju i kriške mandarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Topli napitak /

Koliko treba kuhati kuhano vino?

Image
Topli napitak /

Koliko treba kuhati kuhano vino?

  • U našim krajevima kuhanom vinu najčešće se dodaje cimet i klinčić, a zanimljivo je istaknuti kako u Finskoj prije serviranja u šalicu stave nekoliko grožđica i oguljenih badema.
  • Kod kuhanja ovog napitka najvažnije je obratiti pažnju na odabir kvalitetnog vina. Potrebno ga je grijati gotovo do vrenja, ali ne i pustiti ga da provrije, jer će tako izgubiti na okusu koji želimo postići.
  • Prije serviranja svakako ga je potrebno procijediti kroz cjediljku, a servirati ga je najbolje u staklenim čašama.
Image
Foto: Pixabay

Koliko kuhano vino ima alkohola?

Kuhano vino ne samo da će vam popraviti raspoloženje nego je i zdravo. Sadrži vitamine i minerale koji pomažu u borbi protiv depresije, pa čak i nekih vrsta tumora. No nikako nemojte zaboraviti kako zdravstvena dobrobit nestaje ako pretjerujete s ovim alkoholnim napitkom. Kuhano vino sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijeva, a zatim i u krv. Jedan decilitar kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

Recept za jednostavno kuhano vino

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 l crnog ili bijelog vina
  • 15 dkg šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 8 klinčića
  • 1 žličica narezane narančine korice ili kora od 1⁄2 limuna

Priprema:

Kuhajte vino, cimet i klinčiće zajedno. Pred vrenje dodajte šećer te koricu naranče ili limuna i kuhajte još 2-3 minute. Ovisno o vašim željama i vrsti vina ovaj recept može se prilagođavati dodavanjem ili oduzimanjem količine pojedinih sastojka. Poslužite dok je još vruće.

Recept za crno kuhano vino s cimetom i konjakom

Sastojci:

  • 2 boce crvenog vina
  • 2 1⁄4 šalice vode
  • 2 žlice šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 1⁄2 šalice konjaka
  • limunova kora

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodu, šećer i cimet stavite u lonac i pustite da poključa. Dodajte vino, pa lagano zagrijavajte dok ne bude vruće. Umiješajte konjak i sklonite s vatre. Poslužite uz sok iscijeđen iz limunove korice.

Recept za kuhano vino popularnog Jamiea Olivera

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 boce Chiantija ili sličnog crnog vina
  • 2 klementine
  • limun
  • limeta
  • 200 grama šećera
  • 6 klinčića
  • štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • muškatni oraščić
  • vanili štapić
  • 2 zvjezdasta anisa

Priprema:

Voće ogulite i izrežite na kockice. U lonac stavite šećer i prelijte ga manjom količinom vina. Kad se šećer karamelizira, dodajte koru koju ste ogulili s voća i sve začine iz recepta pa kuhajte 3 minute uz stalno miješanje. Maknite s vatre i dolijte 2 litre vina. Ubacite komadiće voća i pustite da sve još jednom zakuha. Vino ohladite, pa procijedite.

Recept za kuhano vino s anisom i vanilijom

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
  • 2 dcl vode
  • 60 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • malo klinčića
  • 2 zvjezdnog anisa
  • malo kardamoma
  • pola mahune vanilije
  • 2 narezane naranče

Priprema:

Zakuhajte sve sastojke u jednoj posudi i kuhajte na smanjenoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte još zaslađivača po potrebi. Kuhajte 10-ak minuta, pa pustite da se prohladi. Procijedite ukoliko su začini ostali na dnu, a prije posluživanja ponovno zagrijite i ukrasite kriškom svježe naranče i klinčićima. Poslužite vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kvarner je nova europska gastro meka

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo